Hlavní soutěži queer filmového festivalu Mezipatra představí celkem deset celovečerních hraných snímků. Šestici z filmů, které se utkají o cenu mezinárodní poroty, natočily ženy. Mezi ně patří například francouzská režisérka Catherine Corsini a její drsné sociální drama Bod zlomu (Le Fracture) o páru, který se nerozvážností ocitne na pohotovosti pařížské nemocnice během protestů Žlutých vest.

Bod zlomu

Další režisérkou je brazilská tvůrkyně Cristiane Oliveira a její coming-of-age drama Joanina první smrt (A Primeira Morte de Joana) o holčičce, která po smrti oblíbené tety odhaluje rodinná tajemství. Německá režisérka Henrika Kull ve filmu Štěstí (Glück) přináší intimní sondu do každodennosti nevěstinců.

GlĀck Presse 03

Režijní debut Evi Romen Proč zrovna já? (Hochwald) představuje vyspělé a tematicky bohaté dílo o tanečníkovi vyrovnávajícím se se smrtí přítele. Na festivalu v italském Bolzanu snímek získal cenu za nejlepší hraný film.

Zlatíčko (Sweetheart) autorky Marley Morrison je zábavný coming-of-age snímek pro široké publikum o sedmnáctileté dívce na dovolené s rodiči. Prázdninová komedie o prvním zamilování pobaví drzým humorem i dojemným herectvím. Šestici režisérek pak uzavírá Zoé Wittock a odvážný film Jumbo o lásce dívky k pouťové atrakci s Noémie Merlant v hlavní roli.

sweetheart dayna lucy tina aj steve credit chloe sheppard min

Nesmíme zapomenout ani na naše mužské režiséry, které představí čtyři rozmanité filmy ze světa queer postav. Mezi nimi najdeme například snímek Daniele Sáncheze Lópeze Před odletem (Boy Meets Boy) o Harrym na výletě v Berlíně, který si ale více než památek užívá hudby a tance v nočních klubech.

boy meets boy

Citlivá roadmovie Vzdálená (Landlocked) Timothyho Halla otevírá palčivé téma problémů mezi dětmi a jejich trans rodiči a upoutá vás svými výjimečnými hereckými výkony. Komedie Brambůrkovy sny o Americe (Potato Dreams Of America) režiséra Wese Hurleyho s humorným nadhledem zkoumá rodinu, která ze Sovětského svazu emigrovala do USA. Posledním snímkem programu je vizuální esej Moneyboys režiséra C.B.Yie o životech sexuálních pracovníků, kteří vydělané peníze utrácí nejen za luxus v čínském mega city, ale podporují i vlastní rodiny na tchajwanském venkově.

MONEYBOYS

Celý program letošních snímků v hlavní soutěži celovečerních filmů naleznete zde. Pro porotu bude jistě oříšek vybrat jednoho výherce, ale vy si vybírat nemusíte a můžete s námi shlédnout třeba všechny! 

 

Hlavní soutěž celovečerních filmů

Bod zlomu / La Fracture (Catherine Corsini, Francie, 2021)
Brambůrkovy sny o Americe / Potato Dreams Of America (Wes Hurley, USA, 2021)
Joanina první smrt / A Primeira Morte de Joana (Cristiane Oliveira, Brazílie, 2021)
Jumbo (Zoé Wittock, Francie, 2020)
Moneyboys (C.B. Yi, Tchaj-wan, 2021)
Proč zrovna já? / Hochwald (Evi Romen, Rakousko, 2021)
Před odletem / Boy Meets Boy (Daniel Sánchez López, Německo, 2021)
Štěstí / Glück (Henrika Kull, Německo, 2021)
Vzdálená / Landlocked (Timothy Hall, Spojené státy, 2021)
Zlatíčko / Sweetheart (Marley Morrison, Velká Británie, 2021)

FaLang translation system by Faboba