• Nový ročník queer filmového festivalu Mezipatra má téma Dny, které otřásly světem.
  • Znělku natočil režisér Jakub Šmíd, hlavní roli v ní má Stanislav Majer.
  • Premiéra znělky a představení highlightů programu proběhne 8. října v pražském klubu NEONE.

Téma letošního festivalu si svou formulaci vypůjčuje z filmu legendárního sovětského režiséra  Sergeje Ejzenštejna - snímku Deset dní, které otřásly světem, jenž natočil v roce 1928 k výročí Velké říjnové revoluce, Ejzenštejnova cesta do Mexika, kterou ve filmu Ejzenštejn v Guanajuatu (Eisenstein in Guanajuato) zachytil Peter Greenaway, představuje zase "deset dní, které otřásly Ejzenštejnem." Film bude na Mezipatrech uveden v hlavní soutěži.

Zásadní otřesy mohou probíhat na několika rovinách: společenské, kulturní a snad ze všeho nejvíc na té osobní. Ejzenštejnovo mexické dobrodružství je tak jedním z mnoha filmových příběhů, které Mezipatra letos uvedou a které taková menší i větší zemětřesení zachycují. Může to být přerod kluka z New Jersey v hvězdu dekadentní newyorské klubové scény ve filmu 54: The Director's Cut; pozdní románek, který zamává s poklidným životem bankéře v podání Robina Williamse v dramatu Bulvár (Boulevard); nebo střet homosexuality s radikálním islámem v dokumentu Hříšník v Mekce (A Sinner in Mecca).

Tyto a desítky dalších filmů uvedou Mezipatra v Praze od 5. do 12. listopadu, v Brně od 12. do 18. listopadu a v ozvěnách v dalších českých městech.

Nová znělka ve slavnostní premiéře

Už za pár dní se diváci mohou těšit na první vlaštovku nadcházejících Mezipater, totiž na aktuální festivalovou znělku. Ta ukazuje, jak málo někdy stačí k tomu, aby – ano, aby se otřásl celý náš svět. Natáčelo se v ocelárně v Králově Dvoře, hlavní úlohy obsadili herci Stanislav Majer a Jan Nedbal a režie se ujal Jakub Šmíd, který tak přebral štafetu nadějných mladých tvůrců s osobitým autorským stylem.

Mladý herec a režisér, který sbíral zkušenosti na videoklipech, krátkých filmech i dokumentárních televizních pořadech, do týmu tak trochu přibral i samotného Ejzenštejna. "Inspiroval jsem se právě ejzenštejnovskou poetikou rapidmontáže, extrémních podhledů a nadhledů, paralelou detailu lidského těla a částí strojů," popisuje Šmíd a dodává: "Hudba vychází z přirozených zvuků industriálního prostředí, které se postupně rytmizují a vytvářejí souzvuk."

Chcete vidět a vědět víc? Doražte 8. října ve 20:00 do klubu NEONE, kde se letošní znělka představí v oficiální premiéře. Programová ředitelka Lucia Kajánková navíc v průběhu večera odtajní highlighty letošního programu a v mezičase zahraje Mutuju, Pepi Møreti a další DJs.

Letošní vizuál a fotografie stahujte na https://mezimedia.capsa.cz
Jméno: press
Heslo: queer-osvobozuje

PR kontakt
Larisa Blichová
739 592 931
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

FaLang translation system by Faboba