• Mezipatra i letos připraví čtyřdenní program pod názvem Identita města, identita ve městě v rámci Prague Pride.
  • Centrem dění bude tentokrát Kampus Hybernská v Hybernské 4.
  • Diváky čeká každý večer projekce vybraného snímku a také přehlídka nejlepších kraťasů.
  • Těšit se mohou i na zajímavé diskuze s odborníky a queer edici hospodského kvízu.

Praha, 1. srpna 2017 - Mezipatra budou součástí Prague Pride i tento rok. Program pod názvem Identita města, identita ve městě proběhne od 8. do 12. srpna v rámci projektu Hybernská ožívá. Diváci a divačky budou mít možnost zhlédnout nejen mnoho celovečerních snímků, ale i výběr nejlepších krátkých filmů z posledních dvou ročníků festivalu. Zúčastnit se mohou i tematických diskuzí s odborníky, a to vždy od 19 hodin. Samotné filmy začínají ve 20:30 hodin. Chybět nebude ani oblíbený pub quiz s tématy, co hýbou queer světem.

Vstup na všechny akce je zdarma. Součástí diskuzí je stylové občerstvení, pro jejich návštěvníky a návštěvnice jsou připravené také limonády F. H. Prager.


Úterý / 19:00: Pub quiz

Pro všechny návštěvníky a návštěvnice, kteří vždy znají tu správnou odpověď, je tu speciální verze hospodského kvízu s queer tématy, který proběhne v úterý. O hodnotné ceny si mohou zasoutěžit týmy od dvou do pěti lidí. Vyhrát mohou permanentky na listopadová Mezipatra, voucher do nově otevřené kavárny Patra, balíčky od firmy Lush a whiskey Jameson Caskmates.

Úterý / 20:30: Best of Shorts 2015 – 2016

Nejvýraznější kraťasy z uplynulých dvou let festivalu se představí již na začátku programu. Patří mezi ně americko-brazilský snímek Tom v Americe (Tom in America), který připomene gay ikonu Tom of Finland, islandský Zápal pro hru (Tvíliðaleikur), subtilně ženský Mezi řečí (Vad som inte sägs) nebo Můj přítel z Tel Avivu (The Friend from Tel Aviv), který zkoumá podoby trans identity. Pro odvážnější diváky je tu žhavý film ALFA z Kuby a a nekonvenční animák Nadržený mámy (Moms on Fire).


Středa / 19:00: Teplá Afrika

Dozvědět se více o situaci LGBTQ+ komunity v Africe mohou diváci a divačky v rámci středeční svačiny před projekcí filmu. Tématem diskuze s odborníky bude nejen její vnímání na Západě, ale i rozdíly mezi jednotlivými regiony: liší se pokroková JAR od turistického severu Afriky nebo konzervativních subsaharských zemí? Jako roli zde hraje sexualita, gender a jak na ně nahlíží různá náboženství?

Středa / 20:30: Rána (Inxeba)

Po diskuzi bude následovat projekce snímku o hledání vlastní identity, který měl letos premiéru na festivalu v Sundance. Xolani se jako každý rok vrací do hor, aby se podílel na přeměně mladých chlapců v muže. Tradiční iniciační rituál má tentokrát podstoupit mladík, který pochází z bohaté městské rodiny. Právě Xolani mu má pomoci projít velkou změnou a stává se jeho opatrovníkem. Jenže mladíkova identita zasahuje do Xolaniho života čím dál víc a připomíná mu, proč se každý rok do hor navrací. Není to jen kvůli tradici. Je tu někdo, kdo ho do horské vesnice táhne mnohem víc.


Čtvrtek / 19:00: Girls Just Wanna Have Fun

Ve čtvrtek se divákům a divačkám představí nejčastější lesbické a queer stereotypy stříbrného plátna. Spolu s odborníky mohou diskutovat nejen o negativních klišé a předsudcích, které se objevovaly v hollywoodských filmech 80. a 90. let, ale i o nejzásadnějších snímcích queer kinematografie, jejichž hrdinky se vydaly na nebezpečnou dráhu zločinu.

Čtvrtek / 20:30: Moje léto lásky (My Summer of Love)

Mona je uvězněná na anglickém venkově, kde žije se svým bratrem – napraveným hříšníkem, jenž po propuštění z vězení bezmezně věří v Boha. Jako možnost úniku se Moně zprvu jeví vztah z ženatým mužem, veškeré naděje se však s rozchodem rozplývají. Vše se náhle změní po seznámení se svéráznou Tamsin, jež letní realitu promění ve vzrušující dobrodružství. Žádné léto ale netrvá věčně… Úspěšný snímek Pawla Pawlikowského z roku 2004, který po své premiéře získal i cenu BAFTA, uvedou Mezipatra na čtvrteční projekci.


Pátek / 19:00: Bez škatulek

Závěrečná páteční diskuze se zaměří na méně známé sexuální orientace: proč tolik lidí považuje bisexualitu a pansexualitu za módní trend rozšířený jen mezi mladou generací? A jaký je mezi nimi vlastně rozdíl? V rámci debaty s odborníky se návštěvníci a návštěvnic dozví také to, jak se na různé podoby sexuality nahlíželo v historii a v rozdílných kulturách.

Pátek / 20:30: Střed mého světa (Die Mitte der Welt)

Po návratu z letního kurzu francouzštiny sedmnáctiletý Phil zjišťuje, že jeho rodné městečko zasáhla silná bouře. Otřes však neutrpěly jen perfektně upravené zahrádky – mezi jeho matkou Glass a sestrou Dianne panuje podivné dusno, kterému Phil neumí přijít na kloub. Aby unikl napjaté atmosféře, tráví zbytek léta s nejlepší kamarádkou Kat. Situace se ale komplikuje ve chvíli, kdy se zamiluje do nového spolužáka Nicholase. Pozitivně laděnou coming-of-age story s letní atmosférou uvedou Mezipatra ve spolupráci s Rakouským kulturním fórem.


Kampus Hybernská, Hybernská 4, Praha 1
FB událost zde.

QFF Mezipatra 2017
Praha 2. – 9. 11.
Brno 10. – 17. 11.
ozvěny v regionech
www.mezipatra.cz

Vizuál Identita ve městě 2017 – grafická úprava Marius Corradini / Side 2

PRESS materiály a foto ke stažení
https://mezimedia.capsa.cz
heslo: queer-osvobozuje

PR kontakt
Marie Barvínková
+420 774 835 661
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

FaLang translation system by Faboba