• Queer filmový festival Mezipatra uvede během Prague Pride speciální program Identita ve městě od 8. do 12. srpna. 
  • Pět dnů nabídne oblíbený pubquiz, projekce současných queer snímků, debaty o asexualitě a LGBTQ+ komunitách na Blízkém východě nebo workshop o sexuální výchově.
  • Akce se koná v Kasárnách Karlín. Doprovodný program je zdarma, na filmy se platí dobrovolné vstupné.

 

Pondělní program odstartuje legendárním Pub quizem, který v angličtině moderuje populární drag queen Melancholia Blackbile. Projekce Best of shorts 2021 představí to nejlepší z krátkých filmů uvedených na loňských Mezipatrech.

Úterní diskuze LGBTQ+ na Blízkém východě prozkoumá, jak společnost tohoto regionu přistupuje ke queer lidem. Diskutovat bude May Tamimova z Oxfordská univerzity a Jan Daniel z Ústav mezinárodních vztahů. Moderuje Kristýna Genttnerová z festivalu Jeden svět, který akci zaštiťuje. Následovat bude dokument s blízkovýchodní tematikou Sirény (Sirnes, 2022, Rita Baghdadi) o dívčí thrashmetalová kapele Slave to Sirens z Libanonu, rovněž pod taktovkou Jednoho světa.

Sirény

Středeční večer bude patřit oceňovanému dramatu Strachy v nás (Wszystkie nasze strachy, 2021, r. Lukasz Ronduda a Lukasz Gutt). Asociace polských filmových kritiků mu udělila cenu za nejlepší polský film v roce 2021, jeho spolurežisér a kameraman Gutt byl Polskou filmovou akademií označen za objev roku a na Polském filmovém festivalu v Gdyni vyhrály Strachy v nás hned v pěti kategoriích včetně nejlepšího celovečerního snímku. Tento dechberoucí film inspirovaný skutečnými událostmi se kriticky dívá na stav současné polské společnosti a její vztah k náboženství a LGBTQ+ komunitám. Navzdory předsudkům je na venkově umělec Daniel respektován. Tragická smrt queer dívky ovšem životům místních zasadí bolestivou ránu a on se musí vypořádat s pocitem viny a rozhádanou komunitou. Podaří se mu dostát svým slibům a zároveň změnit svět kolem sebe? 

Strachy v nás

Čtvrteční diskuze A-pop nastíní, jak daleko jsme v zobrazování asexuality v kultuře, médiích i veřejném prostoru a jak se ace lidem v Česku žije. Pozvání přijaly literární překladatelka a redaktorka Jana Kunová a zakladatelka edice conQueer v nakladatelství Fantom Print Alexandra Petáková. Moderování se ujme Jana Jedličková z Univerzity Palackého v Olomouci. Následovat bude finská coming-of-age komedie Holčičí film (Tytöt tytöt tytöt, 2022, r. Alli Haapasalo). Jedna z dívek v něm hledá lásku, další bod G a poslední trojitý Lutz.

Holčičí film

Na páteční závěrečný den programu je připravena interaktivní diskuze Nad rámec binarity – učíme o genderu. Workshop nejen pro vyučující nabídne tři ukázky z praxe. O své zkušenosti se podělí metodička Dagmar Krišová (Masarykova Univerzita), lektorka Agáta Hrdličková (Jules a Jim) a mentor Adam Šindelář (S barvou ven). Moderuje koordinátorka projektu Mezipatra na školách Marcela Macháčková. Program vyvrcholí dojemnou komedií Rande na oko (Dating Amber, 2020, r. David Freyne) o dvojici queer přátel Amber a Eddie, kteří předstírají milostný vztah. Na irském maloměstě 90. let to totiž pro LGBTQ+ jedince vůbec není jednoduché. Bude jim spojenectví stačit na to, aby přežili střední? Projekce coming-of-age snímku, u které salvy míchu střídají slzy dojetí, by neměla uniknout nikomu z vás!

Pondělí 8. 8. 
19:00 –⁠ Pub quiz (English only)
21:00 –⁠ Best of shorts 2021 (English-friendly)

Úterý 9. 8. 
19:00 –⁠ Diskuze: LGBTQ+ na Blízkém východě (English only)
21:00 –⁠ Sirény / Sirens (English-friendly)

Středa 10. 8.
21:00 –⁠ Všechny naše strachy / Wszystkie nasze strachy  (English-friendly)

Čtvrtek 11. 8. 
19:00 –⁠ Diskuze: A-Pop (Czech only)
21:00 –⁠ Holčičí film / Tytöt tytöt tytöt (English-friendly)

Pátek 12. 8. 
18:00 –⁠ Workshop: Nad rámec binarity – učíme o genderu (Czech only)
21:00 –⁠ Rande na oko / Dating Amber (English-friendly)

Více informace na webu Mezipater.

Kontakt pro média 
Karolína Poliaková
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
+420 734 111 409

Fotografie ke stažení
http://mezimedia.capsa.cz
Uživatelské jméno: press
Heslo: queer-osvobozuje

FaLang translation system by Faboba