• Doprovodný program filmového festivalu obsáhne přednášky/debaty, party i brunche.
  • Debaty uvede ředitel Mezipater Aleš Rumpel i Ester Janečková.
  • Sobotní party v Klubu Neone prodchne elektro i devadesátková Madonna.

Doprovodný program 15. ročníku Queer filmového festivalu Mezipatra leckdy zasadí uváděné snímky do kontextu a zážitek z nich ještě umocní. Přednáška ředitele Mezipater Aleše Rumpela s názvem Vysaj mě se bude v pátek 7. listopadu točit kolem upírů a jejich nečekané blízkosti k dobovému chápání homosexuality. Přivítáme vás nikoliv po setmění, ale v 16 hodin v Galerii Langhans ve Vodičkově ulici. Přednáška s debatou vás tak připraví nejen na letos uváděné krátké filmy s upírskou tematikou, ale i na legendární horor Tonyho Scotta Hlad (The Hunger), v němž tisíciletou upírku hraje Catherine Deneuve. Film představíme v rámci slavnostního zakončení letošního ročníku.

Další debatu, v níž se odráží letošní filmový program, chystáme na neděli 9. listopadu. Ve 14 hodin se v Café se společně zeptáme, Kdy si řeknem „ano?“. O odpověď se pokusí Zdeněk Sloboda z organizace Proud a zástupce Duhové Pride Bratislava. Debata o tom, v čem je/není registrované partnerství manželstvím a také o situaci na Slovensku, kde zrovnoprávnění manželství nově zakazuje ústava, začne ve 14 hodin. Přijďte ale už ve 12, kdy vás čeká brunch a DJing. V programu pak hledejte tematicky podobný snímek Ta zvláštní láska (Love is Strange), v němž se dva postarší pánové rozhodnou, že využijí zrovnoprávnění manželství ve státě New York a po 39 letech se vezmou.

I další dvě debaty do jisté míry reagují na filmový program Mezipater. V sobotu od 16 hodin promluví v Galerii Langhans programová ředitelka Mezipater Lucia Kajánková s mladou filmovou teoretičkou Sandrou Hezinovou, jejíž diplomová práce o českém queer filmu získala nominaci na cenu CEFS, a režisérem Radimem Špačkem. Zájemcům nabídnou Zprávu o stavu českého filmu zaměřenou na zobrazení queer postav v současných tuzemských snímcích. V úterý 11. listopadu v 18.30 hodin vás potom pozveme na akci Pride Voices. V rámci ní se nechte inspirovat příběhy Lukáše Houdka nebo Ester Janečkové.

Největší party letošních Mezipater vypukne v sobotu ve 21.30 hodin. Akce s názvem Blond Ambition  otevře klub Neone i vedlejší The Chemistry Gallery. Návštěvníci se mohou těšit na multižánrový zážitek, kdy si užijí projekci dokumentu S Madonnou v posteli, světelné projekce a dekorace od Lunchmeat a hudbu od 9 DJů z Prahy, Bratislavy i berlínského klubu Südblock. Účastníky čeká welcome drink zdarma, dresscodem jsou devadesátky a Jean-Paul Gaultier.

Bavit se a odpočívat ale půjde i v jednom z hlavních festivalových míst, v kině Lucerna. Ve čtvrtek 6. listopadu vás od 22 hodin zveme na zahajovací party letošních Mezipater s názvem Dokud nás Urxins nerozdělí. Zahrají totiž festivaloví rezidenti Urxins se svými hosty. DJ Mardoša a DJ Ohyeski pak udělají tečku za letošními Mezipatry na zakončovací party ve středu 12. listopadu od 22 hodin.

V Kavárně Lucerna pak v pátek 7. listopadu, v pondělí 10. listopadu a v úterý 11. Listopadu vznikne speciální Chillout zóna.  Vždy od 17 do 2 hodin. V pátek od 20 hodin zahraje Lady Gagu, Beatles, indie pop jazz a vlastní tvorbu klavírista Michal Šupák (Charlie Straight). V pondělí od 17 a od 18.30 zhlédnete výjimečnou performanci skupiny NANOHACH reprezentované světově uznávanou tanečnicí Leou Švejdovou. Taneční sólo s názvem Citoyen inspirovala významná malířka Toyen. V úterý od 21 hodin přijďte na DJ set.

Foto a TZ ke stažení:

https://mezimedia.capsa.cz

jméno press

heslo queer-osvobozuje

Kontakt:

Larisa Blichová

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

739 592 931

FaLang translation system by Faboba