• 23. ročník festivalu Mezipatra představí 71 filmů včetně počinů z prestižních festivalů v Cannes, Benátkách nebo Berlinale. 
  • Řadu snímků přijedou do Prahy uvést samotní tvůrci*tvůrkyně. 
  • Mezi očekávané hosty patří portugalský režisér João Pedro Rodrigues, rakouský filmař David Wagner nebo dokumentaristka Laurentia Genske.

 

Během více než dvou dekád si Mezipatra dokázala vybudovat silnou mezinárodní síť filmařů*filmařek, kteří pravidelně navštěvují festival. Ani letos tomu není jinak. Diváci*divačky se mohou těšit na řadu zajímavých hostů, kteří osobně uvedou své snímky a budou k dispozici na dotazy po projekcích nebo v rámci diskuzí doprovodného programu.

Očekávaným hostem světového formátu je portugalský režisér João Pedro Rodrigues. Na Mezipatrech představí nový film Bludička (Fogo-Fátuo), který měl premiéru na festivalu v Cannes. Této erotické muzikálové fantazii nechybí humor, reflexe klimatické krize ani smyslný tanec. Režisérův silný rukopis je divákům*divačkám festivalu dobře známý – Rodrigues uspěl na Mezipatrech v roce 2016 se snímkem Ornitolog (O Ornitólogo) a v roce 2009 se snímkem Umřít jako muž (Morrer como un homem), které mu oba přinesly cenu hlavní poroty v mezinárodní soutěži celovečerních filmů. I letos se jeho počin utká o hlavní cenu. 

João Pedro Rodrigues 4 by Diego Sanchez

Ve stejné kategorii bude soutěžit také David Wagner s romancí z rakouské armády Eismayer. Film vypráví o potlačování vlastní sexuality v prostředí uniformity a svazující discipliny a také o nesmírném odhodlání, které je potřeba ke každému coming-outu. Wagner se snímkem bodoval na festivalu v Benátkách, odkud si odvezl hlavní cenu filmové kritiky. 

EISMAYER David WagnerArashTRiahi

Svůj soutěžní film dále uvede Clara Stern, režisérka rakouského dramatu Na tenkém ledě (Breaking the Ice). Její příběh nás zavede na hokejové hřiště, kde se hraje o lásku mezi absolutními protiklady. Čtveřici hostů ze soutěžní sekce doplní režisér dramatu Strachy v nás (Wszytkie nasze strachy) Lukasz Ronduda, jehož film podle skutečných událostí promluví o zkušenosti queer lidí v katolickém Polsku. 

mqff mezipatra2022 breaking the ice reziser foto 0 1673539

Dalším hostem z Polska je producent Jakub Mroz, který v Praze uvede nesoutěžní celovečerní snímek Elefant (Słoń). Za intimní portrét rozkvétajícího vztahu na venkově získal debutující Kamil Krawczycki cenu na filmovém festivalu v Gdyni.

S letošní silnou dokumentární sekcí se také pojí významní hosté, kteří navštíví Mezipatra. Kasia Kuczyńska, producentka svěžího dokumentu Boylesque představí inspirativní film o nejstarší polské drag queen. Režisérka a střihačka coming-of-age filmu Zuhuřiny dcery (Zuhurs Töchter) Laurentia Genske a Carina Mergens odvyprávějí příběh tranzice dvou dcer syrských imigrantů a ukážou univerzální pravidla dospívání. Patrick Muroni na festival přiveze svůj švýcarský dokument Porno revoluce (ARDENTE·X·S) o důstojném zobrazování sexuality.

PatrickMuroni Réalisateur Ardentexs

Mezi unikátní počiny patří blok krátkých filmů Ukraine is Queer, které speciálně pro festival Mezipatra vybral letošní porotce Bohdan Zhuk. Unikátní svědectví z válečné Ukrajiny přijedou představit také samotní tvůrci*tvůrkyně: Anzhelika Ustymenko, Olena Siyatovska, Yuriy Dvizhon, Anton Kuchko a Vitalyi Kikot.

pride 2

I krátké soutěžní filmy budou v Praze mít své zastoupení. Svou tvorbu do hloubky představí v rámci doprovodného programu Queering the Industry během prezentací Show Your Shorts. Této události se loni zúčastnil také švédský režisér Dawid Ullgren, který letos zasedne v hlavní porotě. Na Mezipatra zavítá již potřetí, jeho první návštěva festivalu byla spojena s výhrou v kategorii nejlepší krátký film, kterým se v roce 2019 stal jeho počin Život není peříčko, zlato (Miss Inga Issues)

dawid ullgren director

Více informací na: www.mezipatra.cz.

Kontakt pro média
Karolína Poliaková
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
+420 734 111 409

FaLang translation system by Faboba