• Tradiční akce pražského podzimu promítne 73 queer filmů z celého světa, mezinárodní poroty udělí ceny.
  • Festival přivítá tvůrčí delegace – přijedou odvážní Rusové Pavel Loparev a Askold Kurov i německá režisérka Monika Treut.
  • Po pražské části se přehlídka přesune do Brna. Ozvěny budou v Olomouci a v Hradci Králové.


Dnes, 6. 11. 2014, začíná v Praze 15. ročník Queer filmového festivalu Mezipatra. Potrvá do 13. listopadu a v pražských kinech Světozor a Lucerna představí 73 snímků z celého světa. Spojuje je to, že jsou queer. Do pojmu queer se vejdou všichni, komu jsou těsné tradiční sexuální a genderové kategorie. Největší akce podobného typu ve střední Evropě tak představí dokument Putinovy „Děti 404“ (Deti 404) o utrpení ruské queer mládeže i sladký příběh první lásky V jeho očích (Hoje Eu Quero Voltar Sozinho), držitel Teddy Award za nejlepší hraný film letošního Berlinale. Festival také přivítá výjimečné tvůrčí delegace – drama milostného trojúhelníku O holkách a koních (Von Mädchen und Pferden) přijede uvést režisérka a legenda queer kinematografie Monika Treut, vítězný film rotterdamského filmového festivalu Něco se musí zlomit (Nånting måste gå sönder) pak uvede scenárista Eli Levén a herečka Saga Becker.

Diváci uvidí rovněž snímky, které bodovaly na festivalech v Cannes (Dívka u mých dveří- Dohee-Ya) či Sundance (Ta zvláštní láska – Love is Strange s Marisou Tomei a Johnem Lithgowem, 52 úterků52 Tuesdays) i filmy, které jejich země vyslaly do boje o cizojazyčného Oscara (zmíněné V jeho očích, KruhDer Kreis a Mami! - Mommy). V retrospektivní sekci uvidí zájemci romantické drama Ti, kteří mě mají rádi, pojedou vlakem (Ceux qui m'aiment prendront le train) či vtahující drama podle skutečných událostí Nebeská stvoření (Heavenly Creatures), v němž září mladá Kate Winslet. Vedle dokumentárních snímků Mezipatra promítnou i 48 krátkých snímků z 21 zemí.

Vedle Moniky Treut, Eliho Levéna a Sagy Becker přivítají Mezipatra také dvojici ruských režisérů. Askold Kurov a Pavel Loparev na festivalu uvedou projekci zmíněného sugestivního dokumentu Putinovy „Děti 404. Posledním vzácným hostem bude režisér, herec a scenárista Eric Schaeffer, jehož romanci Jak kluk potkal holku (Boy Meets Girl) Mezipatra uvádějí. Newyorský tvůrce režíroval například Sarah Jessicu Parker nebo Bena Stillera.

Bohatou queer filmovou nabídku umocní pestrý doprovodný program, který čítá debaty o upírech, stejnopohlavním manželství i queer motivech v českém filmu. Zájemci si také užijí hlavní party festivalu s názvem Blond Ambition, která vypukne v sobotu v klubu Neone a v The Chemistry Gallery.

Festival se po skončení pražské části přesune do Brna, kde si jej diváci užijí od 15. do 22. listopadu. Na konci brněnské části bude také udělena Cena diváků pro nejlepší celovečerní hraný film. Oficiální ozvěny Mezipater proběhnou v Olomouci (27. až 29. listopadu) a v Hradci Králové (2. až 4. prosince)

Kontakt:

Larisa Blichová

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

739 592 931

FaLang translation system by Faboba