Mezipatra nebudou sedět v koutě! Je jim ostatně už šestnáct let a to se musí pořádně oslavit. Hned po slavnostním zahájení a promítání filmu bude následovat party přímo v Lucerně. Na baru, na balustrádě nebo na tanečním parketu zaručeně potkáte své kamarády a známé, celý pražský tým Mezipater, spoustu filmových nadšenců a možná i nějakou tu celebritu. K seznamování vás povzbudí Jameson na ledu a k tanci zahraje djské duo Urxins.

Kavárna Lucerna
5.11., 22:30
Vstupné: zdarma

Závěrečnými titulky nic nekončí! Každý den můžete v kavárně Lucerna vstoupit do zóny, ze které se těžko odchází. Citlivé duše potěší queer-folkový projekt Shani Chabansky / A Sensitive Person se zádumčivou atmosférou, tradičními melodiemi a netradičními texty. Kdo to má radši drsnější, ocení hororový DJ set po pátečním promítání Rocky Horror Picture Show. A úplně všem udělá radost výběr oblíbených písniček festivalového týmu.

Kavárna Lucerna
6.11., 9.11., 10.11, 20:00
Vstupné: zdarma

„Co nikdy neříkat trans* lidem“, „Pojďme si promluvit o sexu“ nebo „Návod na přežití pro trans* teenagery“. To jsou názvy některých videí, na jejichž vzniku se podílel britský youtuber, aktivista a dokumentarista Fox Fisher. V Praze promluví o trans* reprezentaci ve filmu a v médiích, o vlastní tvorbě i o tom, jaká síla se skrývá ve virálních kampaních. Diskusi moderuje filmař a spoluzakladatel iniciativy Transparent Damian Machaj.

Lucerna – malý sál
7.11., 15:30
Vstupné: zdarma

Party, která otřese světem – rezervujte si sobotní večer, vyžehlete svůj nejlepší outfit a připravte se na dekadenci všeho druhu. Tak to mají Mezipatra nejradši. Tančit se bude až do rána pod dozorem elektro-bohyně Planningtorock i českých DJs, videoprojekce zajistí Lunchmeat Festival. Partnerem akce je Goethe Institut.


Neone
7.11, 22:00
Vstupné: 180,- Kč (po vystoupení Planningtorock 130,- Kč)

Přidejte se také na Facebook eventu.

„Nezním moc teple?" Otázku, nad kterou se zamýšlí režisér dokumentu Do I Sound Gay?, jste si možná někdy položili i vy. My rozhodně ano, a tak jsme k nedělní debatě svolali experty na fonetiku a hlasový projev. Proberou třeba to, proč nám některé hlasy spouštějí gaydar a jestli je to opravdu jen o ostrých sykavkách. Diskusi uvede moderátorka Radia Wave Bára Šichanová. A kdo po velké sobotní party nezaspí, stihne i tradiční brunch.

Cafe Neustadt
8.11., 11:00 brunch, 13:00 přednáška
Vstupné: zdarma

Karen Tongson, docentka anglických a gender studií, promluví o tvz. normpornu v queer kontextu. Tento TV mikrožánr se věnuje každodenním životům převážně hetero většiny s realistickou sentimentalitou. Ačkoliv queer diváci tuto „normalizaci“ velmi přijímají, vášeň pro normálnost se střetává s touhou udržovat při životě iluzi, že nadále promlouváme ve jménu úchylek a podvratnosti. Co dělat, když musíme čelit vlastní normálnosti a privilegiím?

Světozor – malý sál
8.11. 16:00
Vstupné: zdarma

„Nemám strach, protože věřím v lidská práva," říká barmský aktivista Aung Myo Min. Entuziastický bojovník proti společenským předsudkům se v dokumentu This Kind of Love vrací z více než dvacetiletého exilu s plánem vzdělávat mladé lidi a podporovat místní queer komunitu. O lidských právech v Barmě promluví hned po promítání filmu v rámci besedy, kterou Mezipatra pořádají ve spolupráci s festivalem Jeden svět.

