• Byly uděleny ceny poroty pro nejlepší snímky 22. ročníku queer filmového festivalu Mezipatra. Vítězným celovečerním snímek je Jumbo a krátkometřážním Syn Sodomy (Son of Sodom). Film Bod zlomu (La Fracture) získal zvláštní uznání poroty.
  • Na letošním festivalu s tématem Oslava života se představilo celkem 88 hraných, dokumentárních, celovečerních i krátkých snímků z celkem šesti světadílů.
  • Slavnostním ceremoniálem skončila pražská část festivalu. Nyní se přesouvá do Brna, kde 20. listopadu končí.

Ve středu 10. listopadu byly v kině Lucerna slavnostně uděleny ceny pro nejlepší snímky 22. ročníku queer filmového festivalu Mezipatra. Vítězem soutěže celovečerních filmů se stal snímek ve francouzsko-belgicko-lucemburské produkci Jumbo od režisérky Zoé Wittock. 

Na letošním ročníku Mezipater soutěžilo o hlavní cenu poroty deset fantastických snímků. Šest z nich natočily režisérky, takže jsme měli převahu ženských tvůrkyň. Jsem nadšená, že naše mezinárodní porota vybrala právě dechberoucí snímek Zoé Wittock, a ženský hlas se tak probojoval i na stupně vítězů,“ uvedla k volbě vítěze programová koordinátorka Mezipater Barbora Drtílková.

Vítězný film Jumbo vypráví o stydlivé Jeanne, která prožije první lásku v zábavním parku. Ke zděšení všech se ale předmětem jejího zájmu stane nová centrifuga Jumbo. Jak tahle neobvyklá romance může skončit? Jedno je jisté – svéhlavá Jeanne si jde za svým a nehodlá se rozhodit nechápavým okolím. Netradiční snímek měl premiéru na Sundance a z Berlinale si odvezl cenu Guilde Film Preiss. V roli Jeanne zazářila hvězda filmu Portrét dívky v plamenech (2019) Noémie Merlant

Mezinárodní porota složená z kulturní manažerky a feministické ikony Mahide Lein, zakladatelky festivalu DOTYK Anny Lok a výkonné ředitelky  festivalu Jeden svět Lenky Lovicarové na filmu ocenila hlavně jeho originalitu:

„Jeden z nejnáročnějších filmů tohoto festivalu, který posouvá naše vnímání rozmanitosti.  Hlavní postava je aktivní a silná a její příběh osloví každého, kdo stále hledá lásku nebo za ni bojuje. Dívat se na tento film je jako jízda na centrifuze.“

JUMBO 2019 Insolence Productions Les Films Fauves Kwassa Films ALT 800 800 450 450 crop fill

Zvláštní uznání poroty získal francouzský hit z Cannes Bod zlomu (La Fracture). Ten sleduje manželský lesbický pár během jedné noci na přeplněné nemocniční pohotovosti a současně poukazuje na drsné sociální nerovnosti ve společnosti:

„Příběh o krizi dlouhodobého lesbického vztahu se odehrává uprostřed chaosu prvního světa. Působivé, brilantně natočené sociální drama je prostoupeno humorem a ironií. Film přináší mimořádně silný divácký zážitek, který nelze ponechat bez povšimnutí.“

Bod zlomu

Cenu pro nejlepší krátký snímek získal Syn Sodomy (Son of Sodom) scénáristy a režiséra Thea Montoyi. Farah Abou Kharro a Jakub Egermajer ze studentské poroty vyzdvihují především sociální přesah filmu:

„V průběhu tohoto festivalu, který je oslavou života a diverzity, jsme viděli třicet osm krátkých filmů. Film, který jsme se rozhodli ocenit, není jen krátkým příběhem, ale také ztvárněním silného poselství, jenž se vám zapíše do paměti. Týká se jak vyloučení queer komunity z většinové společnosti, tak osudového sociálního vyloučení, k němuž stále často dochází po celém světě. Kolik životů bude ještě zmarněno, než pochopíme, že jediným řešením je přijetí?“

mqff mezipatra2021 Son of Sodom Pic 2 1433026

Ceny pro vítězné filmy připravilo již tradičně designové studio DECHEM. Dle tvůrců vázy svojí barevnou a tvarovou variací odrážejí téma oslav. Koláže z barevných střepů, které nesou, naznačují jejich bujarý průběh a nečekané momenty překvapení. Poslední váza, která teprve čeká na svého majitele, bude udělena držiteli Divácké ceny. Ta se udílí na zakončení brněnské části festivalu, jež proběhne 20. listopadu v Kině Art.

04 DECHEM MEZIPATRA 2021 f Kristina Hrabetova

Kontakt pro média 
Karolína Poliaková
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
+420 734 111 409

FaLang translation system by Faboba