Turbulentní změny společnosti v průběhu posledních dvou let tvrdě zasáhly i queer komunity. Queer lidé navíc bývají zranitelnější, než příslušnice*příslušníci většiny. Mohli se často cítit osaměle a potýkat se s problémy v domácnosti. Mnohdy také pracují v odvětvích, která byla náchylnější k ekonomickým problémům. Přehledové studie dokonce podávají alarmující zprávu o tom, že mnoho queer lidí se během pandemie cítilo doma v ohrožení a že se v queer populaci vyskytly deprese a úzkosti ve větší míře než u většinové společnosti.

Situace nám ale zároveň dala možnost blíže poznat sama sebe. Spousta z nás si teď mnohem lépe uvědomuje, co nám dělá radost, koho potřebujeme a koho milujeme. Pro letošní festival jsme zvolili téma Oslava života, protože život je univerzální hodnotou a je potřeba ho oslavovat v každém věku. Každý jedinec si totiž zasluhuje naše plné pochopení své identity a respekt k sebeidentifikaci. 

Hlavním cílem Mezipater je ukazovat queer život v co nejpestřejší a nejúplnější podobě. Mám obrovskou radost z toho, že letošní filmy přináší opravdu široký záběr, a jsem přesvědčen o tom, že nám pomohou si lépe porozumět a pochopit, co potřebujeme my sami i druzí. Program 22. ročníku přispěje k tomu, abychom oslavili každý moment svého života a více si cenili sebe i svých blízkých. Věřím, že nám nelehké období pomohlo znovu najít krásu okamžiků cenné blízkosti, ale i si uvědomit, že to nejcennější, co máme, jsme my sami. Život má stejně vysokou hodnotu bez ohledu na naši identitu nebo to, koho milujeme. Je čas volat více než kdy předtím po rovnoprávnosti a uznání.

Pavel Bicek, ředitel festivalu

FaLang translation system by Faboba