• Znělku nového ročníku queer filmového festivalu Mezipatra viděli diváci a divačky poprvé ve čtvrtek 8. října.
  • Pražská část festivalu začne 5. listopadu, brněnská 12. listopadu. V prodeji už jsou permanentky.
  • Celý program bude zveřejněn koncem tohoto týdne.

 

Praha, 13. října 2015 – Znělku, ve které mají hlavní role herci Stanislav Majer a Jan Nedbal a taky ocelárny v Králově Dvoře, přišel do pražského NEONE uvést její autor Jakub Šmíd. Svěřil se s tím, že ho inspirovali hned dva pánové – jak sám Majer, tak legendární sovětský režisér a hrdina dramatu Ejzenštejn v Guanajuatu (Eisenstein in Guanajuato), který letos Mezipatra uvedou.

Znělka zde

"Sergej Ejzenštejn mimo jiné natočil film o dělnickém revolučním hnutí Deset dní, které otřásly světem, jehož název letos inspiroval volbu festivalového tématu. Já jsem si od něj vypůjčil filmový jazyk i industriální prostředí. Představil jsem si zpoceného Standu jako slévače kovů uprostřed špíny a žáru – a nápad byl na světě," říká herec a režisér, který letos přebral štafetu nadějných tuzemských tvůrců.

"S Jakubem se trochu známe a myslím, že si rozumíme, takže jsme si nemuseli dlouze vysvětlovat, co a jak. Natáčení bylo díky zvolené lokaci naprosto fascinující, tu a tam se mi o něm ještě zdává," dodává s úsměvem Stanislav Majer. "Nadchlo mě prostředí slévárny oceli – místa, kde železo mění tvar, strukturu i vůni. A hoši, kteří to tam obsluhují? Úžasní, vstřícní chlapíci-čertíci, kteří nám poskytli perfektní servis i s horkou sprchou a Solvinou. Pro filmaře úplný ráj!"

Na nabídku spolupracovat s Mezipatry prý kývl nejen díky sympatiím k lidem z festivalového týmu: "Taky proto, že ve svém okolí stále pociťuji, že i vzdělaní lidé, kterých si vážím, mají občas problém přijmout odlišnou sexualitu někoho jiného. A dokonce i svou vlastní. Je podle mě důležité jim dát najevo, že sexuální menšiny nestačí tolerovat, ale je třeba je respektovat."

První filmy a výhodné permanentky

V rámci slavnostního večera programová ředitelka Lucia Kajánková odtajnila highlighty letošního programu – mimo jiné 54: The Director's Cut, odvážnější, upřímnější a hodnotnější režisérskou verzi dramatu 54 z roku 1998, snímek Bulvár (Boulevard), ve kterém svou poslední roli ztvárnil zesnulý herec Robin Williams, znepokojivý dokument Hříšník v Mekce (A Sinner in Mecca) nebo kultovní muzikál Rocky Horror Picture Show, který letos slaví čtyřicáté narozeniny.

To Mezipatrům je letos šestnáct. Kdo zatouží sladké výročí oslavit pořádně, může si pořídit festivalovou permanentku: za cenu necelých pěti filmů jich uvidí sedm. Permanentky na pražskou část stojí po 540 korunách a k dostání budou pouze do 25. října, brněnská varianta stojí 490 korun a v prodeji bude až do konce festivalu. Obě je možné zakoupit na pokladnách kin nebo na jejich webových stránkách.

Ve čtvrtek 15. října Mezipatra odkryjí celý letošní program a zahájí předprodej jednotlivých vstupenek. Šestnáctý ročník festivalu s podtitulem "Dny, které otřásly světem" proběhne v Praze od 5. do 12. listopadu, v Brně od 12. do 18. listopadu a v ozvěnách v dalších českých městech.

Letošní vizuál a fotografie stahujte na https://mezimedia.capsa.cz 
Jméno: press 
Heslo: queer-osvobozuje

PR kontakt
Larisa Blichová
739 592 931
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

FaLang translation system by Faboba