Praha, 24. října 2017 – Queer filmový festival Mezipatra letos v dokumentární sekci uvede pět nových snímků; divákům a divačkám také připomene loňského vítěze, filmový portrét Irská královna (The Queen of Ireland). V rámci soutěže krátkých filmů a nesoutěžního bloku Queer as FAMU II pak představí více než čtyřicítku snímků z Česka i z celého světa. Předprodej na všechny projekce probíhá jak na webových stránkách kin, tak fyzicky na jejich pokladnách.


Intimní filmové portréty i loňský divácký favorit

“Divákům a divačkám bych letos doporučil dokumenty Táta Abu (Abu) o vztazích v rodině s pákistánskými kořeny nebo Osekánek (Stumped). V obou se daří propojit osobní příběh se sociální nebo etickou otázkou. Queer tématika už není jediným zdrojem konfliktu v příběhu filmu, ale je to v případě Osekánka pozadí pro etické otázky nebo se jedná o jedno z mnoha témat, se kterými se vypořádává hlavní hrdina filmu Táta Abu,” myslí si dokumentarista a člen programového týmu Lumír Košař.

Snímek Táta Abu (Abu) pojednává o komplikovaném vztahu syna s otcem, který emigroval do Kanady z Pákistánu. Režisér Arshad Khan, který bude jedním z hostů festivalu, se v autobiografickém snímku s nadhledem vyrovnává s vlastní sexualitou a vztahem ke svému otci.

Mezi další dokumenty patří Smrt a život Marshy P. Johnson (The Death and Life of Marsha P. Johnson), který zkoumá nevyřešenou vraždu trans aktivistky a tváře stonewallských nepokojů. Napínavé hledání pravdy o 25 let staré tragédii mělo premiéru na letošním festivalu Sundance.

Jiný pohled na trans tématiku nabízí kanadský snímek Coby, kde sledujeme mladíka v průběhu tranzice. Film režiséra Christiana Sondereggera intimním způsobem zachycuje nejen celou Cobyho cestu, ale i proměnu rodinných vztahů.

Náročné téma humorným způsobem zpracovává již zmíněný americký film Osekánek (Stumped). Vysokoškolský pedagog Will přišel kvůli vážné infekci o končetiny. Svůj boj však nevzdává. I díky podpoře partnera se vše snaží zvládnout s humorem, dokonce vystupuje jako stand-up komik. Jeho nadějí je pak experimentální léčba, díky které mu jako prvnímu budou implantovány ruce lidského dárce.

Součástí programu je i mexický dokument Řízení z moci úřední (Etiqueta No Rigurosa) o gay páru, který bojuje o to, aby úřady formálně uznaly jeho svazek. Dokument Cristiny Herrey Borquez ukazuje, že lidské odhodlání nezná hranic, odvaha protagonistů pak dodává kuráž všem, kteří bojují za rovnoprávnost a uznání manželství pro všechny.

Dokumentem, který minulý rok na Mezipatrech vyhrál diváckou cenu, je Irská královna (Queen of Ireland). Sleduje osud charismatické celebrity, drag queen Panti Bliss, která se mimo jiné i silně angažovala v boji za zrovnoprávnění manželství pro všechny v Irsku.


Soutěž krátkých filmů a queer tvorba z FAMU

Stejně jako minulý rok se mohou diváci a divačky těšit na přehlídku krátkých filmů z Evropy, Kanady, Spojených států a Latinské Ameriky. Celkem 41 snímků se skládá do sedmi odlišných tematických bloků.

„Každý z nich se pak různými způsoby odkazuje k tématu festivalu Sami za sebe,” prozradila členka programového týmu Pepa Lubojacki. „Do programu se letos po osmi letech vrátila i přehlídka českých krátkých filmů studentů a studentek FAMU, tentokrát s názvem Queer as FAMU II, která nám poodhalí, jak mladí lidé zpracovávají queer tématiku v současné české kinematografii.“ Na blok studentských filmů v pondělí 6. listopadu naváže také diskuze s jejich tvůrci a tvůrkyněmi.

Hrdinové a hrdinky bloku Víc než tajemství v duchu letošního tématu, že vnitřní silou se člověk vypořádá i s nejtěžšími překážkami. Bojem o uznání vlastní identity se zabývají i další dva bloky – Střet světů a Ve jménu ideálů. Oba dokazují, že aktivismus hraje v queer komunitě stále důležitou roli. Blok V očích druhých na druhou stranu reflektuje variabilitu gay identity a jejího vnímání.

Intimními vztahy se zabývají tři bloky: Umění dialogu, které z různých úhlů pozoruje navazování známostí u mužů; Chvíle s tebou o vztazích žen a dívek; a v neposlední řadě blok Zůstane to mezi námi o důležitosti rodiny a jejích podobách.


QFF Mezipatra 2017
Praha 2. – 9. 11.
Brno 10. – 17. 11.
ozvěny v regionech
www.mezipatra.cz

PRESS materiály a foto ke stažení:
https://mezimedia.capsa.cz
login: pressheslo: queer-osvobozuje

PR kontakt
Marie Barvínková
+420 774 835 661
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

FaLang translation system by Faboba