• V dokumentární sekci letos Mezipatra představí tři snímky.
  • Tématem 21. ročníku festivalu, který letos proběhne poprvé celý online, je “Zotavení” obracející pozornost na duševní a fyzické zdraví LGBTQ+ lidí.
  • Součástí programu budou i krátké snímky rozdělené do sedmi celovečerních bloků.

Queer filmový festival uvede kromě hraných snímků i tři dokumenty. Ty v samostatné sekci přinášejí věrné svědectví queer historie. Snímek Před Stonewallem (Before Stonewall) zachycuje proměnu queer komunity minulého století, která si tváří v tvář většinové společností musela svoje práva tvrdě vybojovat. Na Oscara nominovaný Jak přežít mor (How to Survive a Plague) navrátí divačky a diváky do 80. let, kdy v západním světě propukla epidemie AIDS. Dokument mapuje protestní aktivity skupin, které provokativními metodami upozorňovaly na neochotu americké vlády řešit „rakovinu homosexuálů“. Neviditelné lásky (Les Invisibles) jsou oproti dvěma předchozím snímkům intimním portrétem vztahů ve starší generaci gayů a leseb. Mnozí totiž vlivem společenských proměn prožívají klidný vztah až během svého stáří.

O cenu studentské poroty se budou ucházet krátké filmy rozdělené do sedmi tematických bloků. O nerovnosti ve světě a diskriminaci menšin vypráví animovaný blok Probudím se barevně a blok s trans filmy Díváš se skrz mě. Protagonistky lesbického bloku Na pokraji nervového zhroucení se snaží balancovat na tenké hraně psychického zdraví. Správně zvolená terapie může zachránit, ale co dělat, když vnější tlak už nejde vydržet? Hrdinové gay bloku Utržený ze řetězu ukážou, jak na to. O důležitosti bezpečného prostoru, ať už je tvořen čtyřmi stěnami, nebo objetím nejbližších, vypráví dokumentární blok Malá bezpečná místa. S rodinou, která zanechává šrámy na duši, se pak potýkají hrdinové a hrdinky bloku To přebolí. A poslední Zakázané radosti zase dávají nakouknout do nejutajovanějších představ, které pomalu vyplouvají na povrch.

Všechny snímky budou k dispozici online po celou dobu konání festivalu na stránkách mezipatra.cz. Jeden film lze přehrát za 80 Kč a bude ho možné zhlédnout 72 hodin od okamžiku, kdy ho poprvé divačka nebo divák spustí. Akreditace na celý festival stojí 950 Kč. Akreditace odemkne celou nabídku festivalu se stejným pravidlem 72 hodin. Každý festivalový den bude probíhat živé vysílání Mezipatra LIVE prostřednictvím sociálních sítí Facebook (facebook.com/mezipatra) a YouTube (youtube.com/mezipatraqff), kde budou živě streamovány debaty s tvůrkyněmi a tvůrci, rozhovory s festivalovými hosty a doprovodný program.

Kontakt pro média
Leonora Nushi
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
608 910 494

FOTKY KE STAŽENÍ
http://mezimedia.capsa.cz
Uživatelské jméno: press
Heslo: queer-osvobozuje

FaLang translation system by Faboba