• V Praze dnes začíná 17. ročník festivalu Mezipatra.
  • Festival uvede 64 filmů a přivítá hosty z celého světa.
  • Pět filmových sekcí doplní bohatý doprovodný program.

Dnes večer začíná pražská část queer filmového festivalu Mezipatra, která potrvá do 10. listopadu. Přehled všech filmových projekcí a celého doprovodného programu najdou diváci na webových stránkách festivalu nebo v katalogu, který je k dostání v kinech Lucerna a Světozor a na dalších vybraných prodejních místech.

Vstupenky na jednotlivé filmy si mohou zakoupit na pokladnách kin nebo v internetovém předprodeji. Vybrat si mohou z několika sekcí: kromě desítky celovečerních filmů, které bojují v hlavní soutěži, mohou zhlédnout čtyři retrospektivní snímky, jeden film ve zvláštním uvedení, šest dokumentů a sedm tematických bloků krátkých filmů. Po vybraných projekcích budou následovat besedy se zahraničními hosty. Na programu je letos 64 filmových děl, která spojuje téma Hranice volnosti.

Aktuální informace o filmovém i doprovodném programu mohou návštěvníci sledovat na webu, na Facebooku, Twitteru a Instagramu.

 

Hlavní soutěž celovečerních filmů

V hlavní soutěži se utká deset aktuálních snímků s queer tematikou. K vidění budou dramata, která sbírala ocenění na zahraničních festivalech, jako je Je to jen konec světa (Just la fin du monde) režiséra Xaviera Dolana, portugalský Ornitolog (O Ornitólogo) nebo francouzské Stát pevně (Rester vertical), evropskou kinematografii zastoupí také italská Arianna, švédská pohádka pro dospělé Kluci (Pojkarna) nebo rakouský Kocour (Kater), který bude zahajovacím filmem ročníku.

Americkou nezávislou tvorbu v soutěži zastupuje dramedie My ostatní (Other People) a intimní drama Lovesong. Z Chile dorazí Nikdy nebudeš sám (Nunca vas a estar solo) debutujícího režiséra Alexe Anwandtera; izraelská režisérka Michal Vinik pak osobně představí svou romanci Barash.

 

Retrospektivní sekce

Retrospektivní část festivalu tradičně vrací do kin snímky, které pomohly psát historii queer kinematografie. Nejstarším z nich je letos britské noirové drama Obět (Victim) z roku 1961. Devadesátá léta zastupují hned dva snímky: kubánské Jahody a čokoláda (Fresa y chocolate) z roku 1993 a německé výpravné drama Aimée a Jaguár (Aimée & Jaguar) z roku 1999. Pražskou část festivalu pak uzavírá patnáct let stará muzikálová adaptace Hedwig a Angry Inch (Hedwig and the Angry Inch).

 

Zvláštní uvedení

Snímek Hustler White z roku 1996 natočil legendární kanadský režisér a fotograf Bruce LaBruce, který je klíčovým hostem letošních Mezipater a jedním z porotců hlavní soutěže, a to společně s americkým režisérem Rickem Castrem. Film, který kombinuje explicitní sexuální scény a brakovou estetiku s postupy New Queer Cinema a amerického nezávislého filmu, je nadčasovou satirou o světě mužské prostituce a hollywoodského pornoprůmyslu.

 

Dokumentární tvorba

V oblíbené dokumentární sekci bude letos k vidění šestice snímků. Americký dokument Holkou odmalička (Growing Up Coy) sleduje příběh rodičů, kteří žalují vedení školy, jež vyčleňuje jejich šestiletou dceru, protože je trans*. Film Stejně rozdílné (The Same Difference), který je sondou do života afroamerické lesbické komunity v New Yorku, pak na Mezipatrech osobně uvede jeho režisérka Nneka Onuorah.

Z Velké Británie pochází dokument Chemsex o rostoucím fenoménu konzumace drog při sexu. Irská královna (The Queen of Ireland) je portrétem úspěšné drag queen a politické aktivistky Panti Bliss. Dánský film Jak to bylo (Det Han Gjorde) sleduje skutečný příběh dramatika, který před dvaceti lety zavraždil svého milence. A neotřelý španělský dokument Yes, We Fuck! se věnuje tématům sexuálního života handicapovaných a sexuální asistence.

 

Hlavní soutěž krátkých filmů

Krátkometrážní snímky mohou diváci vidět v sedmi tematických blocích. Mužem na pět způsobů a Vztahy v ženském rodě ukazují nejrůznější podoby lásky; Rodinná pouta jsou krátké filmy o rodinách šťastných i nešťastných, tradičních i netradičních; hrdiny bloku Víš ty, kdo já jsem? spojuje hledání (a úspěšné nalézání) vlastní genderové identity. Zašlý lesk mládí studuje témata, jako jsou stárnutí a pomíjivost; Zlo mezi námi zkoumá prolínání sexu a násilí i vztah dominance a podřízenosti. O vraždách, medvědech a lidech jsou stylové krátké filmy s brakovou estetikou.

 

Poroty a ceny pro vítěze

Cenu pro nejlepší celovečerní film tradičně udělí porota v mezinárodním složení. Kromě režiséra Bruce LaBruce v ní zasednou interní doktorandka Ústavu filmu a audiovizuální kultury FFMU v Brně a filmová publicistka Šárka Gmiterková a umělecký ředitel MFF Karlovy Vary Karel Och.

O ceně za nejlepší krátký hraný film rozhodne studentská porota. Letos ji tvoří umělkyně, kurátorka a publicistka Markéta Garai (AVU), člen marketingového a PR týmu Prague Pride Matouš Hartman (FF UK) a režisérka, spisovatelka, překladatelka, fotografka a vizuální umělkyně Piaoyu Xie (FAMU).

Vyhlášení vítězných filmů proběhne v rámci závěrečného ceremoniálu ve středu 9. listopadu; vítězové si odvezou stylové ceny z designového studia Dechem. Pražskou část festivalu zakončí  ve čtvrtek 10. listopadu projekce vítězného snímku.

Během celého festivalu budou diváci moci hlasovat pro svého favorita pomocí jednoduchého známkování přímo v kinech. Vítěz divácké ceny bude vyhlášen při slavnostním zakončení brněnské části festivalu v pátek 18. listopadu.

 

ZNĚLKA LETOŠNÍHO ROČNÍKU ZDE

 

Předprodej vstupenek na pokladnách kin či online, více informací na webu festivalu.

Praha 3. – 10. 11.

Brno 11. – 18. 11.

regiony: Olomouc 22. – 26. 11., Ostrava 3. 12., Hradec Králové 8. – 9. 12.

 

Vizuál 2016 – foto Michaela Karásek Čejková, grafická úprava Marius Corradini / Side 2

Kompletní program a informace: www.mezipatra.cz

Trailery k filmům a další videa zde.

www.facebook.com/mezipatra

 

PRESS materiály a foto ke stažení:
https://mezimedia.capsa.cz
Heslo: queer-osvobozuje

 

AKREDITACE ZDE

 

PR kontakt
Larisa Blichová
739 592 931
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

FaLang translation system by Faboba