• Queer filmový festival Mezipatra představil program 19. ročníku s tématem Mimo realitu.
  • Zahajovacím filmem bude 8. listopadu rakouský snímek L'Animale, po kterém bude následovat tematický večírek.
  • Mezi další očekávané snímky patří sociálně-kritické drama NeonBoy (Tinta Bruta), francouzský Zatoulaný (Sauvage) nebo belgická Dívka (Girl).

19. ročník queer filmového festivalu Mezipatra letos představí deset hraných filmů v hlavní soutěži. Kromě výběru toho nejlepšího ze současné queer kinematografie čeká na návštěvnice a návštěvníky festivalu i bohatý doprovodný program.

„I přes to, že uvádíme filmy z celého světa, dlouhodobě se zajímáme zejména o evropskou tvorbu,” říká programová ředitelka Mezipater Sandra Hezinová. „Pro letošní výběr je přitom specifické, že se jedná o debuty, či druhé a třetí filmy jejich autorů a autorek.” Ve vybraných snímcích se odráží i letošní téma festivalu Mimo realitu: „To, jak tvůrci zapojují sny a představivost do vyprávění nás zajímalo nejen v rovině příběhu, ale i po formální stránce filmů,” uzavírá.


Festival zahájí coming-of-age drama L'Animale rakouské režisérky Kathariny Mückstein, který byl nominován na cenu Teddy Award na letošním Berlinale. Dalším snímkem úspěšným na zahraničních festivalech je belgické drama Dívka (Girl) o dospívající trans dívce, která chce být baletkou. Hrdinky filmů Nina polské režisérky Olgy Chajdas nebo Nůž v srdci (Un Couteau dans le coeur) pak chtějí získat ženu svého srdce.

Do světa mužských erotických fantazií nás zavede snímek Pohledy z Londýna (Postcards from London) o mladém muži, který se stane členem speciální eskortní skupiny vynikající ve znalosti klasického umění. Hlavní roli ztvárnil Harris Dickinson, jehož mohou divačky a diváci znát díky vítěznému filmu loňských Mezipater Plážoví flákači (Beach Rats). Svět mužské prostituce zobrazuje také francouzské drama Zatoulaný (Sauvage), které bylo uvedeno v Týdnu kritiky v Cannes. Své tělo, v tomto případě přes webkameru, prodává i NeonBoy (Tinta Bruta) v sociálně-kritickém dramatu z Brazílie, které získalo prestižní cenu Teddy Award.

Americkou tvorbu reprezentuje poetická adaptace románu Jsme zvířaty (We the Animals) nebo indie komedie Převýchova Cameron Post (The Miseducation of Cameron Post) s Chloë Grace Moretz v hlavní roli. Asijskou kinematografii letos zastupuje thajský snímek Květy na rozloučenou (Malila), který je kontemplativní esejí nad hodnotami lidského života, lásky a odpuštění.

I tento rok bude součástí festivalu retrospektivní sekce. V ní mohou divačky a diváci zhlédnout kultovní snímek Růžový Narcis (Pink Narcissus), který nás zavede do bujné fantazie mladého prostituta; stylizovaný Pohřební průvod růží (Bara no sōretsu) z Japonska nebo  švédsko-dánskou romantickou klasiku Láska je láska (Fucking Åmål).

Novinkou programu je nesoutěžní sekce celovečerních filmů. Snímky Na jedné lodi (Anchor and Hope) o lesbickém páru koketujícím s myšlenkou pořídit si dítě, Dítě jako každé jiné (A Kid Like Jake) o rodičích a jejich trans dítěti nebo Peklíčko (Inferninho) prozkoumají různé podoby queer rodin.


QFF Mezipatra 2018
Praha 8. – 15. 11.
Brno 16. – 23. 11.
ozvěny v regionech

Vizuál Mimo realitu 2018 – foto: Michaela Karásek Čejková, grafická úprava: Marius Corradini.

PRESS materiály a foto ke stažení
https://mezimedia.capsa.cz
heslo: queer-osvobozuje

PR kontakt
Leonora Nushi
+420 608 910 494
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 

FaLang translation system by Faboba