• Na 20. ročníku Mezipater se mohou návštěvnice a návštěvníci těšit na bohatý doprovodný program.
  • Jeho součástí bude například workshop o přínosu porna v sexuální výchově, diskuze s headlinerkou největší party festivalu DJkou Killou o obtěžování v klubech nebo sonda do queer historie Brna.
  • Pro všechny fanynky a fanoušky festivalu jsou i letos připraveny oblíbené večírky.

20. ročník queer filmového festivalu Mezipatra představí i letos bohatý doprovodný program. Kromě diskuzí a přednášek na aktuální témata z queer komunity budou jeho součástí také oblíbené večírky.

„Mám radost, že se doprovodný program Mezipater stále rozrůstá,“ říká jeho koordinátorka Sára Němečková. „Kromě diskuzí a přednášek na ta nejaktuálnější témata, která hýbou queer komunitou, se nám podařilo přijít s úplnou novinkou – programem Queering the Industry o filmovém průmyslu, který je otevřen všem zájemkyním a zájemcům i mimo profesionální komunitu a navíc zdarma. Návštěvnice a návštěvníci festivalu se tak mají letos rozhodně na co těšit,“ uzavírá.

Pražskou část doprovodného programu otevře 7. listopadu zahajovací party Genesis, která následuje po indie komedii Rhyse Ernsta Adam v Kavárně Lucerna. Za djským pultem se představí Mary C, mimomrtn nebo Šimon Holý. O den později proběhne v Czech Inn Baru celovečerní drag show s filmovou tematikou Queeriety: A Mezipatra Drag Extravaganza. Největší večírek festivalu s názvem Golden Times se bude i letos konat ve vršovickém klubu Ankali. V sobotu zde vystoupí spoluzakladatelka queer kolektivu Lecken DJka Killa, Still Sparkling, Ncol nebo Motch. Možnost rozloučit se s Mezipatry pak budou mít návštěvnice a návštěvníci 13. listopadu na party Pass This On, která proběhne opět v Kavárně Lucerna, a zahrají na ní oblíbení DJs Urxins, StepByStep nebo Tasya.

Diskuze v rámci doprovodného programu proběhnou v komunitním centru a kavárně Patra. 9. listopadu připravili organizátoři diskuzi Trigger Consent o tom, jak se nejlépe zachovat při nepříjemném obtěžování v klubu. O negativních stránkách nočního života zde promluví DJka Killa, Mary C a Koen Baeyens z organizace Konsent. Další akcí zde bude 12. listopadu workshop Learning from Porn. Learning How to Porn s lektorkami z edukační platformy Sex School Hub. Lina Bembe a Almond Lindebach účastnicím a účastníkům představí roli porna v kontextu sexuálního vzdělávání.

V Patrech se také odehrává i programová novinka pražské části festivalu sekce Queering the Industry nejen pro filmové profesionálky a profesionály. V sobotu a v neděli se tak mohou lidé zdarma potkat například s americkým režisérem Rhysem Ernstem, který se zúčastní diskuze Mainstreaming Minorites, nebo producentem filmu Plážoví flákači (Beach Rats) Michaelem Raislerem.

Jedinou diskuzí, která se bude konat mimo kavárnu Patra, bude panelová debata Cripping Queer Film v kině Světozor. 11. listopadu na ní budou diskutovat přední teoretičky a teoretici ableismu a hendikepu Robert McRuer, David Mitchell, Kateřina Kolářová a Sharon Snyder o zobrazování queer identity a hendikepu ve filmu.

15. listopadu odstartuje brněnská část festivalu Zahajovacím večerem v kině Scala. Po promítání nového snímku Xaviera Dolana Matthias a Maxime (Matthias et Maxime) zahraje divačkám a divákům DJ/VJ duo Martina Hrdiny a Michala Pavlíka TYJSITY. Mezipatra v Brně poté 22. listopadu končí, připravena je Closing Party v Kině Art s DJs Miltz, Fofelou a Tomem Holičem.

Také Brno ale kromě večírků nabídne návštěvnicím a návštěvníkům řadu diskuzí: během debaty Manželství pro všechny promluví šéf iniciativy Jsme fér Czeslaw Valek o nutnosti zrovnoprávnění stejnopohlavních svazků, diskuze 30 let „teplého porevolučního Brna aneb Proměna „queer” podniků otevírá queer historii Brna a tamějších gay podniků.


QFF Mezipatra 2019
Praha 7. – 14. 11.
Brno 15. – 22. 11.
ozvěny v regionech

PRESS materiály a foto ke stažení:
https://mezimedia.capsa.cz
heslo: queer-osvobozuje

PR kontakt
Leonora Nushi
+420 608 910 494
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

FaLang translation system by Faboba