Identita věc veřejná

Už v dětství se učíme základním sociálním návykům a získáváme první hodnoty. V dospívání se pak orientujeme na vzory, které nacházíme ve vrstevnících i ve známých osobnostech, a přehodnocujeme vše, co jsme se doposud naučili.

Queer vzory bychom v českém prostředí ještě před několika lety hledali jen stěží; až na výjimky v osobním životě, pokud jsme měli štěstí a kolem nás byl někdo pokrokový. Tyto okolnosti často vedly k tomu, že jsme vlastní identitu formovali mnohem obtížněji. Vnitřní boj a hledání sebe samých nás stály hodně energie.

Právě proto, že naše cesta nebyla vždy snadná, bychom měli o to výrazněji vystupovat ve veřejném životě, neskrývat se pod tolik populární záminkou “zavřených dveří”. Pokud nebudeme vidět, nebude nás nikdo brát vážně. Ničeho ve prospěch svých komunit nedosáhneme a nebudeme vzorem pro další generace.

Mezipatra letos vstupují do pomyslné dospělosti. Už osmnáct let nabízejí prostor pro setkávání všech identit, jejich propojování a hledání názorových průsečíků i mezi zdánlivě neslučitelnými skupinami.

I letos stojíme Sami za sebe jako jediný queer filmový festival v Čechách. Stojíme sami za sebe jako komunity, jako jednotlivci a chceme, aby každý z nás měl možnost prožívat vlastní identitu veřejně a bez obav. 

Pavel Bicek, ředitel QFF Mezipatra

FaLang translation system by Faboba