Naše poroty ocenily nejlepší snímky letošních Mezipater. Hlavní cenu si odnesl celovečerní film Jsme zvířaty, cenu studentské poroty získal kanadský film Zahřívací kolo. A diváckou cenu dostal nezapomenutelný snímek Převýchova Cameron PostHlavní porota letos udělila i zvláštní uznání, a to francouzskému snímku Zatoulaný


Hlavní soutěž celovečerních filmů

Hlavní porota tvořená Stuartem Richardsem, autorem knihy „Popcorn a politika: Důležitost queer filmových festivalů a filmový kritik”, dokumentaristkou a autorkou snímku Danielův svět Veronikou Liškovou a restaurátorkou a kurátorkou Národního filmového archivu Terezou Frodlovou ocenila nejlepší film v hlavní soutěži celovečerních snímků. Stal se jím americký film Jsme zvířaty režiséra Jeremiaha Zagara. Gratulujeme!Best long 2018

„Jsme zvířaty je křehká coming-of-age story, která chytře využívá filmové prostředky k docílení snové atmosféry a zobrazení fantazie malého chlapce. Roli při výběru samozřejmě hrály i nepřekonatelné výkony mladých herců, které jen umocnily celkové vyznění filmu.” vysvětlila svoji volbu hlavní porota Mezipater. Snímek, který vznikl jako adaptace stejnojmenné autobiografické knihy Justina Torrese, pojednává o uvědomování si odlišné sexuality v silně maskulinním prostředí očima dítěte. Film byl letos s úspěchem uveden na festivalu Sundance, kde získal cenu NEXT Innovator.


Hlavní soutěž krátkých filmů

Cenu za nejlepší snímek v sekci krátkých filmů vyhlásila studentská porota, ve které zasedli chorvatská studentka scenáristiky na FAMU Dora Šustić, Zuzana Černá z Filmových studií Univerzity Karlovy a David Fesl z UMPRUM v Praze. Cenu letos získal kanadský film Zahřívací kolo režiséra Marc-Antoine Lemire.

Best short 2018

„Zajímala nás citlivost k látce, empatie k divákovi, lehká práce s filmovým jazykem a kontextuální přesah. Film, který obstojí i mimo queer festivaly. Rozhodli jsme se ocenit film, který nás provokoval. Jsme si vědomi rizika, že jde o silně generační dílo, které v nás ale zanechalo nejvíce dojmů,” prozradili členové poroty. Film pojednává o trans dívce a cis mladíkovi, kteří se znají už roky. Jeden večer ale začnou prozkoumávat svůj vztah z jiné perspektivy. 


Divácká cena

Diváci v Praze a Brně zvolili jako svého vítěze snímek Převýchova Cameron Post americké režisérky Desiree Akhavan. Být outsiderem není důvodem k tomu, považovat se za méněcenného, by právě naopak. Z jinakosti je třeba udělat přednost. To nám dokazuje hlavní hrdinka příběhu Cameron. I přesto, že randí s klukem, je neúprosně zamilovaná do své spolužačky. Když vyjde pravda najevo, rozhodnou se její opatrovníci k drastickému kroku: poslat dívku na převýchovu do speciální instituce pro mladistvé.

divácká cena převýchvoa cameron post


Zvláštní uznání

Hlavní porota letos udělila i zvláštní uznání, a to francouzskému snímku Zatoulaný režiséra Camille Vidal-Naquet. Odbornice a odborníka oslovil díky hereckému výkonu Félixe Maritaudovi a celkové atmosféře snímku. Pokud jste některý z uvedených filmů nestihli, doporučujeme zajet do Brna, kde festival pokračuje!

sauvage2


Ceny

Cenu pro nejlepší celovečerní a nejlepší krátký film připravilo stejně jako loni designérské duo Dechem Jakub Janďourek a Michaela Tomišková. Při výrobě se inspirovali tématem festivalu Mimo realitu.

01 DECHEM MEZIPATRA 2018 f Kristina Hrabetova

FaLang translation system by Faboba