V České republice dosud neexistovala žádná distribuce, která by se zaměřovala výhradně na queer filmy. To se změnilo v červenci 2019, kdy jsme založili novou distribuční značku Queer Kino. Díky ní mohou divačky a diváci vidět ty nejlepší a nejnovější  filmy s queer tematikou v celé zemi i mimo festivalový týden. 

Prvním snímkem, který se promítal v 38 kinech po celé republice a zhlédlo jej během 100 projekcí celkem 2280 divaček a diváků, bylo francouzské drama Zatoulaný. To pojednává o mladíkovi Léovi, který se protlouká životem na ulici plným drog a sexu s náhodnými muži. Hlavní představitel Félix Maritaud svým podmanivým výkonem oslnil nejen Mezipatra, kde film získal diváckou cenu, ale i další světové festivaly.

IMG 2988 min

Druhým nabízeným snímkem byl Matthias a Maxime známého režiséra Xaviera Dolana, který se do filmové historie zapsal už svým debutem Zabil jsem svou matku. Matthias a Maxime, drama o dvou přátelích jejichž vztah navždy změní na první pohled nevinný polibek, se představilo na 56 projekcích v 23 kinech po celé České republice. Film navštívilo celkem 1983 divaček a diváků.

V dubnu Queer Kino uvede švédsko-gruzínskou lovestory Dokud se tančí. Snímek se odehrává v tradicemi svázaném prostředí folklorních tanců a jeho premiéru doprovázely v Gruzii protesty ze strany církve a konzervativních politiků.

FaLang translation system by Faboba