• Sekce festivalu zaměřená na filmový průmysl nese název „Queering the Industry”.
  • Festival navštíví americký režisér a jeden z tvůrců seriálu Transparent Rhys Ernst nebo výkonný producent filmů Jsme zvířaty (We The Animals) a Plážoví flákači (Beach Rats) Michael Raisler.
  • Všechny akce se konají v sobotu 9. a neděli 10. listopadu v komunitním centru Patra (Krymská 17) v angličtině. Vstup je zdarma.

20. ročník queer filmového festivalu Mezipatra přináší velkou novinku. Součástí doprovodného programu budou poprvé akce určené jak pro filmové profesionálky a profesionály, tak i návštěvnice a návštěvníky se zájmem o fungování filmového průmyslu.

„Letos oslavíme s festivalem jeho 20. narozeniny a jako dárek jsme si pro divačky a diváky připravili Industry sekci, během níž proběhne několik odborných debat o současných problémech a výzvách filmového průmyslu, masterclass renomovaných tvůrců a prezentací krátkých filmů,” prozradila koordinátorka industry programu Veronika Hanáková. „Highlightem bude sobotní masterclass amerického režiséra Rhyse Ernsta Mainstreaming Minorites o reprezentaci rozmanitých podob trans identit v televizi nebo filmu.“

Program odstartuje sobotní debata Queer Cinema Today, která se zaměří na možnosti a výzvy distribuce filmů s queer a lidskoprávní tematikou. O přínosu kurátorského dohledu nebo cíleného marketingu při propagaci festivalu si budou povídat zakladatel první LGBTQ+ distribuce v Polsku Jakub Mróz, producent a ředitel distribuční společnosti Peccadillo Pictures Tom Abell nebo content specialist Julio Corbacho z FilmDoo.

Následovat bude masterclass s americkým režisérem a umělcem Rhysem Ernstem Mainstreaming Minorites. Ten se proslavil díky úspěšnému seriálu Transparent, kde působil jako producent a režisér. Je držitelem cen z losangelského festivalu Outfest a jeho tvorbu mohli divačky a diváci vidět také například na festivalu Sundance. Ernst na Mezipatrech promluví nejen o své kariéře, ale i o reprezentaci a prosazování trans komunity v televizi a filmu. Akci moderuje stand-up komička a scenáristka Lucie Macháčková.

Nedělní program otevře prezentace Money, Action, Go s pěticí režisérek a režisérů o tvůrčím procesu tvorby krátkých filmů a získávání financí. Následovat bude debata se zástupkyněmi a zástupci queer filmových festivalů Festivals for Freedom o finanční podpoře, vlivu veřejného mínění nebo legislativních překážkách při organizování událostí jako Sunny Bunny Molodist v Kyjevě, DOTYK queer festivalu v Bělorusku, slovenského Filmového festivalu inakosti nebo Pink Life QueerFestu v Turecku.

Druhý a zároveň poslední den Industry programu uzavře producent Michael Raisler a jeho masterclass How to Make Diversity Work o prosazování nezávislých queer filmů v současném filmovém průmyslu. Raisler je spoluzakladatel produkční společnosti Cinereach, kde do roku 2017 působil jako umělecký ředitel. Ve své kariéře se podílel jako výkonný producent na snímcích Plážoví flákači (Beach Rats) nebo Jsme zvířaty (We the Animals), které kromě úspěchu na festivalech po celém světě vyhrály i hlavní soutěž Mezipater.


QFF Mezipatra 2019
Praha 7. – 14. 11.
Brno 15. – 22. 11.
ozvěny v regionech

PRESS materiály a foto ke stažení:
https://mezimedia.capsa.cz
heslo: queer-osvobozuje

PR kontakt
Leonora Nushi
+420 608 910 494
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

FaLang translation system by Faboba