• I letos navštíví queer filmový festival Mezipatra mezinárodní hosté.
  • Divačky a diváci se mohou těšit na amerického režiséra Rhyse Ernsta, producenta a distributora Michaela Raislera nebo na režiséra dokumentu Freedom to Marry Eddieho Rosensteina.
  • Hosty doprovodného programu budou například německá DJka Killa nebo legenda berlínského nočního života aktivistka Mahide Lein.

Svůj celovečerní debut Adam přijede do Prahy uvést režisér a scenárista Rhys Ernst. Americký filmař a umělec se dlouhodobě zabývá trans reprezentací ve filmové a televizní tvorbě. Ernst je jedním z producentů úspěšného seriálu Transparent a je držitelem ceny Horizon Award za reprezentaci LGBTQ+ komunity v médiích.

Dalším filmařem, který na Mezipatrech představí svůj film, je Eddie Rosenstein. Rodák z amerického Pittsburghu je autorem téměř dvacítky krátkých i celovečerních dokumentárních filmů a jako producent dokumentárních pořadů spolupracuje s řadou televizních stanic. Na festivalu od něj divačky a diváci v retro sekci Znovu spolu uvidí dokument Freedom to Marry o boji za zrovnoprávnění stejnopohlavních svazků v USA.

Návštěvnice a návštěvníci festivalu mohou potkat režisérky Giselle Bailey a Nneku Onuorah, autorky dokumentu Burn the House Down o současné pařížské queer scéně. Bailey je jamajská režisérka a producentka. Mezi její poslední projekty patří dokuseriál My House o afroamerické vogue scéně v New Yorku a produkce dokuseriálu Gaycation o homofobii a queer kultuře, který byl nominován na cenu Emmy. Onuorah je americká dokumentaristka, televizní producentka a queer aktivistka. V roce 2016 na Mezipatrech uvedla dokument Stejně rozdílné (The Same Difference) o diskriminaci uvnitř afroamerické lesbické komunity. Pracovala i na dokuseriálu Netflixu o americkém vězeňském systému First and Last. Hostem festivalu bude i Victoria Carmen Sonne – jedna z hlavních hereček gotického dramatu z prostředí psychiatrické léčebny Psychosia. Tuto mladou vycházející hvězdu z Dánska mohli divačky a diváci vidět ve filmech Dovolená (Holiday) nebo Zimní bratři (Winter Brothers).

Novinkou doprovodného programu je sekce Queering the Industry, která je určena nejen filmovým profesionálkám a profesionálům, ale všem se zájmem o fungování audiovizuálního průmyslu. Kromě již zmíněného Rhyse Ernsta, který zde bude hostem masterclass Mainstreaming Minorites, se programu zúčastní například producent dvou posledních vítězných filmů Mezipater Plážoví flákači (Beach Rats) a Jsme zvířaty (We the Animals) Michael Raisler nebo distributor z Peccadillo Pictures Tom Abell. Panelu Festivals from Freedom se zúčastní Bohdan Zhuk z festivalu Molodist v Kyjevě, Ana Lok z běloruského festivalu Dotyk nebo Zita Hosszúová ze slovenského Festivalu Inakosti. 

Dalšími hosty doprovodného programu bude DJka KILLA, která je headlinerkou sobotní party Golden Times a vystupuje v berlínských klubech jako Griessmühle nebo Tresor. Je také jednou ze zakladatelek queer feministického kolektivu Lecken. Z Berlína přijedou i další hosté programu jako lektorky z edukační platformy Sex School Hub Lina Bembe a Almond Amanda Lindebach nebo aktivistka Mahide Lein, která je nerozlučitelně spjatá s tamější klubovou scénou. Lein na Mezipatrech uvede jedinečný sestřih televizních magazínů pro lesby LÄSBISCH-TV uvádí devadesátky.

Vítěze Mezipater i letos volí dvě poroty – hlavní a studentská. V té hlavní usedne bývalý ředitel festivalu a queer aktivista Aleš Rumpel, producent a distributor Michael Raisler a vizuální umělkyně a pedagožka Darina Alster. Pozvání do studentské poroty přijali audiovizuální umělec Omar El-Sadek, novinářka Mahulena Kopecká a umělkyně Kateřina Konvalinková.


QFF Mezipatra 2019
Praha 7. – 14. 11.
Brno 15. – 22. 11.
ozvěny v regionech

PRESS materiály a foto ke stažení:
https://mezimedia.capsa.cz
heslo: queer-osvobozuje

PR kontakt
Leonora Nushi
+420 608 910 494
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

FaLang translation system by Faboba