• V Praze dnes začíná 16. ročník festivalu Mezipatra.
  • Festival uvede 66 filmů a přivítá hosty z celého světa.
  • Doprovodný program tvoří tradičně večírky i odborné diskuse.


Dnes večer startuje pražská část queer filmového festivalu Mezipatra, která potrvá do 12. listopadu. Diváci mohou vybírat filmy i jednotlivé události doprovodného programu na webu festivalu nebo z katalogu, který je k dostání v kinech Lucerna a Světozor, kde se pražská část odehrává, a na dalších vybraných místech ve městě.

Vstupenky jsou k dostání na pokladnách kin. Ovšem jistotou, že se diváci dostanou na zamýšlený film, je předprodej na webových stránkách, kde lze lístky pohodlně nakoupit, a vyhnout se tak frontám u pokladen či vyprodaným sálům. Vybírat mohou návštěvníci z několika sekcí, připravena je pro ně sekce Hlavní soutěž celovečerních filmů, dále filmy ve zvláštním uvedení, retrospektiva a také sekce dokumentárních či krátkých snímků. Celkem je pro ně připraveno 66 snímků z celého světa, mnohé z nich přijedou uvést zahraniční hosté.

Aktuální informace včetně tipů na jednotlivé filmy mohou diváci sledovat na webu i Facebooku Mezipater.

 

Hlavní soutěž celovečerních filmů

Celkem letos diváci uvidí 66 filmů, jež spojuje téma Dny, které otřásly světem. V hrané sekci své otřesy prožijí hrdinové amerických nezávislých filmů, jako je Bulvár (Boulevard) se zesnulým Robinem Williamsem nebo road movie Babi (Grandma) , ale i aktuálních dramat z exotického prostředí. Ta zastupuje třeba chilský Klub (El Club), thajská Výhoda posledního tahu (How to Win at Checkers (Every Time)) nebo Kam padá stín (De l'ombre il y a) situovaný do dnešní Kambodži.

Ve slavnostní premiéře uvedou Mezipatra ve spolupráci s AČFK nejnovější snímek legendárního Petera Greenawaye Ejzenštejn v Guanajuatu (Eisenstein in Guanajuato).

 

Retrospektivní sekce

Retrospektivní část programu letos tvoří čtyři snímky ze 60. až 90. let minulého století, které mapují vývoj queer filmu v uvedeném období. Velkým tahákem bude páteční promítání kultovního muzikálu The Rocky Horror Picture Show z roku 1975. Diváci se mohou těšit také snímek Antonie situovaný do poválečného Holandska, Dětskou hodinku (The Children's Hour (aka The Loudest Whisper) s Audrey Hepburn nebo Polibek pavoučí ženy (Kiss of the Spider Woman) z prostředí brazilské věznice.

 

Dokumentární tvorba a krátké filmy

Dokumenty zastupuje Hříšník v Mekce (A Sinner in Mecca) indického režiséra Parveze Sharmy, který svůj odvážný a osobní film z pouti do Mekky přijede uvést osobně, šokující chorvatský snímek Nemocná (Bolesno), sebeironický Mluvím jako buzna? (Do I Sound Gay?) amerického režiséra Davida Thorpa nebo Víc než vítězství (Out to Win) o vrcholových sportovcích, kteří otevřeně mluví o své menšinové sexuální orientaci.

V hlavní soutěži krátkých filmů bude bojovat 44 filmů zařazených do sedmi tematických bloků. Tak třeba blok Chtěla bych jí říct... spojuje sedm něžných, humorných i dramatických příběhů o lásce mezi ženami; Zrcadlo, zrcadlo zkoumá téma nonkomforní genderové identity; V dámské společnosti je výběr filmů s hrdinkami, které už mají něco za sebou a život vidí s okouzlujícím nadhledem; V hodině mezi psem a vlkem je kolekce temnějších snímků o mužské sexualitě.

 

Poroty a ceny pro vítěze

Ze všech uvedených krátkometrážních filmů tradičně vybere vítěze studentská porota, kterou tvoří Azadeh Mohammadi (DAMU) a studenti FAMU Lucie Palkosková a Šimon Holý. Cenu pro nejlepší celovečerní film pak udělí porota v mezinárodním složení: zasedne v ní německá queer badatelka a lektorka Skadi Loist, česká spisovatelka a scénáristka Petra Soukupová a filmový publicista a moderátor Radia 1 Saša Michailidis.

Vítězný celovečerní film a vítězný krátký film budou vyhlášené v rámci závěrečného ceremoniálu v Praze ve středu 11. listopadu.

Během dvou festivalových týdnů budou diváci moci hlasovat pro svého favorita pomocí jednoduchého známkování přímo v kinech; vítěz divácké ceny se bude vyhlašovat při slavnostním zakončení brněnské části festivalu 18. listopadu.

 

Kompletní program najdete na www.mezipatra.cz.

Znělka letošního ročníku na našem youtube kanále, kde najdete rovněž trailery k filmům a během festivalu i Festivalové minuty.

fotografie k filmům a letošní vizuál stahujte na https://mezimedia.capsa.cz
Jméno: press
Heslo: queer-osvobozuje

 

PR kontakt
Larisa Blichová
739 592 931

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

FaLang translation system by Faboba