• 6. října vstupuje do českých kin autentický film Nic ve zlým (No Hard Feelings) od režiséra Faraze Shariata, výrazného tvůrce mladého německého filmu.
  • Vydařený debut upoutal pozornost svým neobvyklým příběhem i způsobem zpracování. Z Berlinale si odvezl Teddy Award, cenu pro nejlepší snímek s LGBTQ+ tematikou.
  • Nic ve zlým s citem reflektuje život mladých queer lidí odlišného etnického původu a klade si nelehkou otázku: Může se Němec s íránskými kořeny vůbec někde cítit jako doma?

Ve středu 6. října proběhne v pražském kině Pilotů premiéra snímku Nic ve zlým. Cenami ověnčený režijní debut uvede do kin distribuční značka Queer Kino jako svůj v pořadí šestý film. Jeho talentovaný autor Faraz Shariat je německým režisérem s íránskými kořeny. Do příběhu promítnul vlastní zkušenosti s dospíváním v evropské společnosti a odvážně rozbil stereotyp zobrazování queer migrantů v rolích drogových dealerů a obětí. Shariat byl označen časopisem Variety za “obdivuhodný nový talent” a patří k nejsledovanějším tvůrcům mladého německého filmu.

Dojemné drama Nic ve zlým vypráví příběh o mladíkovi jménem Parvis, který zabíjí nudu maloměsta divokými večírky a anonymním sexem s muži. Z bezútěšné situace ho vytrhne až práce v přistěhovaleckém centru, která je mu udělena jako trest za drobnou krádež v obchodě. Seznamuje se zde se stydlivým Amonem, který bojuje s přijetím své menšinové orientace, a jeho extrovertní sestrou Banou. Brzy se z nich stává nerozlučná trojice a užívají si zdánlivě bezstarostného léta, během kterého začíná přátelství Parvise a Amona přerůstat v lásku. Šťastný konec se však nekoná. Zamilovaný pár je nucen sundat si růžové brýle, když do jejich osobního života zasáhne rozhodnutí o deportaci.

“Film vás zavede do nepříliš známého prostředí střediska pro mladistvé uprchlíky, kde se rozvine mnohovrstvý příběh o strachu, naději, lásce a privilegiích. Je pro nás zásadní, že ho do českých kin ho uvádíme v době, kdy je v českém politickém diskurzu stále živena protiimigrační rétorika. Věříme totiž, že snímek může do kin i společenské debaty přinést svěží pohled,” uvedl k filmu Pavel Bicek, ředitel festivalu Mezipatra a distribuce Queer Kino.

Režisér Shariat s celým svým tvůrčím kolektivem považuje film za užitečný nástroj pro aktivismus, který dokonce považuje za hnací motor své práce. I proto natočil snímek, kde se queer identita a etnicita protínají přímo v hlavních postavách, na nichž stojí celý příběh. „Chtěl jsem, aby moji hlavní hrdinové zobrazili queer identitu nekontroverzním způsobem. Nechtěl jsem, aby to byly jen oběti, drogoví dealeři nebo vedlejší postavy, co se příběhem sotva mihnou. Když se Arabové nebo lidé z Blízkého Východu vyskytnou v queer tématu, většinou jsou zasazeni do diskurzu útlaku, stigmatu,“ vysvětlil Shariat.

Po svém pojal nejen obsah filmu, ale i přístup k jeho natáčení. „Mluví se teď hodně o diverzitě před kamerou, ale podle mě je stejně důležitá i za kamerou. Snažil jsem se najít do štábu maximální počet queer lidí a lidí jiné barvy pleti, protože to ovlivňuje atmosféru na place a vytváří bezpečné prostředí,“ uvedl režisér. Casting probíhal dva a půl roku a kromě profesionálů Shariat hledal i mezi neherci, jejichž osobní zkušenosti s imigrační a queer identitou při přípravách filmu rešeršoval.

Film Nic ve zlým byl ve festivalové premiéře uveden na loňských Mezipatrech, kde se promítal prostřednictvím platformy Aerovod.cz. Uchvátil hlavní porotu natolik, že mu byla udělena Hlavní cena poroty pro nejlepší celovečerní film. Po premiéře 6. října v kině Pilotů bude film promítán v kinech po celém Česku a k vidění bude i na listopadovém festivalu Mezipatra ve speciální sekci.

---

Queer Kino je distribuční značkou queer filmového festivalu Mezipatra. Jejím cílem je dostat kvalitní kinematografii s queer tematikou do českých kin. Doposud českému publiku představila filmy Zatoulaný (Sauvage, r. Camille Vidal-Naquet, Francie, 2018), Matthias a Maxime (Matthias et Maxime, r. Xavier Dolan, Kanada, 2019), švédsko-gruzínské drama Dokud se tančí (And Then We Danced, r. Levan Akin, 2019), belgický film Lola (Lola vers la mer, r. Laurent Micheli, 2019). a německý coming-of-age snímek Léto v Kreuzbergu (Kokon, r. Leonie Krippendorff, 2019).


Kontakt pro média 
Karolína Poliaková
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
+420 734 111 409

FaLang translation system by Faboba