• Skončil 17. ročník queer filmového festivalu Mezipatra.
  • V Praze se konal od 3. do 10. listopadu, v Brně od 11. do 18. listopadu. Celkem ho v obou městech navštívilo 11 700 diváků.
  • Diváckou cenu získal dokumentární film Irská královna, který je portrétem drag performerky Panti Bliss.

Queer filmový festival Mezipatra letos během dvou týdnů představil 64 hraných a dokumentárních filmů. Jejich projekce a doprovodné akce navštívilo 11 700 diváků. Kromě desítky soutěžních hraných snímků byla na programu retrospektivní sekce, zvláštní uvedení filmu Hustler White za osobní účasti režiséra Bruce LaBruce, sedm bloků krátkých filmů a také šestice dokumentů.

 

Divácká cena

Právě jeden z vybraných dokumentů měl letos největší úspěch u diváků – za svého favorita zvolili film Conora Hogana Irská královna (The Queen of Ireland). Portrét úspěšné irské drag queen Panti Bliss ukazuje hrdinku nejen jako hvězdu šoubyznysu, ale také jako aktivistku, která byla tváří kampaně za zrovnoprávnění sňatků stejnopohlavních párů a výrazně přispěla k jejímu úspěchu. Vítěz divácké ceny byl vyhlášen 18. listopadu na slavnostním zakončení brněnské části.

 

Další ocenění

Ceny pro nejlepší celovečerní film a pro nejlepší krátký film se předávaly už 9. listopadu v rámci zakončení pražské části. Jako nejlepší celovečerní film ocenila mezinárodní porota snímek Ornitolog (O Ornitólogo), vizionářskou a kinematograficky uchvacující esej uznávaného portugalského režiséra Joãa Pedra Rodriguese.

Nejzajímavější krátkometrážní snímky vybírala studentská porota; cenu pro nejlepší krátký film udělila filmu Díky za všechno (Takk for turen) norského režiséra Henrika Martina Dahlsbakkena. Zvláštní uznání pak obdržel krátký film Raniya dánské režisérky Sidsel Møller Johnsen.

Vítězové jednotlivých kategorií dostali ceny od designového studia Dechem. Letos měly formu zrcátek s různě barevnými rukojetěmi. "Jde vlastně o lehkou marnivost, vítězové tak mohou ocenit sami sebe," vysvětlili autoři cen Michaela Tomišková a Jakub Janďourek.

 

Mezipatra po celý rok

Po skončení hlavní části Mezipater se diváci mohou těšit na další navazující akce, které budou probíhat během celého roku. Regionální festivalové ozvěny se letos budou konat ve třech městech: v Olomouci už podesáté, a to od 22. do 26. listopadu, v Ostravě v sobotu 3. prosince a v Hradci Králové od 8. do 9. prosince.

Pražské publikum si pak čekání na příští ročník může zkrátit na pravidelných filmových projekcích, které se připravují pod hlavičkou Mezipatra Approved. Na srpen 2017 pak festival chystá tradiční letní kino a doprovodné akce v rámci Prague Pride. Pro více informací mohou diváci sledovat Facebook, Twitter, Instagram a webové stránky festivalu www.mezipatra.cz.

Fanoušci Mezipater se mohou těšit také na otevření komunitní kavárny Patra v Krymské ulici v pražských Vršovicích. Patra budou nejen klasickým barem, ale i prostorem pro setkávání a pro kulturní akce. Za cíl si dávají pokračovat ve vytváření atmosféry svobody a inkluzivity, která je charakteristická pro samotný festival.

 

PR kontakt
Larisa Blichová
739 592 931
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

FaLang translation system by Faboba