• 15. ročník Queer filmového festivalu Mezipatra uvítá delegace ke čtyřem snímkům.
  • Přijedou významní filmaři, dokumentaristé ruské queer scény i gay aktivista.
  • Festival představí také silnou sekci krátkých filmů z celého světa.

Askold Kurov nebyl vždy dokumentarista. Pracoval jako designér, jeho práce ho ale brzy přestala bavit. Začal studovat dokument a loni se s kolegou Pavlem Loparevem rozhodl, že zpracuje jedno velmi osobní téma. „Vyrůstal jsem ještě v Sovětském svazu a vůbec jsem netušil, že je normální být gayem nebo že ve světě existují ještě nějací jiní homosexuálové. Pak jsem zjistil, že něco podobného prožívají i ruští teenageři v současnosti. Bojují jak s obrovskou vnější homofobií, tak i s tím, že nedokážou přijmout sami sebe,“ vypráví Kurov.

 S Loparevem se proto zaměřil na online skupinu „Děti 404“, která od loňska sdružuje ruské LGBT teenagery, kteří se v realitě potkávají s nekončícím ponížením a šikanou. Dva dokumentaristé natočili dokument Putinovy „Děti 404“ (Deti 404), který se bude promítat na 15. ročníku Queer filmového festivalu Mezipatra, a kterému se již ve stoje aplaudovalo na festivalu v Torontu. Tvůrci snímku, který se skládá ze šokujících výpovědí 46 ruských LGBTQ lidí, budou mezi hosty, kteří letos přijedou na festival. Askold Kurov a Pavel Loparev uvedou projekci v Praze a s diváky pohovoří třeba o tom, jak se ruský establishment a nacionalistické skupiny snažily překazit promítání jejich filmu. Poodhalí i fakt, že s „Dětmi 404“ mluvili kvůli jejich bezpečnosti pouze přes internet.

S dokumentárním filmem je spojován i další významný host letošních Mezipater, živoucí legenda queer kinematografie a královna punku, Němka Monika Treut. Na festivalu ale neuvede dokument, nýbrž své nejnovější lesbické drama O holkách a koních (Von Mädchen und Pferden). „S Monikou jsem se potkala na Berlinale, kde mi vyprávěla o svém právě dokončeném filmu. Už tehdy jsem tušila, že se nám bude líbit. A líbí. Jedná se o nádherné vyprávění o dospívání, přátelství a lásce,“ přibližuje programová ředitelka Mezipater Lucia Kajánková.

Festival přivítá také delegaci k švédskému snímku Něco se musí zlomit (Nånting måste gå sönder), který si odnesl Tiger Award, tedy Hlavní cenu na festivalu v Rotterdamu. Snímek natočil režisér Ester Martin Bergsmark, oceněný Zvláštním uznáním poroty na předloňských Mezipatrech za snímek Hlemýžďky. Svoji nejnovější nevšední romanci o androgynním chlapci, který sní o tom, že bude dívkou a potkává svůdného pankáče Andrease, natočil podle novely transgender umělce a aktivisty Eliho Levéna. Právě Levéna Mezipatra přivítají. V Praze ho doprovodí ještě představitelka hlavní role Sebastiana/Ellie Saga Becker. „Pro Sagu Becker jde o první filmovou zkušenost. Naprosto výjimečné je, že Saga je transgender a hraje i transgender postavu. To je nový trend v queer kinematografii, který naplňuje třeba i Michelle Hendley, představitelka hlavní role ve filmu Jak kluk potkal holku (Boy Meets Girl), který také uvádíme,“ nastiňuje Kajánková.

Právě k sladké americké romanci Jak kluk potkal holku přijede na Mezipatra další host, kterým je režisér, scenárista a herec Eric Schaeffer. Newyorský tvůrce režíroval Sarah Jessicu Parker nebo Bena Stillera, pracoval však i jako taxikář. „Chtěl jsem, aby byl můj film pozitivní, prosluněný a aby diváky povznesl. Také jsem si přál, aby moje postavy skutečně žily a byly autentické. Tedy nesvázané škatulkami hetero/bi/gay/lesba/trans,“ říká Schaeffer.

Nejlepší film 15. Mezipater vybere tříčlenná mezinárodní porota ve složení Bill Guentzler (umělecký ředitel Mezinárodního filmového festivalu v Clevelandu), Peter Knegt (novinář Variety, Indiewire a filmař) a Pavla Jonssonová (vysokoškolská pedagožka specializující se na gender).

Mezipatra představí kromě zmíněných snímků i silnou sekci krátkých filmů. Diváci uvidí 48 animovaných, dokumentárních, hraných i hudebních snímků z 21 zemí, které natočili jak talentovaní studenti, tak ostřílení profesionálové. Každý z filmů se určitým způsobem dotýká tématu Dokud nás smrt nerozdělí. Filmy se představí v gay blocích Labutí písně, Rituály lásky a Bestiarium, lesbických blocích Milá Sapfó…, Osudová znamení a Žiješ jenom jednou a trans bloku Kdo si myslíš, že jsi?

Kompletní program a další informace naleznete na www.mezipatra.cz

Se žádostmi o rozhovory se obracejte na:

Larisa Blichová, PR manager

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

739 592 931

FaLang translation system by Faboba