Ve středu 9. listopadu 2022 proběhlo slavnostní zakončení přažské části 23. ročníku Mezipater, během kterého jsme se dozvěděli letošní vítěze. Vítězem soutěže celovečerních filmů se stal snímek francouzský film Pět ďáblů, ve kterém malá Vicky za pomocí svých napřirozených schopností odkrývá minulost své matky Joanny a její švagrové Julie. 

Porota se ke své volbě vítězného snímku vyjádřila takto: "Vynikající film, který pomocí mistrné kombinace žánrů vypráví o útisku, diskriminaci a důležitosti bezpodmínečné lásky. O možnosti vypořádat se se svou minulostí a získat druhou šanci, navzdory rozhodnutím a chybám, které v životě děláme, obzvláště, jsme-li queer. Tento výjimečný umělecký zážitek, jenž nás dojal a ohromil perfektní režií a obsazením, nádherným obrazovým pojetím i soundtrackem, je stejně tak příslibem velkého režijního talentu, jakož i vyspělým filmovým dílem. Vítězem Mezinárodní soutěže celovečerních filmů se stává snímek Pět ďáblů režisérky Ley Mysius."

VITEZOVE 2022 WEB

Zvláštní uznání poroty získal film Maturák. "Srdečný portrét okouzlujících seniorek a seniorů, kteří podávají upřímné vzpomínky a úvahy o životě, lásce a identitě. Skrze archivní záběry a konverzace jsme svědky životů generace queer lidí, kteří přišli před námi a bojovali za naše práva žít a milovat bez strachu a předsudků. Zvláštní uznání studentské poroty patří krátkému filmu Maturák od režisérky Luisy Conlon."

VITEZOVE 2022 WEB2

Cenu studentské poroty získal krátký snímek ve francouzsko-libanonské koprodukci Warsha. Porota k tomu řekla: "Protagonista vítězného snímku je stísněný ve světě postaveném na hypermaskulinitě a náboženství, a je pro něj téměř nemožné být sám sebou. Po neúspěšných pokusech dát průchod svému opravdovému já konečně nachází absolutní svobodu a transcendenci na nečekaném místě. Skrze dechberoucí hudbu a pohybovou expresi tento vizuálně působivý snímek prozkoumává témata queer identity a izolace, a posouvá je do závratných nových výšek. Vítězem Mezinárodní soutěže krátkých filmů je snímek Warsha od režisérky Danii Bdeir."

VITEZOVE 2022 WEB3

Ceny pro vítězné filmy připravilo již tradičně designové studio DECHEM:

"V návaznosti na letošní slogan jsme navrhli kreativní koncept s využitím experimentálních vzorků skla a vyrobili tři jedinečné sošky. Každá z nich zosobňuje odvážný způsob života symbolický ve své různorodosti, barvách, velikosti a možných odstínech." - Lisa Wübbeler, designer. 

Foto: Kristina Hrabětová

02 DECHEM MEZIPATRA 2022 f Kristina Hrabetova

FaLang translation system by Faboba