Queer filmový festival Mezipatra nabídne letos celkem 16 doprovodných akcí.
Odborné přednášky, besedy a panelovou diskusi navštíví čeští i zahraniční hosté.
V Praze i v Brně proběhnou tři velké party, hlavním tahákem je DJ set Planningtorock.

Pražská část festivalu nabídne od 5. do 12. listopadu kromě filmů i čtyři odborné přednášky a diskuse s českými i zahraničními hosty. Doprovodný program doplní trojice večírků a nedělní brunch, každý večer se navíc v kavárně Lucerna otevře festivalová chill-out zóna.


Debata Talking About My Genderation

Přednášet a diskutovat s diváky bude britský youtuber, aktivista a dokumentarista Fox Fisher. Kromě vlastní tvorby se zaměří na reprezentaci trans* lidí ve filmu či v médiích a prozkoumá společenský dosah virálních videí a kampaní. Diskusi, která začíná 7. listopadu v 15:30 v malém sále kina Lucerna, bude moderovat filmař a spoluzakladatel iniciativy Trans*parent Damian Machaj.


Brunch a debata Do I Sound Gay?

Po tradičním nedělním brunchi, který 8. listopadu hostí Café Neustadt, bude následovat přednáška fonetika Jana Stobera a diskuse s hercem Michalem Kernem. Zamyslí se nad otázkou, kterou řeší i David Thorpe, režisér letos uváděného dokumentu Mluvím jako buzna? (Do I Sound Gay?): proč někteří lidé znějí více „teple“ než jiní a které složky hlasového projevu určují, jak nás okolí vnímá. Přednáška začíná ve 13 hodin, diskusi uvede moderátorka Radia Wave Bára Šichanová.


Přednáška Karen Tongson

8. listopadu můžou diváci navštívit také přednášku docentky anglických a gender studií Univezity Jižní Kalifornie. Od 16 hodin bude v malém sále kina Světozor mluvit o televizním mikrožánru, který sama nazývá „normporn“ a do kterého spadají třeba seriály Parenthood nebo The Slap. Podle Tongson sice zdánlivě zkoumají rodinné modely, které nejsou normativní nebo jsou dokonce queer, ale ve výsledku vlastně posilují pocit nadřazenosti heterosexuálních nuklárních rodin nad ostatními.


Beseda k filmu This Kind Of Love

„Nemám strach, protože věřím v lidská práva," říká barmský aktivista Aung Myo Min, který promluví v rámci besedy k dokumentu This Kind of Love. Ve filmu se vrací z více než dvacetiletého exilu s plánem šířit osvětu mezi mladými lidmi, vzdělávat je v oblasti lidských práv, a především podporovat místní queer komunitu. Film promítnou Mezipatra ve spolupráci s festivalem Jeden svět 9. listopadu od 18 hodin v kině Francouzského institutu. Beseda následuje po filmu.


Zahajovací a zakončovací party

Po slavnostním zahájení 5. listopadu a po závěrečném ceremoniálu 11. listopadu se kavárna Lucerna otevře pro všechny fanoušky festivalu. Na večírcích, které letos nesou názvy Sweet Sixteen a Shake It Off, zahraje DJské duo Urxins a další spříznění DJs. Vstup na obě akce je od 22:30 zdarma a jejich partnerem je Jameson.


Something Must Shake

Hlavní party Mezipater letos uvítá elektronickou zpěvačku, hudebnici, producentku a DJku Jam Rostron, která vystupuje pod jménem Planningtorock. Britská rodačka žijící v Berlíně je známá svým aktivismem a  narážkami na genderovou nonkonformitu, ale také hudebními kolaboracemi s dalšími známými interprety, především se švédským duem The Knife.
V Praze Planningtorock poprvé představí svůj DJ set; doplní ji izraelský DJ Elad a čeští Call Me Radeq, Jorgos, Tvprodukt, WLW8 a KEWU. O videoprojekce se postará Lunchmeat Festival. Party proběhne v sobotu 7. listopadu v pražském klubu NEONE, za vstup návštěvníci zaplatí 180 korun. Partnerem akce je Goethe Institut.


Chill-out zóna

Každý den se po filmech v prostorách kavárny Lucerna otvírá chill-out zóna s DJs nebo živou hudbou. Po páteční slavnostní premiéře filmu Ejzenštejn v Guanajuatu (Eisenstein in Guanajuato), který festival uvede ve spolupráci s AČFK, zase zazní temný pop, nová vlna i synth pop v podání  DJs Chlorophylla von Needle, Vlada a Rapture. V úterý 10. listopadu vystoupí queer-folkový projekt Shani Chabansky / A Sensitive Person.
Ani v Brně, kam se Mezipatra přestěhují na týden od 12. do 18. listopadu, nebudou chybět večírky a diskuse, doprovodný program doplní ještě speed dating, divadelní představení a prohlídka města.


Brněnské party

I Brno má svůj úvodní ceremoniál, ten proběhne 12. listopadu v kině Scala a jeho součástí bude promítání filmu 54: The Director's Cut. Na slavnostním zakončení 18. listopadu v kině Art pak diváci uvidí retrospektivní snímek Dětská hodinka (The Children's Hour). V rámci obou večerů vystoupí divadelní laboratoř D'EPOG, místní performeři a DJs.
Stylová party, která 14. listopadu naváže na promítání filmu The Rocky Horror Picture Show, se jmenuje Good VIBErations a proběhne v nově otevřeném klubu VIBE. Z Prahy přijedou DJs Urxins a Floex, po nich zahrají rezidenti Saddan & Daren. Cena vstupného bude 90 korun.


Sex, lži a telefon

Daisy si krátí čas při práci na erotické lince pletením červeného svetru. Všednost jejích dní naruší telefonát od mladého a nezkušeného židovského chlapce Eliho. Nesourodá dvojice se společně ocitá na životní křižovatce. Postupně se jeden druhému dostávají na kůži, pak na kost a nakonec až na úplnou dřeň... Divadelní hru mladého autora Jana Bodnára uvede v rámci Mezipater soubor Hem'S. V kavárně Trojka ji brněnští diváci uvidí 13. listopadu od 19 hodin, za vstup zaplatí 50 korun.


Po stopách našich bab a dědů

Historii i současnost brněnské queer komunity představí v rámci vyhlídkové jízdy zájezdní karosou s několika zastávkami Společnost pro queer paměť. Vstup na akci je 60 korun, počet míst je omezený, a tak je třeba se registrovat na e-mailu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Vyjíždí se 15. listopadu v 15 hodin od kina Art.


Mezipatra Talks

Brněnskou část festivalu uzavře panelová diskuse o historii queer kinematografie. Vystoupí programová ředitelka Mezipater Lucia Kajánková, doktorandka Ústavu filmu a audiovizuální kultury FF MU Šárka Gmiterková, absolventka žurnalistiky na FSS MU v Brně Jana Jedličková a bývalá festivalová dramaturgyně Eva Chlumská. Diskusí hostí metro-bar.cz, začíná 17. listopadu v 18 hodin.


Kompletní program
najdete na www.mezipatra.cz.

Znělka letošního ročníku na našem youtube kanále, kde najdete rovněž trailery k filmům a během festivalu i Festivalové minuty.

fotografie k filmům a letošní vizuál stahujte na https://mezimedia.capsa.cz
Jméno: press
Heslo: queer-osvobozuje

PR kontakt
Larisa Blichová
739 592 931
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 

FaLang translation system by Faboba