• Dnes končí pražská část queer filmového festivalu Mezipatra, který představil 66 filmů s queer tématikou.
  • Hlavní cenu poroty získalo drama Navždy pannou, cenu za nejlepší krátký film dostal snímek 9:55-11:00, Ingrid Ekman, bytem Bergsgatan 4B.
  • Za týden festival navštívilo téměř 6 000 diváků, přijeli hosté z osmi zemí světa.


Hlavní cena a zvláštní uznání

Cenu pro nejlepší celovečerní film získalo drama Navždy pannou (Vergine giurata). Filmový debut italské režisérky Laury Bispuri o albánské ženě, která se podle zvykového práva stane mužem a vzdá se fyzické lásky, zaujal porotu tím, že „nabízí neobvyklý a přitom komplexní pohled na transgenderovou zkušenost a sexualitu, na sebeuvědomění si vlastní osobnosti, na nutný únik před společenským tlakem silně patriarchální společnosti, na odvahu žít svůj život.“

„Působivost filmu je zvýrazněna výkonem hlavní představitelky Alby Rohrwacher, jejíž postava zůstává zranitelná, přitom silná a uvěřitelná – je osvěžující setkat se s postavou, která divákům nadbytečně nevysvětluje, co cítí a co prožívá. Je třeba také ocenit kameru  a atmosféru celého snímku, která výborně souzní s tichým  a subtilním příběhem,“ shodla se porota v mezinárodním složení. Zasedla v ní německá queer badatelka a lektorka Skadi Loist, česká spisovatelka a scénáristka Petra Soukupová a filmový publicista a moderátor Radia 1 Saša Michailidis.

Zvláštní uznání od hlavní poroty získal snímek Nathana Nicholovitche Kam padá stín (De l'ombre il y a). Nekompromisní drama o francouzské trans* prostitutce Mirindě, která se protlouká v neútěšném prostředí kambodžského hlavního města Phnompenhu, označila porota za „intenzivní a hluboko pod kůži se zarývající zážitek. I v tomto filmu zasluhuje velkou pozornost a uznání hlavní postava, která prochází velkým vnitřním vývojem a její výjimečný herecký představitel David D’Ingéo.“ Ten je také jedím z hostů letošních Mezipater.

 

Vítězné krátké filmy

Pražskou část festivalu, která představila 66 filmů, navštívilo téměř 6 000 diváků. Kromě soutěžních hraných snímků, šestice dokumentů a zvláštního uvedení dramatu 54: The Director's Cut mohli navštívit také sedm bloků krátkých filmů. Ty nejlepší vybírala studentská porota, kterou tvořili íránská divadelní režisérka a herečka Azadeh Mohammadi a studenti FAMU Lucie Palkosková a Šimon Holý.

Cenu pro nejlepší krátký film obdržel švédský snímek 9:55-11:00, Ingrid Ekman, bytem Bergsgatan 4B (9:55-11:00, Ingrid Ekman, Bergsgatan 4B). „Je to skutečné umělecké dílo, které otvírá různá témata: sexualitu ve vyšším věku, osamělost, hledání lásky i ztrátu iluzí, kterou zažívají mladí lidé,“ zní vyjádření poroty. „Scénář Cristine Berglundové a Sophie Vukovicové nenutí diváky, aby prožívali zbytečně přehnané emoce, ale v celém vyprávění je cítit dramatické napětí... Porota cítí, že film vysílá důležitou zprávu: že právo milovat je nezpochybnitelné v jakémkoli věku.“

Zvláštní uznání získal od studentské poroty krátký film Furiant českého režiséra Ondřeje Hudečka. „Veselohra o třech obrazech“ z mládí dramatika Ladislava Stroupežnického zaujala trojici porotců precizností i neotřelým pojetím. „Věk, kdy hledáme své místo do světě, představuje v originální narativní formě, kterou podporuje téměř extravagantní, a přesto plynulý způsob střihu... Ocenili jsme i fakt, že přestože se film odehrává v 19. století, nahlíží na sexualitu moderní perspektivou a netěží pouze z této složky Stroupežnického života.“

Oba vítězné filmy budou diváci moci znovu zhlédnout ve čtvrtek 12. listopadu od 20:30 hodin ve velkém sálu kina Světozor.

 

Zahraniční hosté

Pražská část Mezipater letos přivítala hosty z osmi zemí světa. Kromě zmiňovaného Davida D'Ingéa nebo režiséra filmu 54: The Director's Cut Marka Christophera mezi nimi byli například indický dokumentarista Parvez Sharma, který přivezl dokument Hříšník v Mekce (A Sinner in Mecca), britský trans* aktivista a youtuber Fox Fisher nebo barmský aktivista Aung Myo Min. Na sobotní party v klubu NEONE svůj DJ set představila elektropopová hudebnice Planningtorock.

 

Pokračování v Brně a v regionech

Od zítřka bude festival pokračovat v Brně, kde potrvá do 18. listopadu; slavnostní zahájení s promítáním 54: The Director's Cut začíná ve 20 hodin v kině Scala. Kromě filmů tamní diváky čeká také trojice večírků, doprovodný program doplní ještě speed dating, divadelní představení a netradiční prohlídka města. Na slavnostním zakončení se pak vyhlásí vítěz divácké ceny.

Po skončení Mezipater budou následovat ještě regionální festivalové ozvěny. V Olomouci se budou konat už podeváté od 18. do 22. listopadu, v Liberci letos poprvé, a to od 27. do 29. listopadu.

 

Kompletní informace najdete na www.mezipatra.cz.

Znělka letošního ročníku na našem youtube kanále, kde najdete rovněž trailery k filmům a Festivalové minuty.

Výběr fotek letošního ročníku, fotografie k filmům a letošní vizuál stahujte na: https://mezimedia.capsa.cz
Jméno: press
Heslo: queer-osvobozuje

PR kontakt
Larisa Blichová
739 592 931
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

FaLang translation system by Faboba