• Queer filmový festival Mezipatra představí snímky mimo hlavní soutěž, které se nebojí provokace, historických témat ani velkých lidských příběhů.
  • Součástí programu bude pět dokumentárních snímků, tři retrospektivní a sekce Queer mixér, která nabídne bohatou paletu žánrů i stylu.
  • Mezi hity nesoutěžních počinů patří dokument Genderation od ikonické queer tvůrkyně Moniky Treut, úplně první web seriál České televize TBH nebo blok experimentálních krátkých filmů z Rakouska Uvnitř kaleidoskopu.

Festival Mezipatra kromě celovečerních snímků přinese také pětici dokumentů mapující zkušenost LGBTQ+ komunit z odlišných koutů světa. Mezi ně patří nový snímek Barbory Chalupové Zákon Lásky, který vážně i satiricky zachycuje debaty o manželství pro všechny a nekonečné úsilí o schválení tohoto zákona v ČR. Časosběrný dokument Já BeBe (Being BeBe) je portrétem patnácti let života výherce první řady seriálu RuPaul's Drag Race BeBe Zahary Benet. Jak se žije pionýrům*pionýrkám sanfranciské trans scény se dozvíte ve filmu Genderation od ikonické tvůrkyně Moniky Treut. V gruzínském Návodu na přežití (Instructions for Survival), který na Mezipatrech uvede jeho režisérka Yana Ugrekhelidze, je Alex persekvován za svou identitu, a pokouší se proto se svou přítelkyní ze země utéct. Režisérka brazilského snímku Na prahu (Threshold) mapuje proměny identity svého trans syna s otevřenou myslí a snahou porozumět. 

08 BEINGBEBE Creature Show Presenting

Milníky queer historie představí retrospektivní sekce, která je letos složená výhradně z dokumentární tvorby. Snímek Před Stonewallem (Before Stonewall) zachycuje obraz a kulturu queer komunit minulého století, které si musely svou pozici ve většinové společnosti tvrdě vybojovat. Jak přežít mor (How to Survive a Plague) se vrací do 80. let, kdy v západním světě propukla epidemie AIDS. Dokument sleduje protestní aktivity skupin, které rozšiřovaly povědomí o rizicích nemoci a provokativními metodami upozorňovaly na diskriminaci sexuálních menšin. Intimní portrét Neviditelné lásky (Les Invisibles) zkoumá vztahy ve starší generaci gayů a leseb. Mnozí totiž vlivem společenských proměn oslavují klidný život v harmonii až během svého stáří. 

1 988559

Snímky přesahující hranice zavedených dramaturgických škatulek přinese sekce Queer mixér. Návštěvnice*návštěvníci festivalu se tak mohou těšit na úplně první web seriál České televize TBH. Ten prozkoumává, jak se středoškoláci*středoškolačky vyrovnají s traumatem po střeleckém útoku, navíc pod drobnohledem sociálních sítí. Blok krátkých rakouských filmů Uvnitř kaleidoskopu kurátorovaný mediální teoretičkou Nicole Kandioler zas slibuje diverzitu a výstřednost napříč dokumentární, experimentální, hudební a performativní tvorbou. Další část mixéru tvoří queer studentská tvorba z FAMU a UMPRUM v rámci bloku kraťasů Queer as Film Schools. Součástí sekce bude i extravagantní film Hic (Vento Seco) z Brazílie, kterému se konečně v Česku dostane velkého plátna.

Kontakt pro média 
Karolína Poliaková
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
+420 734 111 409

PRESS akreditace
http://vp.eventival.eu/mqff

FaLang translation system by Faboba