Praha, 7. listopadu Zpěvačka Vladivojna La Chia, romista Lukáš Houdek a novinář Cóilín O’Connor budou hodnotit soutěžní snímky 14. ročníku Queer filmového festivalu Mezipatra a na závěrečném ceremoniálu udělí Cenu pro nejlepší celovečerní hraný film.

Hlavní porota Mezipater shlédne devět filmů ze sekce Hlavní soutěž celovečerních filmů. Nejprestižnější programová sekce festivalu obsahuje třeba hit amerických nezávislých festivalů Každým dnem o drag queen, která se ujme zanedbávaného chlapce, letní senzaci jménem Liberace! s Michaelem Douglasem a Mattem Damonem v rolích milenců, nebo španělské magická drama Zvířata s oživlým plyšovým méďou.

Tři porotce spojuje zájem o queer kulturu, alternativní témata a veřejná angažovanost. Zpěvačka, skladatelka, textařka a výtvarnice Vladivojna La Chia se za hudbu k filmu Jana Hřebejka Nevinnost dostala do nejužší nominace na Českého lva a získala cenu České filmové kritiky. Věnuje se i divadelní hudbě, na svém kontě má zatím sedm alb. Nyní pracuje na hudbě k novému seriálu V objetí pro HBO. Český romista a fotograf Lukáš Houdek se zabývá tématem svojí identity i identity transgender osob. Je kurátorem již etablované výstavy Transgender Me a v poslední době se věnuje i tématu poválečného vysídlení Němců. Cóilín O’Connor je novinář irského původu, který žije v Praze od roku 1995. Pracuje pro Radio Praha, Deutsche Welle, karlovarský filmový festival i pro Ústav pro studium totalitních režimů.

Kromě hlavní poroty udělí tradičně svoji cenu i studentská porota, která vybere Nejlepší krátký film Mezipater. V ní letos zasednou studenti FAMU Marek Grajciar a Brittaney Nunnally a studentka překladatelství Nela Knapová.

Ceny obou porot budou předány zástupcům vítězných snímků během slavnostního zakončení pražské části festivalu 15. listopadu v kině Lucerna. Slavnostní předávání divácké ceny proběhne 20. listopadu v Brně od 19.30 v kině Scala. 

FaLang translation system by Faboba