Vážené divactvo Mezipater, na festivalu pracuji již 9 let a za tu dobu jsem s ním prožil chvíle obrovské radosti, skvělé úspěchy, obří průšvihy i lidsky drásající okamžiky. Organizovat festival, který má u nás i ve světě skvělé jméno, ale který je zároveň dlouhodobě podfinancovaný, je pro každého, kdo se na něm podílí, velká oběť. Tu oběť ale všichni skládáme s radostí a naplňujícím pocitem, protože máme pořád na mysli vás všechny, kteří každoročně plníte naše kinosály a tvoříte naprosto jedinečnou komunitu. Právě proto cítím teď potřebu s vámi sdílet tenhle moment, který pro nás znamená bezprecedentní výzvu.

Festival bude. Letošní rok ale představoval naprosté zboření statu quo ve filmovém průmyslu. Mnohé festivaly se nekonaly vůbec, některé online, jiné pouze zveřejnily program, který by se býval konal, pokud by to bylo možné. Zároveň se na různě dlouhou dobu přestaly točit nebo dokončovat filmy. V tomto filmovém vakuu bylo pro naše dramaturgyně a dramaturgy nepředstavitelně těžké sestavit program letošních Mezipater, ale podařilo se. A musím podotknout, že máme připravený jeden z nejlepších programů, které pamatuji.

Nelehká situace nás donutila přemýšlet jinak, což vedlo k řadě inovativních kroků. V hlavní i krátké soutěži letos poprvé budou soutěžit i dokumenty, které si to absolutně zaslouží, protože se vymykají tématem i perfektním zpracováním. Dokumentární sekce naopak představí triádu starších filmů, které připomínají klíčové momenty 20. století, na kterých stojí současná queer komunita. V sekci mimo soutěž představíme polské kraťasy, dokument o reprezentaci lidí s handicapem i krátké queer pornofilmy nezávislých tvůrců nabourávající zkreslené masmediální představy o těle a požitku.

Festival bude. A bude v původním termínu. Kvůli nepřipravenosti vlády a nedostatečné komunikaci s kulturní obcí ale bohužel stále ještě nevíme, v jaké formě. Ačkoliv ještě není jasné, zda budeme promítat v kinech nebo online, tak vím, že se nám podařilo získat ty nejlepší filmy, které musíte vidět.

Premiéra znělky 16. října proběhne online, vysílaná živě ze studia. Přenos můžete sledovat na našem Facebooku nebo YouTube kanálu a kromě znělky od talentované Jay Walker vám představíme i to nejlepší z filmového programu. O zakoupené permanentky se bát nemusíte, protože kdyby festival nemohl být v kinech, dostanete své peníze zpět.

Připojte se všichni na premiéru ve čtvrtek, sdílejte náš krásný plakát a později naší znělku. A hlavně pak přijďte na nejlepší letošní queer snímky do kina nebo si je pusťte online, podle toho, jak situace dovolí. Letos potřebujeme cítit vaší podporu jako nikdy předtím.

S láskou
Pavel Bicek, ředitel QFF Mezipatra

FaLang translation system by Faboba