Již tradičně uvedeme během Prague Pride program pod názvem Identita ve městě. Od 3. do 7. srpna budete moci v Kasárnách Karlín (Prvního pluku 20, Praha 8) navštívit večerní promítání a účastnit se velmi aktuálních debat na queer témata. Diskuze (s občerstvením) začínají v 19:00 a jsou zdarma. Navazují na ně projekce od 21:00, které jsou všechny English-friendly a za dobrovolné vstupné.


PONDĚLÍ (3. 8. 2020)


19:00 –⁠ Pub Quiz
Yaaas, guurl! Česká odpověď na Rupaula Tonic Garbage si pro všechny návštěvnice a návštěvníky Prague Pride připravila další ze svých nepřekonatelných pub quizů s queer tematikou. Jestli se vyznáte v popkultuře, ale i dějinách LGBTQ+ komunity, dorazte na úterní akci do Kasárny Karlín a soutěžte o super ceny! Účastnit se mohou týmy od dvou do pěti lidí, registrace soutěžících probíhá na místě.


21:00 –⁠ Best of shorts
Aktivistou z donucení, Překvapení, Entropie, Láskou šílená, Život není peříčko, zlatoUK / Indonésie / Maďarsko / Kanada / Švédsko, 93 min.
Patří naše jednání pouze nám samotným, nebo je každé sebemenší rozhodnutí manifestem, za kterým si musíme stát? Každý měl asi někdy pocit, že je tak trochu Aktivistou z donucení, ale nezbývá než zatnout zuby, protože Život není peříčko, zlato. Aby předešli stavu Entropie a jinému nemilému Překvapení, nacházejí hrdinky a hrdinové krátkých filmů záchranu v nepatetické podobě sebelásky a sebepoznání. Krátkometrážní kolekce je mnohem víc než jen Láskou šílená – po jejím zhlédnutí ale budete šílet i vy!

život není peříčko


ÚTERÝ (4. 8. 2020)


19:00 –⁠ Speed Dating
Láska je láska, když chodí holky s holkama… Pro všechny nezadané jsme připravili oblíbený speed dating, na kterém můžete potkat třeba tu pravou. A když ne, tak se u toho rozhodně skvěle pobavíte. Akci moderuje naše Bára Šichanová. Na Speed Dating je nutné se registrovat skrze tento formulář: https://bit.ly/rychloseznamkaZENY. Otevíráme v 18:30.


21:00 –⁠ Nina 
Polsko, 120 min.
Z nešťastného manželství může Ninu vysvobodit už jen dítě, ale najít v katolickém Polsku náhradní matku je nelehký úkol. Vpád krásné Magdy do jejího života proto vypadá jako nečekaný zázrak, který může trápení zvrátit. Možná ale jiným směrem, než si Nina myslela. Radost jí totiž nepřináší vidina maličkého, ale přítomnost nespoutané Magdy, ke které má blíž než ke svému manželovi. Co pro Ninu znamená šťastný konec: najít novou lásku, nebo mít dítě?

Nina


STŘEDA (5. 8. 2020)


19:00 –⁠ Životy LGBTQ+ lidí v Čečensku a okolních oblastech
Situace v Čečensku je pro LGBTQ+ lidi v posledních letech více než hrozivá. Ukazuje to výstižně dokument Vítejte v Čečensku, který byl na letošním Jednom světě oceněn Zvláštní cenou za odhalování porušování lidských práv. O tom, jaké to je být z LGBTQ+ komunity v Čečensku a přilehlých oblastí, jaké možnosti obrany nebo úniku lidé mají a proč jsou zrovna oni tak krutě stíháni, si budete moci promluvit přímo s lidmi, kteří v oblasti žili nebo působili. Jedním z panelistů bude Zakir Mogamedov, aktivista a žurnalista z Dagestánu, který působí mimo jiné jako přispěvatel rádia Svobodná Evropa. Pořádáno ve spolupráci s festivalem Jeden svět.


21:00 –⁠ Vítejte v Čečensku –⁠ Premiérová projekce Promítej i ty! (večer ve spolupráci s festivalem Jeden svět)
USA, 107 min.
Během posledních let čečenské bezpečnostní složky zavedly nekompromisní krvavou politiku vůči gayům a lesbám. Zatýkání a fyzické tresty jsou na denním pořádku. Na rozvracení rodin a ničení lidských životů v režii státu mohou občané obvinění z homosexuality reagovat jen s největšími obtížemi, většinou urychlenou emigrací. Dokument Davida France uvedený nejen na letošním Sundance sleduje cestu těch, kteří se stali oběťmi represí, a také těch, kteří se jim rozhodli pomoci na osobní i společenské rovině. Pořádáno ve spolupráci s festivalem Jeden svět.

chechnya


ČTVRTEK (6. 8. 2020)


19:00 –⁠ Queer vzdělávání v Česku 
Jaké to je procházet základkou a být queer v českých městech a vesnicích? Kolik informací mají učitelé, a kolik studenti? Jaké stereotypy stále přežívají v hlavách studentů a čeho se obávají? Diskuzní panel nabídne pohled do vzdělávacích programů “Mezipatra na školách” a probere otázky vzdělávání o genderu a sexualitě. Diskuzi bude moderovat koordinátorka programu Marcela Macháčková a jejími hosty budou doc. PhDr. Irena Smetáčková, Ph.D., Aleš Rumpel a Adam Šindelář.


21:00 –⁠ Adam
USA, 95 min.
Když osmnáctiletý, po dobrodružství prahnoucí Adam přijede navštívit svou sestru do New Yorku, otevře se mu možnost poznat queer svět, do kterého by nejspíš sám od sebe nenakouknul. Navíc potkává okouzlující Gillian. Mezi oběma je značná sympatie, ale má to jeden háček: Gillian se domnívá, že je Adam trans. Přijďte se podívet na vítězný snímek QFF Mezipater 2019: Adam, americkou indie komedii o důležitosti přátelství a vzájemné toleranci nejen v queer komunitě.

adam


PÁTEK (7. 8. 2020)


19:00 – Movie Barf debata s Tbilisi Pride 
Zajímá vás, jaká je současná situace LGBTQ+ komunity v Gruzii? Více se o téhle krásné zemi můžete dozvědět na online debatě Ryana z Movie Barf se zástupkyní Tbilisi Pride. Tématem bude také švédsko-gruzínské drama a hit Mezipater Dokud se tančí, které právě teď běží v kinech!


21:00 – Dokud se tančí 
Gruzie, Švédsko, Francie, 106 min.
Tanec je Merabovou jedinou vášní. Místo v hlavním souboru tělesa gruzínského národního tance navíc v chudé a konzervativní zemi představuje možnost zajištění a dveře do svobodnějšího světa. Jenže úspěch neznamená jen neustávající dřinu, ale i nemožnost odhalit pravé city, pokud jdou proti ideálu, že pár tvoří muž a žena. Vše se pro Meraba začíná komplikovat, když se v souboru objeví talentovaný nováček Irakli. Vzájemná řevnivost ale brzy přeroste v blízkost, která navzdory očekávání okolí dovede mladého chlapce k sebeuvědomění, osvobození a skutečnému sebevyjádření.

and then we danced 1

FaLang translation system by Faboba