Ve středu 10. listopadu 2021 proběhlo slavnostní zakončení přažské části 22. ročníku Mezipater, během kterého jsme se dozvěděli letošní vítěze. Vítězem soutěže celovečerních filmů se stal snímek ve francouzsko-belgicko-lucemburské produkci Jumbo. Snímek režisérky Zoé Wittock, který vypráví o netradiční lásce hlavní hrdinky k centrifuze, měl premiéru na Sundance a z Berlinale si odvezl cenu Guilde Film Preiss. V roli Jeanne zazářila hvězda filmu Portrét dívky v plamenech (2019) Noémie Merlant.

Porota na filmu Zoé Wittock ocenila hlavně jeho originalitu: “Jeden z nejnáročnějších filmů tohoto festivalu, který posouvá naše vnímání rozmanitosti.  Hlavní postava je aktivní a silná a její příběh osloví každého, kdo stále hledá lásku nebo za ni bojuje. Dívat se na tento film je jako jízda na centrifuze.”

vitezove kino

Zvláštní uznání poroty získal francouzský hit z Cannes Bod zlomu (La Fracture) režisérky Catherine Corsini. Ten sleduje manželský lesbický pár během jedné noci na přeplněné nemocniční pohotovosti. 

“Příběh o krizi dlouhodobého lesbického vztahu se odehrává uprostřed chaosu prvního světa. Působivé, brilantně natočené sociální drama je prostoupeno humorem a ironií. Film přináší mimořádně silný divácký zážitek, který nelze ponechat bez povšimnutí.”

vitezove kino2

Cenu studentské poroty získal krátký snímek Syn Sodomy scénáristy a režiséra Thea Montoyi

“V průběhu tohoto festivalu, který je oslavou života a diverzity, jsme viděli třicet osm krátkých filmů. Většina z nich byla skvělá a inspirující a mnohé bylo těžké vzájemně srovnávat. Film, který jsme se rozhodli ocenit, není jen krátkým příběhem, ale také ztvárněním silného poselství, jenž se vám zapíše do paměti. Týká se jak vyloučení queer komunity z většinové společnosti, tak osudového sociálního vyloučení, k němuž stále často dochází po celém světě. Kolik životů bude ještě zmarněno, než pochopíme, že jediným řešením je přijetí?”

vitezove kino3

Diváckou cenu 22. Mezipater získal dokument Zákon lásky, která byla tvůrcům předána 20. listopadu na brněnském zakončovacím ceremoniálu festivalu. Český dokument, který natočila režisérka Barbora Chalupová, zpracovává téma zrovnoprávnění stejnopohlavních manželství v Česku.

kino audience award2

Ceny pro vítězné filmy připravilo již tradičně designové studio DECHEM. Dle tvůrců vázy svojí barevnou a tvarovou variací odráží téma oslav. Koláže z barevných střepů, které nesou, naznačují jejich bujarý průběh a nečekané momenty překvapení.

04 DECHEM MEZIPATRA 2021 f Kristina Hrabetova

FaLang translation system by Faboba