• Festival Mezipatra zveřejnil program letošního ročníku.
  • Ode dneška jsou v předprodeji lístky na všech 66 filmů.
  • Festival odstartuje 5. listopadu snímek 54: The Director's Cut.

 

Queer filmový festival Mezipatra dnes na webových stránkách zveřejnil program letošního ročníku. Současně začíná předprodej vstupenek na slavnostní zahájení i na ostatní festivalová promítání, návštěvníci mohou zakoupit také výhodné permanentky (v Praze do 25. října, v Brně po celou dobu konání festivalu). Celkem letos festival uvede 66 hraných i dokumentárních snímků.

"Většinu filmů spojuje téma ročníku: Dny, které otřásly světem. To pojmenovává zlomové situace, kterým čelí jejich hrdinky a hrdinové. Ať už v osobním životě nebo ve vztahu k celospolečenským posunům, které se týkají umění, náboženství a dalších institucí," vysvětluje ředitel festivalu Pavel Bicek.

54 v nové podobě

Pražskou část festivalu zahájí 5. listopadu česká premiéra 54: The Director's Cut. Jedná se o režisérský sestřih dramatu 54 v hlavních rolích s Ryanem Phillipem, Salmou Hayek a Mikem Myersem. Nová verze snímku o vzestupu a pádu ikonického newyorského klubu Studio 54 je odvážnější a divácky zajímavějsí než ta původní z roku 1998.

"Film byl po své premiéře na letošním Berlinale právem označen za znovuobjevenou queer klasiku. Je to jedinečný případ, kdy se tvůrcům povedlo zachránit vlastní film poté, co ho zničilo studio. Použili při tom desítky minut nikdy neviděného materiálu a z původní sterilizované verze se stal fascinující, dekadentní obraz Studia 54. Takový, jaký si zaslouží," říká Lucia Kajánková.

Filmy ze všech koutů světa

Životní otřesy zažívají reálné osobnosti jak ve vybraných dokumentech, tak v hraných filmech. Třeba ve snímku Ejzenštejn v Guanajuatu (Eisenstein in Guanajuato) Petera Greenawaye, který zachycuje mexickou cestu sovětského režiséra Sergeje Ejzenštejna. Vizuálně fascinující podobenství o sexu a smrti sklidilo nadšený divácký i kritický ohlas na letošním Berlinale. Na Mezipatrech bude k vidění v předpremiéře, do českých kin ho pak uvede AČFK.

Koho Mexiko neláká, může vybírat z oceňovaných snímků, které diváky zavedou do exotických zemí. Tak třeba drama Klub (El Club), které získalo Stříbrného medvěda na letošním Berlinale, je přenese na chilské pobřeží, kde poklidný život skupiny katolických duchovních naruší  nezvaný host; v Cannes uvedený film Kam padá stín (De l'ombre il y a) sleduje osud francouzské trans* prostitutky v Kambodži; a na Oscara nominovaná Výhoda posledního tahu (How to Win at Checkers (Every Time)) nabízí vtipný i dojemný pohled na současnou thajskou společnost.

"Současnou americkou nezávislou kinematografii s hvězdným obsazením zase zastupuje Babi (Grandma) s Lily Tomlin, Shoda (Match) s Patrickem Stewartem nebo Bulvár (Boulevard) s Robinem Williamsem," vyjmenovává Kajánková. Právě Bulvár, ve kterém nedávno zesnulý herec ztvárnil svou poslední hlavní roli, je jedním z taháků letošního programu. "Možná není příliš pozdě začít žít život, po kterém opravdu toužíš," zní motto dramatu o ženatém padesátníkovi, jehož život obrátí naruby setkání s mladým prostitutem.

I ve filmu Babi se střetávají generace: hlavní hrdinka Elle se po rozchodu s přítelkyní vydává na výpravu za 600 dolary, které její vnučka potřebuje na zaplacení potratu. Na společné cestě se obě hrdinky setkávají s lidmi, kteří v životě Elle sehráli důležitou úlohu. Nezávislá "dramedie" s klasickou zápletkou okouzlila diváky na letošním festivalu v Sundance.

4x retrospektiva

Diváky čeká také retrospektivní sekce – letos ji tvoří čtyři filmy, které otřásly queer kinematografií, jeden za každou dekádu od 60. do 90. let. Lidé tak uvidí drama Dětská hodinka (The Children's Hour, 1961) s Audrey Hepburn a Shirley MacLaine, kultovní The Rocky Horror Picture Show (1975), přesně třicet let starý Polibek pavoučí ženy (Kiss of the Spider Woman) s Oscarem oceněným Williamem Hurtem a nizozemskou rodinnou ságu Antonia z roku 1995.

Kompletní program najdete na www.mezipatra.cz.

Znělka letošního ročníku na našem youtube kanále, kde najdete rovněž trailery k filmům a během festivalu i Festivalové minuty. 

fotografie k filmům a letošní vizuál stahujte na https://mezimedia.capsa.cz
Jméno: press
Heslo: queer-osvobozuje

PR kontakt
Larisa Blichová
739 592 931
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 

FaLang translation system by Faboba