• Mezipatra rozdala ceny nejlepším filmům 23. ročníku festivalu na slavnostním ceremoniálu v kině Lucerna. Ve všech kategoriích bodovaly režisérky.
  • Vítězem hlavní ceny poroty se stalo francouzské drama s nadpřirozenými prvky Pět ďáblů (Le Cinq diables) režisérky Léy Mysius. Studentskou porotu zaujaly krátké filmy Warsha a Maturák (Senior Prom).
  • Celkem se na festivalu s tématem Prolomit ledy představilo 71 snímků celovečerních a krátkých snímků. Součástí programu byly i doprovodné akce a Q&A s mezinárodními hosty.

Ve středu 9. listopadu proběhlo slavnostní zakončení 23. queer filmového festivalu Mezipatra, který představil celkem 71 snímků. Během ceremoniálu v kině Lucerna byly uděleny ceny nejlepším filmům. Ve všech kategoriích zvítězily filmařky – ženy. 

Cenu hlavní poroty pro nejlepší celovečerní film získal snímek režisérky Léy Mysius Pět ďáblů (Le Cinq diables):

“Snímek pomocí mistrné kombinace žánrů vypráví o útisku, diskriminaci a důležitosti bezpodmínečné lásky. Ukazuje, jak se vypořádat se svou minulostí a získat druhou šanci, navzdory rozhodnutím a chybám, které v životě děláme. Tento výjimečný umělecký zážitek nás ohromil perfektní režií a obsazením, nádherným obrazovým pojetím i soundtrackem. Je stejně tak příslibem velkého režijního talentu, jakož i vyspělým filmovým dílem.” 

Vtahující a palčivý hybrid balancující mezi žánry sci-fi a hororu s prvky magického realismu přijel na festival z Cannes.

VITEZOVE 2022 WEB3

Cenu studentské poroty pro nejlepší krátký snímek získal francouzsko-libanonský film Warsha od Danii Bdeir. Ten pojednává o syrském migrantovi, které chvilky svobody prožije až na vrcholu toho největšího stavebního jeřábu:

“Protagonista vítězného snímku je stísněný ve světě postaveném na hypermaskulinitě a náboženství. Je pro něj téměř nemožné být sám sebou. Po neúspěšných pokusech dát průchod svému opravdovému já konečně nachází absolutní svobodu na nečekaném místě. Skrze dechberoucí hudbu a pohybovou expresi tento vizuálně působivý snímek prozkoumává témata queer identity a izolace, a posouvá je do závratných nových výšek.”

VITEZOVE 2022 WEB2

Zvláštní uznání si pak odnesl kraťas Luisy Conlon Maturák (Senior Prom) o losangeleském domově důchodců, kde každoročně pořádají ples určený queer seniorům. 

Ceny pro slavnostní ceremoniál připravilo designové studio DECHEM. „V návaznosti na letošní slogan jsme navrhli kreativní koncept s využitím experimentálních vzorků skla a vyrobili tři jedinečné sošky. Každá z nich zosobňuje odvážný způsob života symbolický ve své různorodosti, barvách, velikosti a možných odstínech,“ říká o designu cen jeho autorka Lisa Wübbeler.

02 DECHEM MEZIPATRA 2022 f Kristina Hrabetova

V pátek 11. listopadu se festival přesouvá do Brna, kde pokračuje až do 18. listopadu, kdy bude na slavnostním zakončení udělena také divácká cena.

Více informací na: www.mezipatra.cz.

Kontakt pro média

Karolína Poliaková
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
+420 734 111 409

FaLang translation system by Faboba