• Queer filmový festival Mezipatra uvede během festivalu Prague Pride program pod názvem Identita ve městě.
  • Divačky a diváci budou moci navštívit večerní promítání a zúčastnit se pub quizu, Q&A s filmovými tvůrkyněmi nebo diskuzí o queer kultuře a tématech, která hýbou současnou LGBTQ+ komunitou.
  • Akce se konají v Kasárnách Karlín od 2. do 6. srpna 2021 vždy od 19:00.

Již po jedenácté Mezipatra v srpnu ovládnou prostor Kasáren Karlín se svým programem Identita ve městě, který je součástí festivalu Prague Pride. Hlavním lákadlem programu je předpremiéra snímku Nic ve zlým (No Hard Feelings), který na loňských Mezipatrech získal hlavní cenu poroty pro nejlepší celovečerní film a z Berlinale si odvezl prestižní Teddy Award. Debutujícímu režisérovi Farazu Shariatovi se podařilo s citem prozkoumat téma hledání vlastních kořenů skrze příběh íránských imigrantek*imigrantů, ve kterém nechybí hořkosladká lovestory, spiklenectví ani strhující soundtrack. Prozkoumejte společně s hlavními postavami snímku, zda se cizí země vůbec někdy může stát právoplatným domovem mladých hrdinů a hrdinek.

Vhled do queer komunity v zahraničí přinese také blok krátkých snímků Polsko jest queer, které byly promítány na LGBT ve Varšavě. S ohledem na dramatickou politickou situaci v Polsku nabízí série filmů unikátní svědectví o silách, které formují tamější společnost a podmínky pro svobodný rozvoj queer komunity. “Věřím, že umění a kultura obecně mohou přispět ke zdravé diskuzi, porozumění a férové společnosti. Dáváme prostor mladým polským tvůrkyním*tvůrcům a chceme zároveň připomínat stav lidských práv u našich sousedů,” uvedl Pavel Bicek, ředitel QFF Mezipatra.

V diskuzích dojde také na to, jak se u nás žije queer vietnamské komunitě (moderuje autorka populárního blogu Asijatka Do Thu Trang). A protože se názory na LGBTQ+ témata utvářejí již ve škole, řeč bude také o úrovni sexuální výchovy v Česku s odbornicemi*odborníky na vzdělávání, kteří ukážou příklady z učitelské praxe a poradí, jak ve třídě vysvětlit složitá témata jako nebinarita nebo genderová nevyhraněnost.

Divačky*diváci letos nepřijdou ani o oblíbený pub quiz nebo to nejlepší z krátkých filmů loňských Mezipater. Vstup na projekce je dobrovolný, na diskuze zdarma. V případě nepříznivého počasí se projekce přesouvají z letního kina do Garáží. Kompletní program je k dispozici na webu Mezipater (www.mezipatra.cz).

PROGRAM PO DNECH

Pondělí 2. 8.
19:00 Pub quiz
21:00 Best of shorts

Úterý 3. 8.
19:00 Queer Vietnam v ČR
21:00 Nic ve zlým

Středa 4. 8.
19:00 Příběh mých matek: diskuze s režisérkami
21:00 Příběh mých matek

Čtvrtek 5. 8.
19:00 Sexuální výchova dětí v Česku
21:00 Polsko jest queer

Pátek 6. 8.
19:00 Leonie Krippendorff: Silný hlas režisérky
21:00 Léto v Kreuzbergu


Kontakt pro média
Karolína Poliaková
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
+420 734 111 409

Fotografie ke stažení
http://mezimedia.capsa.cz
Uživatelské jméno: press
Heslo: queer-osvobozuje

FaLang translation system by Faboba