• Queer filmový festival Mezipatra uvede v úterý 17. října v exkluzivní premiéře znělku letošního ročníku.
  • 18. října festival odtajní program, spustí také předprodej vstupenek na jednotlivé filmy.
  • Autorem znělky je režisér Štěpán FOK Vodrážka.

Praha, 11. října 2017 – Znělka letošního ročníku queer filmového festivalu Mezipatra bude mít premiéru v úterý 17. října v nově otevřené komunitní kavárně Patra. Ve středu 18. října pak festival zveřejní letošní program a zahájen bude předprodej vstupenek na jednotlivé filmy.

Diváci a divačky si už nyní mohou zakoupit i výhodné festivalové permanentky v ceně pěti vstupenek, které platí vždy na sedm projekcí dle vlastního výběru. V Praze budou v prodeji do 18. října po 540 korunách, v Brně pak za stejnou cenu až do konce festivalu.

„Ve znělce jsme se zaměřili na podoby trans identity v dnešní společnosti,“ říká režisér, který již s festivalem spolupracoval na znělce patnáctého ročníku, Štěpán FOK Vodrážka. „Díky virtuální realitě může ústřední dvojice prožít situaci doslova sama za sebe. Na první pohled chlapec, který je ve skutečnosti dívkou, se pomocí virtuální reality přenese do jiného těla.“

Důležitou roli hrál dle autora i výběr samotných aktérů: „Mám velkou radost, že biblický ideál Adama v příběhu ztvárňuje Damian Machaj z iniciativy Trans*parent. Kdo jiný by měl být ideálem mužské krásy než tento krásný, sebevědomý, mladý muž.”  Ve znělce mu sekunduje herec Jiří Šimek, který se objevil například ve filmu Anthropoid, a herečka Kamila Trnková.


Ojedinělý dokument i vztahové drama

Téma osmnáctého ročníku Sami za sebe se odráží i ve výběru filmů. V dokumentární sekci se divákům a divačkám představí snímek Smrt a život Marshy P. Johnson (Death and Life of Marsha P. Johnson) režiséra Davida France. Ten blíže zkoumá nevyřešenou vraždu newyorské legendy, trans aktivistky a tváře stonewallských nepokojů. Vyšetřování zločinu naráželo na nezájem autorit a jen díky tlaku přátel aktivistky a celé komunity se jej znovu podařilo otevřít.

V hlavní soutěži celovečerních filmů Mezipatra uvedou německé drama o vztahové krizi gay páru ve středních letech Cesta (Ein Weg). Režisér filmu Chris Miera bude jedním z hostů festivalu. Mezi další snímky patří mysteriózní severský film Thelma Joachima Triera nebo biografický Tom of Finland.

Během doprovodného programu se mohou návštěvníci a návštěvnice tradičně těšit na diskuze s odborníky a odbornicemi a zajímavé přednášky. Tento ročník jsou pro ně připraveny debaty o ženách na hudební scéně, genderqueer revoluci v popkultuře nebo setkání s mladými tvůrci a tvůrkyněmi z FAMU. Jedním z divácky nejzajímavějších bodů programu bude exkluzivní uvedení divadelní inscenace Kjell Theøry ve Venuši ve Švehlovce.


QFF Mezipatra 2017
Praha 2. – 9. 11.
Brno 10. – 17. 11.
ozvěny v regionech
www.mezipatra.cz

PRESS materiály a foto ke stažení:
https://mezimedia.capsa.cz
login: pressheslo: queer-osvobozuje

PR kontakt
Marie Barvínková
+420 774 835 661
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

FaLang translation system by Faboba