• Ve středu končí pražská část festivalu Mezipatra. Festival se poté přesouvá do Brna, kde potrvá do 23. listopadu.
  • Na letošním 19. ročníku s tématem Mimo realitu se divačkám a divákům celkem představilo 54 filmů.
  • Od 8. do 15. listopadu navštívilo festival přes 7500 diváků.

Ve středu 15. listopadu skončila pražská část queer filmového festivalu Mezipatra. Cenu za nejlepší hraný film získal americký film Jsme zvířaty (We the Animals) režiséra Jeremiaha Zagara. Snímek, který vznikl jako adaptace stejnojmenné autobiografické knihy Justina Torrese, pojednává o uvědomování si odlišné sexuality v silně maskulinním prostředí očima dítěte. Film byl letos s úspěchem uveden na festivalu Sundance, kde získal cenu NEXT Innovator.

„Jsme zvířaty je křehká coming-of-age story, která chytře využívá filmové prostředky k docílení snové atmosféry a zobrazení fantazie malého chlapce. Roli při výběru samozřejmě hrály i nepřekonatelné výkony mladých herců, které jen umocnily celkové vyznění filmu.” vysvětlila svoji volbu hlavní porota Mezipater.

Zvláštní uznání se rozhodla porota udělit francouzskému filmu Zatoulaný (Sauvage) o mladém prostitutovi, který hledá lásku v drsném prostředí ulice. Debut režiséra Camilla Vidala-Naqueta odbornice a odborníka oslovil díky hereckému výkonu Félixe Maritaudovi a celkové atmosféře snímku.

Vítězem soutěže krátkometrážních filmů se stal snímek Zahřívací kolo (Pre-Drink) režiséra Marca-Antoina Lemira. Ten pojednává o trans dívce a cis mladíkovi, kteří se znají už roky. Jeden večer ale začnou prozkoumávat svůj vztah z jiné perspektivy. Studentská porota ocenila hlavně uvěřitelnost snímku.

„Zajímala nás citlivost k látce, empatie k divákovi, lehká práce s filmovým jazykem a kontextuální přesah. Film, který obstojí i mimo queer festivaly. Rozhodli jsme se ocenit film, který nás provokoval. Jsme si vědomi rizika, že jde o silně generační dílo, které v nás ale zanechalo nejvíce dojmů,” prozradili členové poroty.

Festival pokračuje od čtvrtka v Brně, kde na diváky čeká slavnostní zahájení spolu s rakouským dramatem L'Animale. Mezipatra zde potrvají do 23. listopadu. Poté následují od 27. listopadu do 1. prosince ozvěny v Olomouci.


QFF Mezipatra 2018
Praha 8. – 15. 11.
Brno 16. – 23. 11.
ozvěny v regionech

Vizuál Mimo realitu 2018 – foto: Michaela Karásek Čejková, grafická úprava: Marius Corradini.

PRESS materiály a foto ke stažení
https://mezimedia.capsa.cz
heslo: queer-osvobozuje

PR kontakt
Leonora Nushi
+420 608 910 494
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

FaLang translation system by Faboba