Kanadské drama Matthias a Maxime o přátelství, lásce a hledání skutečných emocí, gruzínská taneční romance Dokud se tančí o souboji vášně a tradičních hodnot a série krátkých lesbických filmů A žily spolu šťastně až... o vzájemném hledání. To jsou tři filmové lahůdky, které nově můžete sledovat online z pohodlí domova (a se sklenkou v ruce). Všechny snímky jsou ke zhlédnutí na portálu AEROVOD.CZ, kde si filmy můžete pouštět za jednorázový poplatek, nebo si pořídit předplatné. V Queer sekci navíc najdete i řadu dalších filmů s LGBTQ+ tematikou, mezi kterými jsou i snímky promítané v minulosti na našem festivalu (Plážoví povaleči, Dívka, Je to jen konec světa a další). První dva filmy (Matthias a Maxime a Dokud se tančí) jsou také dostupné ve videotéce O2 TV, kde si snímek přehrajete po jednoduchém zaplacení přes SMS nebo si půjčovné připíšete na své vyúčtování (je-li O2 váš operátor). Přejeme příjemnou zábavu!


MATTHIAS A MAXIME

Matthias a Maxime jsou nerozluční kamarádi už od dětství. Když jsou ale během natáčení studentského filmu vyzváni, aby se políbili před kamerou, vše se náhle promění. Zdánlivě nenarušitelné pouto je znejistěno pochybnostmi – jaké city k sobě opravdu chovají? Léta plynou a jejich cesty se rozchází, s třicítkou na krku však musí oba shodně učinit rozhodnutí, která zásadně ovlivní jejich budoucnost. V osmém snímku se Xavier Dolan opět pouští do témat přátelství, rodinných vztahů a zamilovanosti, aby přinesl intimní portrét dvou tápajících mužů, v nichž se jeden snaží potlačit svou přirozenost a druhý žít autenticky.

➤ Matthias a Maxime na Aerovodu

➤ Matthias a Maxime na O2 TV


DOKUD SE TANČÍ

Od útlého věku je Merab součástí národního souboru tradičních tanců, kde mladé dívky a chlapci pohybem vyjadřují duši národa. A ten stojí na pravoslaví, tradičních genderových rolích a rodinných hodnotách. Pro jakékoliv odlišnosti zde není místo. Nejen striktní pravidla tance, ale i rigidně smýšlející společnost tak ovlivňují život tvrdě trénujícího mladíka, jehož snem je vystupovat v zahraničí. Když se ale na tréninku objeví Irakli, Merabův svět se otřese v základech… Stojí před novým rivalem a zároveň je konfrontován s omamující přitažlivostí k jinému muži. Ve smyslné romanci, která tepe v rytmu úderné hudby, zachycuje režisér Levan Akin touhu být volný i rozpor, který vůči svým kořenům můžeme pociťovat.

Snímek vyvolal v rodné Gruzii protesty ze stran konzervativců a církve a dokazuje, že láska stále musí čelit předsudkům, pravidlům rigidní společnosti a svazujícím rodinným hodnotám.

➤ Dokud se tančí na Aerovodu

➤ Dokud se tančí na O2 TV


A ŽILY SPOLU ŠŤASTNĚ AŽ...

Občas zavrávorá každá. Návod na milostný život zatím nebyl objeven, a tak nezbývá nic jiného než metoda pokus omyl. Ale není život bez návodu ta pravá jízda? Z těchto krátkých filmů o vzájemném hledání, které je většinou hořkosladce neobratné, je patrné jedno: vzpomínky znamenají zkušenost k nezaplacení.

➤ A žily spolu šťastně až... na Aerovodu

Kraťasy nová

FaLang translation system by Faboba