• Spolek Mezipatra rozšířil svou činnost o distribuční značku Queer Kino.
  • Mezi první snímky nabízené českým kinům patří festivalový hit Zatoulaný (Sauvage) a nový film Xaviera Dolana Matthias et Maxime.
  • Zatoulaný (Sauvage) bude mít slavnostní premiéru 18. července.

 Queer filmový festival Mezipatra oslaví letos již 20. ročník. Třetí dekáda existence představuje i začátek nové činnosti spolku: vedle pravidelného festivalu, projekcí v rámci Prague Pride, projekcí pro školy nebo divácky oblíbených večerů Mezipatra Approved přichází organizátoři festivalu s distribuční společností Queer Kino. Ta bude českým kinům a širokému publiku přinášet ty nejlepší queer filmy.

„Mezipatra se za dvacet let své existence vypracovala v prestižní festival uznávaný nejen u nás, ale i v zahraničí,” říká ředitel festivalu Pavel Bicek. „Na Mezipatrech uvádíme vysokoprofilové kvalitní snímky, které do kin prostě patří na déle než týden v roce. A to teď díky naší nové distribuční společnosti bude možné,” uzavírá.

První akcí pod touto značkou bude slavnostní premiéra francouzského dramatu Zatoulaný (Sauvage) 18. července od 18:30 v kině Lucerna, den poté vstoupí do dalších českých kin. Debut režiséra Camilla Vidal-Naqueta byl promítán na festivalech po celém světě a posbíral řadu cen. Mezi ně patří například Cena za nejlepší herecký výkon udělovaná nadací Louise Roederera v rámci Cannes pro představitele hlavní role Félixe Maritauda, Cena za nejlepší film na norském festivalu Fusion nebo Cena za nejlepší debut na Festival International du Film Francophone de Namur. Na 19. Mezipatrech byl film oceněn Zvláštním uznáním poroty a stal se nejnavštěvovanějším filmem ročníku.

Syrové drama nás zavede do světa mužské prostituce a absolutní svobody. Obdobně jako 120 BPM režiséra Robina Campilla, pojednávající o aktivismu v době AIDS krize, i Vidal-Naquet se skrze příběh hrdiny dotýká širších společensko-kulturních fenoménů a sugestivně vykresluje jednu z podob života gay komunity.

Druhým distribučním filmem Queer Kina bude vysoce očekávaný Matthias et Maxime kanadského režiséra Xaviera Dolana, který si vysloužil nadšené ovace v hlavní soutěži letošního festivalu v Cannes. Film pojednává o dvojici nejlepších kamarádů, jejichž vztah změní jeden jediný polibek. Subtilní snímek o potlačené touze a nepojmenovaných emocích okouzlil kritiky, kteří stejně jako u předchozích Dolanových snímků ocenili nápadité filmové reference, intimní kameru a skvělé dialogy.

„Xavier Dolan není jen miláček festivalového publika v Cannes, ale i divaček a diváků Mezipater. A právem - nikdo o emocionálním dospívání nedokáže vyprávět natolik přesvědčivě jako Dolan ve svých barvitých filmech, v nichž se noří do nitra svých postav,” uvádí programová ředitelka Sandra Hezinová. „Pro náš festival, který zatím představil všechny jeho snímky, je příležitost uvést film Matthias et Maxime tak nejen příjemnou povinností, ale i potvrzením, že se Mezipatra rok od roku stávají stále renomovanější akcí,” uzavírá.

 

QFF Mezipatra 2019
Praha 7. – 14. 11.
Brno 15. – 22. 11.
ozvěny v regionech

www.mezipatra.cz/queer-kino

PRESS materiály a foto ke stažení:
https://mezimedia.capsa.cz
heslo: queer-osvobozuje

PR kontakt
Leonora Nushi
+420 608 910 494
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

FaLang translation system by Faboba