V neděli 18. listopadu 2012 od 14:00 se v prostorách Židovské obce Brno (třída Kapitána Jaroše 3) uskuteční přednáška s názvem Bondi. Krutost? Kámen! – Perzekuce homosexuality v protektorátním Brně a její paměť.

Akce navazuje na položení tzv. kamene zmizelých, připomínajícího jednu z brněnských obětí holokaustu, úředníka Wilhelma (Williho) Bondiho (9. 8. 1897 – 30. 8. 1941), ke kterému došlo 29. října 2012. Na osudu tohoto muže je pozoruhodné, že vedle židovského původu byla důvodem, proč jej nacistický aparát zatkl, deportoval a nakonec zavraždil, jeho odlišná citová orientace (systematické deportace Židů z protektorátu začaly na podzim 1941, tedy až po Bondiho smrti).

Až po naplánování přednášky se organizátorům podařilo navázat kontakt s prasynovcem Williho Bondiho, britským historikem Peterem Barberem, který zná jeho příběh tak, jak je uchován v rodinné tradici. Pan Barber přijal pozvání na akci a příběh Williho Bondiho zde představí z perspektivy, z níž by jej pouze na základě archivních pramenů nikdy nebylo možné poznat (konsekutivní tlumočení zajištěno). Čeští historici Jan Seidl a Michal Konečný zasadí tento příběh do celkového kontextu nacistické perzekuce jednotlivých skupin obyvatelstva v Brně a kontextu perzekuce homosexuality v protektorátu. Poté bude následovat diskuse a společná návštěva kamene.

Na rozdíl od intenzivního bádání zabývajícího se nacistickou perzekucí na základě etnicity, které přineslo cenné a bohaté výsledky ve věci židovského a v poslední době též romského holokaustu, je v českém dějepisectví výzkum nacistické perzekuce homosexuality stále na počátku. Pokud jde o české prostředí, je známo několik obětí této perzekuce ze Sudet (do tohoto kontextu patří též příběh přeživšího Rudolfa Brazdy, jehož paměti byly nedávno vydány v českém překladu), avšak v rámci protektorátu je dosud jedinou známou obětí, jež se stala terčem nacistické perzekuce alespoň zčásti též v důsledku své citové orientace, právě Willi Bondi.

 

PhDr. Jan Seidl, Fakulta humanitních studií Univerzity Karlovy
kontakt: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. ; 606 378 054

 

související odkazy:
- Akce Stolperstein v Brně: 29.října 13 kamenů na sedmi místech!, článek na webu Židovské obce Brno, http://www.zob.cz/?q=node/1532
- Stolpersteine, heslo encyklopedie Wikipedia, http://cs.wikipedia.org/wiki/Stolpersteine
- Výzva do dalších let, článek na webu Židovské obce Brno, http://www.zob.cz/?q=node/1575
- Židé v Protektorátu Čechy a Morava, heslo encyklopedie Wikipedia, http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%BDid%C3%A9_v_Protektor%C3%A1tu_%C4%8Cechy_a_Morava
- Doprovodné akce, sekce webu queer filmového festivalu Mezipatra, http://www.mezipatra.cz/program/doprovodne-akce//

související literatura:
- Brazda, Rudolf; Schwab, Jean-Louis: Cesta růžového trojúhelníku. Nacistická likvidace homosexuálů ve vzpomínkách posledního pamětníka, Praha-Litomyšl, Paseka, 2012.
- Himl, Pavel; Seidl, Jan; Schindler, Franz (eds.): Miluji tvory svého pohlaví. Homosexualita v dějinách a společnosti českých zemí, Praha, Argo, pravděpodobně 2012 (v přípravě) – obsahuje autorovu studii o perzekuci homosexuality za protektorátu.
- Ondřichová, Lucie: Příběh Fredyho Hirsche, Praha, Sefer, 2001.
- Seidl, Jan a kol.: Od žaláře k oltáři. Emancipace homosexuality v českých zemích od roku 1867 do současnosti, Brno, Host, 2012.

FaLang translation system by Faboba