• Mezipatra proběhnou letos online. Součástí programu bude kromě hraných, dokumentárních a krátkých filmů i retrospektivní sekce.
  • Ta přinese celkem čtyři ikonické snímky z queer kinematografie.
  • Divačky a diváci se tak mohou těšit například na smyslné drama Dobrá práce (Beau Travail) nebo excentrický muzikál o počátcích pandemie HIV/AIDS Nultý pacient (Zero Patience).

I 21. ročník Queer filmového festivalu Mezipatra představí divácky oblíbenou retrospektivní sekci. Ta letos připomene čtyři ikonické snímky queer kinematografie.

První z nich bude německý film z 30. let Dívky v uniformách (Mädchen in Uniform) o dospívání a první lásce. Mladičká Manuela se rukou osudu ocitla v odměřeném prostřední vzdělávací instituce. Poslední slovo tu má vždy slečna von Bernburg a Manuelu drží nad vodou jen vřelost dívčího kolektivu. Ta však rychle zchladne, když se Manuela rozhodne promluvit o své náklonnosti k učitelce. Snímek režisérky Leontine Sagan se stal filmovým hitem v Evropě a dodnes patří mezi klasiku.

Dokument Perverzní není homosexuál, ale společnost, v níž žije (Nicht der Homosexuelle ist pervers, sondern die Situation, in der er lebt) konfrontuje publikum se všemi myslitelými stereotypy o gayích. Filmová sonda do gay komunity 70. let v Berlíně se dostává pod líbivý povrch života queer subkultury a ukazuje pozlátko i jeho odvrácenou tvář. Režisér Rosa von Praunheim si podvratým způsobem hraje se stereotypy jako politickou zbraní proti ignoraci jak většinové společnosti, tak gay komunity.

Dobrá práce (Beau Travail) z prostředí francouzských legií odhaluje rigidní schémata hluboce zakořeněná v armádě i společnosti. Téměř na konci světa se seržant Galoup snaží vycvičit jednotku nových vojáků. Obsese jedním mladým rekrutem se mu ale stává osudnou a žárlivost zastíní Galoupovi mysl natolik, že není schopen racionální úvahy. Nechce nic jiného, než mladíka za každou cenu zničit... Klasika Claire Denis s Denisem Lavantem v hlavní roli patří mezi kritiky nejoceňovanější snímky moderní kinematografie.

Z 90. let je i excentrický muzikál Nultý pacient (Zero Patience), který se trochu netradičně snaží přijít na kloub příběhům o prvním pacientovi s HIV v Severní Americe. Podle mnohých totiž tak trochu může za veškeré utrpení lidstva. Stejného názoru je také viktoriánský sexuolog, který pro své muzeum nákazy sbírá všechny podpůrné důkazy. Vše běží podle plánu, když se náhle zjeví duch pacienta číslo nula. Příběh o jednom viníkovi se začíná komplikovat. Satiricky laděný snímek, ve kterém nechybí vodní balet, zpívající loutky ani kostýmní výstupy, se vysmívá konvencím a odhaluje pokrytectví těch, kteří epidemii zneužívají k moralizování.

Všechny snímky budou k dispozici online po celou dobu konání festivalu na stránkách mezipatra.cz. Jeden film lze přehrát za 80 Kč a bude ho možné zhlédnout 72 hodin od spuštění. Akreditace na celý festival stojí 950 Kč. Akreditace odemkne celou nabídku festivalu se stejným pravidlem 72 hodin. Každý festivalový den bude navíc probíhat živé vysílání Mezipatra LIVE prostřednictvím sociálních sítí Facebook (facebook.com/mezipatra) a YouTube (youtube.com/mezipatraqff), kde budou živě streamovány debaty s tvůrkyněmi a tvůrci, rozhovory s festivalovými hosty a doprovodný program.


Kontakt pro média
Leonora Nushi, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., +420 608 910 494

Fotky ke stažení
http://mezimedia.capsa.cz
Uživatelské jméno: press
Heslo: queer-osvobozuje

FaLang translation system by Faboba