Kino 35 (Francouzský institut v Praze)
9.11. 18:00
Vstupné: 80 Kč KOUPIT

Věrní festivaloví fanoušci už vědí, že po závěrečném ceremoniálu a promítání stojí za to zastavit se v kavárně Lucerna. Možná se zdržíte chvilku, možná zůstanete do rána. Protože když se zakončují Mezipatra, létají drinky (ty od Jamesona), spříznění DJs hrají nejlepší písničky na rozloučenou a klidně se může stát, že vás k tanci vyzve i někdo ze zahraničních hostů. My si na další den bereme dovolenou. A vy?

Kavárna Lucerna
11.11. 22:30
Vstupné: zdarma

Platforma Open_Space je novou součástí offprogramu brněnských Mezipater. Vznikla z původního konceptu Film In The Closet jeho dramaturgickým rozšířením a větším otevřením směrem k veřejnosti. Obzvláště k té části, jež si myslí, že se “to” dá snad nějak léčit. Jedná se o koncept otevírání tabuizovaných a ožehavých témat, jejichž prodiskutování a medializování je dalším krokem k odstranění předsudků a xenofobie vůči LGBTQ osobám.

Kino Art: Černá díra
11.11. 18:00
Vstupné: 30 Kč (na místě)
projekce NENÍ v rámci permanentky

Úvodní ceremoniál letošních Mezipater zahájí experiment brněnské divadelní laboratoře D'EPOG. Až popraskají všechny zkumavky a zmizí bílé pláště, zjeví se na scéně herec, klaun a improvizátor Filip Teller. Po jeho konferenciérské show inspirované stylem Honzy Čenského budou moci diváci a divačky v sále kina zhlédnout film 54: The Director's Cut o legendárním manhattanském nightclubu Studio 54. Doporučujeme divákům a divačkám během filmu moc nejíst, protože poté bude následovat opulentní raut ve foyer. Hosté a hostky zde u obrovských stolů přetékajících ústřicemi, kaviárem a hektolitry whisky Jameson naberou síly na závěrečný finiš programu. Tím bude nevázaná párty, kterou zahájí performance éterické divy Nikoly Linhart. Po ní otěže noci převezme chlapecké elektronické duo Cardinals a VJ & DJ Strawberry.

Kino Scala
12.11. 20:00
párty se vstupenku na film 0 Kč, bez 30 Kč

Nabízím rozkoš, klam a zdání
jsem na telefonu snadno k mání.
Vytočte číslo, takhle to začíná
nejsem nic víc, než verbální vagína…

Brána do světa rozkoše se ti právě otevřela. U telefonu Daisy, splním ti všechna tvá přání… Mladý a nezkušený židovský chlapec Eli cítí, že potřebuje zaučit a nabrat sexuální zkušenosti  a rozhodne se jít tou nejjednodušší cestou - telefonátem na erotickou linku. Netuší ale, že na druhém konci drátu sedí Daisy, starší dáma s milým hlasem, která si krátí čekání na klienta pletením červeného svetru. Postupně se seznamují, sbližují a vše končí překvapivým rozuzlením. Hru mladého brněnského autora Jana Bodnára nastudoval pod jeho vedením soubor Hem’S. V hlavních rolích se představí Petr Kobzev a Markéta Maryášová, která svým strhujícím výkonem v roli Daisy uhranula například publikum letošního festivalu Lunapark aneb Divadlo ke kávě. O vášnivou hudbu k inscenaci se postaral virtuózní Miroslav Jurčík.

