• Dnes končí pražská část queer filmového festivalu Mezipatra, který letos představil 64 filmů s queer tématikou.
  • Hlavní cenu poroty získal Ornitolog portugalského režiséra Joãa Pedra Rodriguese, cenu za nejlepší krátký film dostal norský snímek Díky za všechno.
  • Za týden festival navštívilo 7 000 diváků, přijeli hosté z osmi zemí světa.

Hlavní cena má vítěze

Cenu pro nejlepší celovečerní film získal snímek Ornitolog (O Ornitólogo) uznávaného režiséra Joãa Pedra Rodriguese. Film, který vznikl v koprodukci Portugalska, Francie a Brazílie, je vizionářskou a kinematograficky uchvacující esejí, která sleduje netradiční cestu ornitologa Fernanda divokou portugalskou přírodou. Pracuje při tom s homoerotickými prvky i s katolickou symbolikou a referencemi na životy svatých.

Porota, ve které zasedli interní doktorandka Ústavu filmu a audiovizuální kultury FFMU v Brně a filmová publicistka Šárka Gmiterková, kanadský režisér a fotograf Bruce LaBruce, a umělecký ředitel MFF Karlovy Vary Karel Och, mu podle svého vyjádření cenu udělila "za to, jak odvážně propojuje sexuální fetiše a spirituální transcendenci, za jeho vizuálně strhující zobrazení přírody, která tu funguje jako jedna z klíčových postav filmu, a za směsici komplexního a inovativního filmového jazyka a nečekaného smyslu pro ironii."

Vítězný snímek budou diváci moci znovu zhlédnout ve čtvrtek 10. listopadu od 20:30 hodin ve velkém sálu kina Světozor.

 

Vítězné krátké filmy

Celkem 7 000 návštěvníků pražské části mohlo vybírat celkem z 64 filmů; kromě desítky celovečerních snímků, které bojovaly v hlavní soutěži, se promítalo i šest dokumentů, čtyři retrospektivní snímky a ve zvláštním uvedení také film Hustler White režiséra Bruce LaBruce.

Výběr doplnilo celkem sedm bloků krátkých filmů. Ty nejlepší z nich zvolila studentská porota, kterou tvořili umělkyně, kurátorka a publicistka Markéta Garai (AVU), člen marketingového a PR týmu Prague Pride Matouš Hartman (FF UK) a režisérka, spisovatelka, překladatelka, fotografka a vizuální umělkyně Piaoyu Xie (FAMU).

Cenu pro nejlepší krátký film získal snímek norského režiséra Henrika Martina Dahlsbakkena Díky za všechno (Takk for turen), který si porotu "získal svou lidskostí a civilností. Je výjimečný svým pohledem na vztah dvou mužů, kteří spolu prožili dlouhý a šťastný život a nyní čelí faktu, že jeden z nich brzy zemře." Trojice ocenila plynulý děj, estetickou stránku filmu, zpracování i herecké výkony hlavních představitelů Steina Wingeho a Jana Malmsjö.

Zvláštní uznání pak obdržel krátký film Raniya dánské režisérky Sidsel Møller Johnsen, který si studentskou porotu získal svou jedinečnou atmosférou a estetickými kvalitami. "Věrné zachycení niterního světa hlavní hrdinky prožívající svou první lásku vtahuje diváka do děje a otiskuje do něj své emoce. Pohlceni líbivými záběry a plynulostí vypravěčského stylu zapomínáme, že stopáž už je lehce za limitem krátkometrážních filmů," shodli se porotci.

 

Ceny od studia Dechem

Vítězové jednotlivých kategorií dostanou jako cenu zrcátko, ve kterém sami sebe budou moci sledovat jako vítěze. "Jde vlastně o lehkou marnivost, kdy budou moci ocenit sami sebe," vysvětlují Michaela Tomišková a Jakub Janďourek ze studia Dechem, které ceny vytvořilo.

Konceptem reagovali na festivalovou znělku od Johany Švarcové. "Do tématu rozmarného odpoledne s kočkou se nám zkrátka líbilo dosadit zrcátko. Kratochvíle pozorování se v zrcadle nám do toho krásně zapadala," popisují. "Zrcadlo zároveň reflektuje téma letošního ročníku Hranice volnosti, kdy je naše vnímání fyzicky ohraničeno sklem, zrcadlem, ve skutečnosti ale pozorujeme i svět za ním nebo nahlížíme sami do sebe."

 

Zahraniční hosté

Pražská část Mezipater letos přivítala řadu zahraničních hostů. Kromě Kanaďana Bruce LaBruce dorazila například izraelská režisérka Michal Vinik, která uvedla svou romanci Barash, spolu s autorkou filmové hudby Daphnou Keenan nebo rakouský scenárista a režisér Händl Klaus, autor dramatu Kocour (Kater).

Z New Yorku do Prahy zavítala Nneka Onuorah, která představila svůj dokumentární debut Stejně rozdílné (The Same Difference), z Los Angeles zase filmař Rhys Ernst, který se dlouhodobě věnuje trans reprezentaci ve filmu a médiích. Osobně uvedl výstavu své fotosérie Relationship, ukázky ze svých webových sérií We've Been Around a This Is Me a také z úspěšného seriálu Transparent, jehož je producentem.

Speciální projekt na pomezí instalace a performance si pro návštěvníky Mezipater přichystalo berlínské kreativní sdružení CHEAP Kollektiv, jehož jádro tvoří Susanne Sachße, Vaginal Davis, Marc Siegel a Daniel Hendrickson. Své krátkometrážní snímky pak přijeli představit hned čtyři tvůrci: Francouz Arthur Cahn, Izraelec Shaked Goren a španělsko-čínská režisérská dvojice Roberto F. Canuto a Xiaoxi Xu.

 

Pokračování v Brně a v regionech

Od zítřka bude festival pokračovat v Brně, kde potrvá do pátku 18. listopadu. Slavnostní zahájení s promítáním snímku Kocour startuje v 19 hodin v kině Scala. Kromě filmových projekcí se brněnští diváci mohou těšit na bohatý doprovodný program složený z diskusí, přednášek, speciálních promítání, workshopů, divadelního představení, ale také trojice večírků nebo oblíbeného speed-datingu. Na slavnostním zakončení brněnské části se vyhlásí vítěz divácké ceny.

Po skončení hlavní části festivalu tradičně následují festivalové ozvěny v regionech. V Olomouci se budou konat už podesáté, a to od 22. do 26. listopadu, v Ostravě jsou naplánované na sobotu 3. prosince a v Hradci Králové proběhnou od 8. do 9. prosince.

 

ZNĚLKA LETOŠNÍHO ROČNÍKU ZDE

 

Předprodej vstupenek na další části festivalu na pokladnách kin či online, více informací na webu festivalu.

Praha 3. – 10. 11.

Brno 11. – 18. 11.

regiony: Olomouc 22. – 26. 11., Ostrava 3. 12., Hradec Králové 8. – 9. 12.

 

Vizuál 2016 – foto Michaela Karásek Čejková, grafická úprava Marius Corradini / Side 2

Kompletní program a informace: www.mezipatra.cz

Trailery k filmům a další videa zde

www.facebook.com/mezipatra

 

PRESS materiály a foto z festivalu či k filmům ke stažení
https://mezimedia.capsa.cz
Heslo: queer-osvobozuje

 

AKREDITACE ZDE

 

PR kontakt
Larisa Blichová
739 592 931
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

FaLang translation system by Faboba