I letos potkáte na festivalu řadu hostů ze zahraničí, kteří přijedou uvést svůj film, účastnit se diskuzí nebo zahrát na večírku. Na koho se můžete těšit?


Hosté filmového programu

Svůj celovečerní debut Adam přijede osobně uvést režisér a scenárista Rhys Ernst (na fotce níže), kterého na Mezipatrech přivítáme už podruhé. Americký filmař a umělec se dlouhodobě zabývá trans reprezentací ve filmové a televizní tvorbě, je jedním z producentů úspěšného seriálu Transparent a také držitelem ceny Horizon Award za reprezentaci LGBTQ+ komunity v médiích. Druhým filmařem, který na Mezipatrech představí svůj film, je Eddie Rosenstein, který je autorem téměř dvacítky krátkých i celovečerních dokumentárních filmů a jako producent dokumentárních pořadů spolupracuje s řadou televizních stanic. Na festivalu od něj v retro sekci Znovu spolu uvidíte dokument Freedom to Marry o boji za zrovnoprávnění stejnopohlavních svazků v USA.

Rhys Ernst Mainstreaming minorities

Hostem festivalu bude také Victoria Carmen Sonne – jedna z hlavních hereček gotického dramatu z prostředí psychiatrické léčebny Psychosia. Tuto mladou vycházející hvězdu z Dánska jste mohli  vidět ve filmech Dovolená (Holiday) nebo Zimní bratři (Winter Brothers). Avizovaní hosté Giselle Bailey a Nneku Onuorah, autorky dokumentu Burn the House Down, se nakonec bohužel nedostaví z důvodu účasti na jiném projektu, bez které by přišly o cenný fimový materiál.


Hosté doporovodného programu

V nové sekci doprovodného programu Queering the Industry vystoupí kromě již zmíněného Rhyse Ernsta, který zde bude hostem masterclass Mainstreaming Minorites, také producent dvou posledních vítězných filmů Mezipater Plážoví flákači (Beach Rats) a Jsme zvířaty (We the Animals) Michael Raisler (na fotce níže) nebo distributor z Peccadillo Pictures Tom Abell. Panelu Festivals from Freedom se zúčastní Bohdan Zhuk z festivalu Molodist v Kyjevě, Ana Lok z běloruského festivalu Dotyk nebo Zita Hosszúová ze slovenského Festivalu Inakosti. 

Michael Reisler cover

Dalšími hosty doprovodného programu bude DJka KILLA (na úvodní fotce), která zahraje na sobotní party Golden Times. Je jednou ze zakladatelek queer feministického kolektivu Lecken. Z Berlína přijedou i další hosté programu jako lektorky z edukační platformy Sex School Hub Lina Bembe a Almond Amanda Lindebach nebo aktivistka Mahide Lein, která je nerozlučitelně spjatá s tamější klubovou scénou. Lein na Mezipatrech uvede jedinečný sestřih televizních magazínů pro lesby LÄSBISCH-TV uvádí devadesátky.


Porota

V hlavní porotě usedne bývalý ředitel festivalu a queer aktivista Aleš Rumpel, producent a distributor Michael Raisler a vizuální umělkyně a pedagožka Darina Alster. Pozvání do studentské poroty přijali audiovizuální umělec Omar El-Sadek, novinářka Mahulena Kopecká a umělkyně Kateřina Konvalinková.

FaLang translation system by Faboba