Kavárna Trojka
13.11. 19:00
Vstupné: 50 Kč

V dnešní době není seznamování s novými lidmi žádný problém ani pro ty z nás, kteří nejsou zvyklí jít rovnou na věc. Pouhým psaním s potenciálním partnerem či partnerkou na sociálních sítích můžete strávit hodiny, dny, někdy i měsíce, a stejně to nakonec k ničemu nevede. Kdy jste však byli naposledy na rande s někým, o kom vám dopředu údaje na profilu nic neprozradily a místo toho jste museli až do setkání jen zapojovat vaší fantazii? Co takhle si to na Mezipatrech znova zkusit po staru a nechat se překvapit vzhledem, rozměry nebo o něco později povahou? 

Registujte si své místo na: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Kavárna Trojka
14.11. 18:00
Vstupné: dobrovolné

Letošní párty uvede promítání sedmdesátkového filmu The Rocky Horror Picture Show v kině Scala. Po něm bude zábava pokračovat v nově otevřeném VIBE clubu v centru Brna, kde párty rozjede duo Urxins, které posléze vystřídá fenomenální Floex DJ set. O zakončení se pak postarají rezidentní DJs Saddan & Daren. Inspirováni úvodním filmem si na sebe rozhodně nezapomeňte vzít svoje oblíbené podvazky, nejvíce sexy modely budou po zásluze odměněny minimálně vzrušující pozorností ostatních účastníků a účastnic. Po tom všem již nebude nic bránit párty plné otřásajících se půlek jen zpola zakrytých podvazkovými pásy, dotyků a styků...

VIBE
14.11. 21:00
vstupné: 90 Kč

Zajímá vás brněnská historie a současnost LGBTQ a rádi se necháte povozit? V rámci akce “Vyjížďka” se před kinem Art pohodlně uvelebíte v zájezdní karose a necháte se unášet po roztodivných místech Brna, která měla v minulosti a občas i v současnosti něco společného s queer scénou. V průběhu jízdy bude v autobuse probíhat odborný výklad k právě projížděným místům od zkušeného a znalého průvodce, ale dojde i k několika zastavením s následnou důkladnou pěší prohlídkou. Akce vznikla ve spolupráci s historikem Janem Seidlem a dalšími členy Společnosti pro queer paměť. Pozor - míst není mnoho, takže se co nejdříve přihlaste na registračním mailu, břízky na holandě čekají!

Registujte si své místo na: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Sraz před kinem Art
15.11. 15:00
Vstupné: 60 Kč

Na konci festivalu, po všech těch parties do svítání a probouzeních v cizích postelích, bude také čas trochu zpomalit a zúčastnit se panelové diskuze na téma historie queer kinematografie s hosty z filmové branže. Účast na diskuzi přijala Lucia Kajánková, programová ředitelka festivalu, která začne obecným vhledem do problematiky. Dále doktorandka Ústavu filmu a audiovizuální kultury FF MU Šárka Gmiterková, která se zabývá výzkumem teorie hvězd a herecké slávy, filmovým herectvím, kostýmům a melodramatu. Posledně jmenovaný žánr v jeho queer formě rozebere ve svém příspěvku na příkladu filmu Dětská hodinka. S Janou Jedličkovou, absolventkou žurnalistiky na FSS MU v Brně a mediálních a komunikačních studií na UP v Olomouci a s Evou Chlumskou, bývalou dramaturgyní festivalu, pak probereme prezentaci LGBTQ charakterů v české i zahraniční televizní tvorbě.

metro-bar.cz
17.11. 18:00
Vstupné dobrovolné

Všechno krásné jednou končí a stejně tak se budeme muset poslední den rozloučit s letošním ročníkem Mezipater. Slavnostní ukončení festivalu proběhne v kině Art za doprovodu brněnských divadelních experimentátorů D'EPOG a herce Filipa Tellera. Na základě vašich hlasů bude vyhlášen a oceněn divácky nejúspěšnější film. Po těchto nezbytných formalitách bude následovat promítání filmu Dětská hodinka a definitivní tečku za programem udělá retro diskotéka v režii abatyše brněnské části festivalu.

Kino Art
18.11. 20:00
Vstupné: zdarma

FaLang translation system by Faboba