• Distribuční značka Queer Kino uvede do českých kin 29. září film Moneyboys.
  • Čínsko-rakouský režisér C. B. Yi uvede svůj debut na slavnostní premiéře v Kině Lucerna. 
  • Intimní a napínavé drama mělo premiéru v Cannes a stalo se i diváckým hitem Mezipater.

 

Na konci září přijde do kin ceněný debut čínsko-rakouského režiséra C. B. Yi Moneyboys. Podle mezinárodní kritiky přináší drama jedinečný vhled do současné východoasijské gay komunity, navíc ve vizuálně působivém obalu. 

C. B. Yi

Snímek vypráví příběh o mladém Feiovi, který se v čínském velkoměstě živí jako moneyboy, tedy sexuální pracovník pro bohaté muže. To však kromě štědrého přivýdělku přináší i problémy se zákonem. Po jednom takovém incidentu se Fei vrací do rodné vesnice, kde vyjde najevo, že jeho tradičně smýšlející rodiče mladíkovu sexualitu a profesi nikdy nepřijmou – syna vnímají pouze jako příhodný zdroj financí. Zlomený Fei se tak vrací zpět do velkoměsta, kde se setkává s dávnou láskou. Podaří se mu postavit minulosti a urovnat vztahy s blízkými, aniž by potlačil svou identitu?

Štěstí vycházející ze sebepřijetí

Režisér Yi skrze Feiův příběh upozorňuje na řadu problémů nejen čínské společnosti. Velká města se zdánlivě bezbřehou svobodu staví do kontrastu k chudým vesnicím, kde člověka svazují tradice a rodinná očekávání. Ústředním tématem snímku je pak hodnota štěstí a to, zda obětování vlastní spokojenosti pro rodinu, ve které se setkáváme pouze s nepochopením, má vůbec smysl. Jak upřesnil režisér v rozhovoru pro Cineupropa: „Na prvním místě musíte milovat a přijímat na sami sebe, abyste na oplátku mohli dávat lásku a úctu druhým.“ 

Natáčení ve specifickém politickém kontextu

Na svém celovečerním debutu pracoval režisér Yi téměř osm let. Původně se měl natáčet v Číně, ale kvůli citlrivému tématu – země dekriminalizovala homosexualitu až v roce 1997 a odebrala jí nálepku duševní poruchy až v roce 2001 – se jeho natáčení muselo přesunou na Tchaj-wan. Premiéru měl v Cannes v rámci prestižní soutěže mladých talentů Un Certain Regard. 

Intimní a napínavé drama uvede režisér Yi osobně na slavnostní premiéře 29. září ve 20:30 v Kině Lucerna.

Kontakt pro média 

Kateřina Dvořáková
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
+420 776 130 072

FaLang translation system by Faboba