• 11. května vstoupí do českých kin švédsko-gruzínský snímek Levana Akina Dokud se tančí (And Then We Danced).
  • Smyslné drama získalo řadu ocenění na mezinárodních filmových festivalech a jeho uvedení v Gruzii doprovázely protesty ze strany politických extremistů a církve.
  • Jedná se o třetí film distribuční značky Queer Kino.

11. května vstupuje do českých kin švédsko-gruzínské drama Dokud se tančí (And Then We Danced). Třetí film nové distribuční značky Queer Kino vypráví příběh mladého folklorního tanečníka Meraba, jehož snem je vystupovat v zahraničí. Tradiční tance, které jeho soubor praktikuje, odrážejí duši pravoslavného národa, tradiční genderové role a rodinné hodnoty. Nenabízejí žádný prostor pro sexualitu. Když se proto na tréninku objeví atraktivní tanečník Irakli, Merabův svět se otřese v základech. Stojí před novým rivalem a je konfrontován s přitažlivostí k jinému muži. Striktní pravidla tance i rigidně smýšlející společnost začnou ovlivňovat Merabův život více než kdy dřív.

“U filmu Dokud se tančí jsme si naprosto zamilovali jeho upřímné herecké výkony, romantické prostředí Tbilisi, ale také jeho humanistické poselství. Myslím si, že tenhle skvělý film dokáže dobít srdce každé divačky a diváka,” říká Pavel Bicek, vedoucí distribuce QK.

Uvedení kontroverzního snímku doprovázely v Gruzii protesty ze strany konzervativních politických stran a bojkot církve. Protestující dokonce znemožňovali lidem vstup do kinosálu. O to důležitějším momentem je proto úspěch výrazného dramatu na festivalech po celém světě: kromě divácké ceny na QFF Mezipatra získalo toto emocionálně upřímné drama i cenu za nejlepší film na MFF v Oděse či cenu za nejlepší režii na MFF v Sarajevu.

V senzuální romanci, která tepe v rytmu úderné hudby, zachycuje režisér Levan Akin touhu být volný i rozpor, který vůči svým kořenům můžeme pociťovat.

Queer Kino je nově vzniklou distribuční značkou queer filmového festivalu Mezipatra. Doposud představila publiku v celé České republice filmy Zatoulaný (r. Camille Vidal-Naquet, Francie, 2018) a Matthias a Maxime (r. Xavier Dolan, Kanada, 2019). Dokud se tančí doplní od 11. 5. pomyslný queer filmový trojlístek.

PR kontakt
Leonora Nushi
+420 608 910 494
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

FaLang translation system by Faboba