• V Praze dnes začíná 18. ročník queer filmového festivalu Mezipatra.
  • Festival uvede přes 60 projekcí hraných i dokumentárních snímků. Součástí programu bude i soutěž krátkých filmů a retrospektivní sekce.
  • Součástí Mezipater bude i bohatý doprovodný program.

Praha, 2. listopadu 2017 – Dnes začíná 18. ročník queer filmového festivalu Mezipatra s tématem Sami za sebe. Stejně jako minulý rok nabídne festival výběr toho nejlepšího ze světové queer kinematografie. Diváci a divačky si mohou vybírat z více než 60 projekcí a bohatého doprovodného programu. Program je rozdělen do více sekcí – kromě hlavní soutěže celovečerních filmů a dokumentární sekce je součástí programu i soutěžní přehlídka krátkých filmů v sedmi tematických blocích spolu s nesoutěžním Queer as FAMU II. Nechybí ani retrospektivní sekce.

Vstupenky na jednotlivé filmy a doprovodné akce jsou k dispozici na pokladnách nebo v e-shopech jednotlivých kin. Mezipatra se letos v Praze poprvé představí ve čtyřech kinech – kromě tradiční Lucerny, Světozoru nebo Kina 35 nově i v Kině Pilotů.

„Letos Mezipatra vstupují do pomyslné dospělosti. Během 18 let vyrostla v respektovaný filmový festival, který i tentokrát nabídne návštěvníkům a návštěvnicím výběr nejlepších queer hraných a dokumentárních snímků. Téma festivalu Sami za sebe symbolizuje naši nezávislost a odvahu vystupovat nejen ve veřejném životě, ale i množství identit v LGBTQ+ komunitě,” říká ředitel festivalu Pavel Bicek. „Velkou radost mi dělá i to, že se doprovodný program letos poprvé koná v naší komunitní kavárně Patra,” dodává.


Lákadla v soutěžních i nesoutěžních sekcích

Mezi lákadla hlavní sekce patří film Na konci světa (God´s Own Country) o lovestory britského farmáře a rumunského dělníka v prostředí nehostinné ovčí farmy. Dalším snímkem z hlavní soutěže bude film německého režiséra Chrise Miery, který bude i jedním z hostů festivalu, Cesta (Ein Weg). Příběh vypráví o gay páru, který po odchodu syna na vysokou školu prochází vztahovou krizí. Diváci a divačky se mohou těšit i na norský mysteriózní thriller Thelma, který Norové vyslali do boje o Oscara za nejlepší zahraniční film.

V dokumentární sekci se představí snímek o tváři stonewallských nepokojů a trans aktivistce Život a smrt Marshy P. Johnson (The Death and Life of Marsha P. Johnson), jejíž vražda po 25 let zůstávala nevyřešena. Intimní dokument Táta Abu (Abu) na festivalu osobně  uvede kanadský dokumentarista pakistánského původu Arshad Khan, který zkoumá  vztah k jeho otci a přijímání vlastní sexuality. Mezi další dokumenty patří například Osekánek (Stumped) o životě s hendikepem nebo Coby o mladíkovi procházejícím tranzicí.

Kromě hlavní soutěže mohou návštěvníci a návštěvnice Mezipater zhlédnout i některý z výběru krátkých filmů. Ty jsou letos rozděleny do sedmi tematicky rozdílných sekcí. Po osmi letech se navíc znovu představí v nesoutěžním bloku Queer as FAMU II výběr queer filmů mladých českých tvůrců a tvůrkyň.

Ani letos nebudou diváci a divačky ochuzeni o retrospektivní sekci. Její součástí bude například projekce kultovního filmu Vše o mé matce (Todo sobre mi madre) španělského režiséra Pedra Almodóvara, Moje krásná prádelnička (My Beautiful Laundrette) režiséra Stephana Frearse. Na plátna se také vrátí dokument Irská královna (The Queen of Ireland) o drag ikoně a aktivistce Panti Bliss., který loni vyhrál diváckou cenu festivalu.


Diskuze, přednášky i oblíbené party

Součástí festivalu bude nabitý doprovodný program. Tento rok se většina jeho pražské části bude odehrávat v nově otevřené kavárně Patra. Zde se mohou návštěvníci a návštěvnice účastnit diskuzí a přednášek s odborníky a odbornicemi na aktuální queer témata. Připraveny pro ně budou i doprovodné party. Tou největší bude PG-18 ve vršovickém klubu Ankali, kde v čistě ženském line-upu vystoupí i ikona berlínského queer undergroundu Ena Lind.


 QFF Mezipatra 2017
Praha 2. – 9. 11.
Brno 10. – 17. 11.
ozvěny v regionech
www.mezipatra.cz

PRESS materiály a foto ke stažení:
https://mezimedia.capsa.cz
login: pressheslo: queer-osvobozuje

PR kontakt
Marie Barvínková
+420 774 835 661
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

FaLang translation system by Faboba