• Queer filmový festival Mezipatra proběhne v Praze od 7. do 14. listopadu, od 15. do 22. listopadu se přesune do Brna. Téma letošního ročníku je „V proudu změn”. 

  • Mezi uváděné snímky patří americká indie komedie Rhyse Ernsta Adam, švédsko-gruzínské drama z prostředí tanečníků Dokud se tančí (And Then We Danced) nebo nový film Xaviera Dolana Matthias & Maxime (Matthias et Maxime). Kompletní program festivalu bude zveřejněn 16. října.

  • Poprvé ve své historii Mezipatra pořádají i mezinárodní industry program.

Dvacátý ročník Queer festivalu Mezipatra se bude konat v Praze od 7. do 14. listopadu. Poté se přesouvá festival do Brna, kde 22. listopadu končí. Následují tradiční ozvěny v regionech. I letos jsou pro návštěvnice a návštěvníky připraveny ty nejlepší hrané filmy, dokumenty nebo krátké filmy s queer tematikou, které sbíraly uznání po celém světě. Mezipatra nově kladou zvláštní důraz na doprovodné akce: novinkou bude víkendový program pro filmové profesionály, který se zároveň otevře všem zájemkyním a zájemcům o queer filmový průmysl. Tématem letošních Mezipater bude: „V proudu změn”.

„Kulaté výročí je pro nás příležitostí zdůraznit společenský a politický rozměr festivalu. Mezipatra se vždy aktivně zapojovala do okolního dění a ve svém programu otevírala aktuální problémy queer komunit,” říká programová ředitelka festivalu Sandra Hezinová. „Skrze letošní téma vyzdvihujeme vzájemnou queer solidaritu a zdůrazňujeme nutnost být aktivním hybatelem dění, který se v boji za rovnoprávnost a celospolečenské uznání nenechá odradit překážkami nebo odporem okolí.”

Zahajovacím filmem festivalu bude nezávislá americká komedie Adam režiséra a scenáristy Rhyse Ernsta, který je také jedním z producentů kritikou oceňovaného seriáu Transparent. Základem celovečerního debutu předního trans tvůrce současnosti se stala předloha Ariel Schrag pojednávající o stejnojmenném hrdinovi, jenž ve snaze získat srdce dívky zapírá svou cis identitu. Snímek, který s lehkostí a citem autenticky ukazuje queer komunitu, měl světovou premiéru na festivalu Sundance. Rhys Ernst ho na Mezipatra přijede uvést osobně.

Dalším ústředním snímkem festivalu bude drama ve švédsko-gruzínsko-francouzské produkci Dokud se tančí režiséra Levana Akina, které zavede divačky a diváky do současné Gruzie. Ve třetím snímku režisér s gruzínskými kořeny vykresluje heteronormativní prostředí své vlasti a svazující pravidla národního tance, ve kterém se své místo snaží najít mladý Merab. Že život není jen o tom dostát tradiční roli muže, pozná až díky Iraklimu, nové posile souboru. Dynamické drama mělo světovou premiéru letos v Cannes v sekci Quinzaine des réalisateurs. Od té doby získalo cenu za nejlepší film na MFF v Oděse či cenu za nejlepší režii na MFF v Sarajevu. Švédsko tento film také vyslalo do oscarového klání o nejlepší zahraniční film.

Limitovaný počet výhodných festivalových permanentek si mohou divačky a diváci zakoupit v Praze a Brně na pokladnách kin Světozor, Lucerna nebo Pilotů, případně online do 15. října v ceně 590 Kč. V Brně jsou permanentky v prodeji už od 23. září v kině Scala a Art. Díky permanentce získají návštěvnice a návštěvníci Mezipater možnost vidět sedm filmů za cenu pěti. Vstupenky platí pro všechny kina festivalu a nejsou vázány na jméno.


QFF Mezipatra 2019
Praha 7. – 14. 11.
Brno 15. – 22. 11.
ozvěny v regionech

PRESS materiály a foto ke stažení:
https://mezimedia.capsa.cz
heslo: queer-osvobozuje

PR kontakt
Leonora Nushi
+420 608 910 494
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

FaLang translation system by Faboba