• Queer filmový festival Mezipatra se letos bude konat od 3. do 10. listopadu v Praze a od 11. do 18. listopadu v Brně.
  • Festivalové permanentky jsou v prodeji od 20. září.
  • Mezi klíčové filmy letošního ročníku patří rakouský Kocour (Kater), francouzské Stát pevně (Rester vertical) nebo americký Lovesong. Součástí bude bohatý doprovodný program s účastí zahraničních hostů.

Sedmnáctý ročník festivalu, který českým divákům a divačkám představuje filmy s queer tematikou, má téma Hranice volnosti. Tradičně ho zahájí pražská část, která se bude konat od 3. do 10. listopadu. Brněnská část naváže od 11. do 18. listopadu. Následovat budou ozvěny v dalších českých městech.

Diváci si s předstihem mohou koupit výhodné festivalové permanentky v ceně pěti vstupenek platí vždy na sedm libovolných projekcí. V Praze jsou permanentky v prodeji od 20. září do 17. října po 540 korunách, v Brně pak od 26. září do konce festivalu po 490 korunách.

Klíčové celovečerní filmy

Mezipatra letos lákají hlavně na výrazná díla současné evropské a americké kinematografie. Zahajovacím filmem aktuálního ročníku bude vítěz Teddy Award z letošního Berlinale, drama rakouského režiséra Händla Klause Kocour (Kater).

Mezi dalšími taháky, které Mezipatra uvedou v české premiéře, bude francouzský snímek Stát pevně (Rester vertical), který byl letos uveden v rámci hlavní soutěže na festivalu v Cannes, americký Lovesong, který soutěžil na festivalu v Sundance, nebo netradiční švédské drama s pohádkovými prvky Kluci (Pojkarna).

Doprovodný program a hosté

I letos se návštěvníci festivalu mohou těšit na diskuse o tématech, která hýbou společností, speciální projekce, tematické party či na fotografickou sérii Relationship, kterou do Prahy přiveze Rhys Ernst. S bývalou partnerkou Zackary Drucker v ní v letech 2008 – 2014 zachycoval nejrůznější aspekty jejich vztahu včetně společné tranzice. Koproducent úspěšného seriálu Transparent také osobně uvede exkluzivní projekce vybraných dílů seriálu a svých autorských minisérií.

Mezi hosty letošního ročníku budou i Brit William Fairman, jeden z autorů dokumentu Chemsex, nebo newyorská režisérka a queer aktivistka Nneka Onuorah. Ta představí svůj oceňovaný dokumentární snímek The Same Difference, který ukazuje diskriminaci v lesbické komunitě na základě genderových rolí.

 

Vizuál 2016 – foto Michaela Karásek Čejková, grafická úprava Marius Corradini / Side 2

www.mezipatra.cz
www.facebook.com/mezipatra

 

PR kontakt
Larisa Blichová
739 592 931
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

FaLang translation system by Faboba