Retro je v kurzu nejen v Lidlu! Letošní Mezipatra uvedou v retrospektivní sekci úspěšné filmy s queer tematikou z minulých let.

Diváci a divačky se tak mohou nechat unášet barevným dramatem španělského režiséra Pedra Almodóvara Vše o mé matce (Todo sobre mi madre), který vyhrál před 18 lety Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Líčí osud zdravotní sestry Manuely, která se po smrti syna vydává za trans ženou Lolou, za kterou byla kdysi vdaná. Úspěch snímku odstartoval Almodóvarovu mezinárodní kariéru.


Mezi další uváděné filmy patří britská spalující lovestory Moje léto lásky (My Summer of Love). Tamsin a Mona jsou dívky, které pocházejí z rozdílných společenských vrstev. Jejich přátelství však brzy přeroste v něco hlubšího… Ve snímku z roku 2004 zažijete Emily Blunt v jedné z jejích prvních rolí – dávno předtím než zvedala telefony Mirandě Priestly ve filmu Ďábel nosí Pradu.

My Summer of Love


Snímkem, co dost dobře mohl způsobit pád Berlínské zdi, je východoněmecký Coming Out. Symbolicky byl totiž uveden právě v tento významný den německých dějin. Sleduje mladého učitele, který se po návštěvě gay baru bezhlavě zamiluje do jiného muže: jednalo se  první a poslední film NDR, který otevřeně zobrazoval homosexualitu. 

Coming Out


Součástí programu bude i Moje krásná prádelnička (My Beautiful Laundrette) z osmdesátých let, kdy ve Velké Británii železnou rukou vládla Margaret Thatcher. Pákistánský přistěhovalec Omar převezme po strýci čistírnu, kde mu začne vypomáhat britský rváč Johnny. Protiklady se přitahují a mezi muži se vyvíjí milostný vztah, kterému ovšem společnost dvakrát nepřeje. Kultovní britská komedie podle scénáře Hanifa Kureishiho si kromě úspěchu u diváků a divaček vysloužila i mnoho mezinárodních ocenění.

My Beautiful Laundrette

FaLang translation system by Faboba